16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Be-leefboerderij Holdamhoeve: dagbesteding op maat in een natuurlijke omgeving

De Holdamhoeve in Sint-Gillis-Waas, vlakbij de fietsroute Sint-Niklaas-Hulst, is een be-leefboerderij in een natuurlijke, zeer rustige omgeving. Mensen met hun beperkingen én hun mogelijkheden kunnen er een zinvolle dagtaak of vrijetijdsbesteding uitvoeren.

‘Wij zijn gestart met de Holdamhoeve om mensen met een beperking zinvolle activiteiten aan te bieden. We richten ons voornamelijk op (jong) volwassenen met een mentale beperking, er is plaats voor 8 deelnemers’ vertellen oprichters Koen Vanhaver en Hilde Corijnen. ‘Tot nu toe bieden wij dagbesteding aan op maandag en vrijdag, in de toekomst willen we dit uitbreiden naar meer dagen. Deelnemers komen rond 9u00 aan en worden warm onthaald met een kopje thee/koffie/sap. Daarna overlopen we de dagplanning. Er kan altijd gekozen worden voor een binnen- of buitenactiviteit.’

Waaier aan activiteiten

‘Wij bieden een waaier aan mogelijkheden bij de dieren, in het kookatelier of in het crea-atelier. In het crea-atelier gaan we aan het werk met natuurlijke materialen en ambachtelijke technieken, we kaarden schapenwol, we vilten met die wol, we maken kaarsen met bijenwas, we scheppen papier, we bewerken leer en werken met klei.’

‘In het kookatelier bereiden we verse, smaakvolle, ambachtelijke producten. Van onze groenten maken we soep, van ons fruit confituur en een heerlijke taart. We bakken artisanaal brood en maken pizza in een steenoven. Ook zuivelbereidingen zoals kaas, boter en yoghurt worden in de keuken bereid.’

Dieren

‘Dieren spelen een belangrijke rol op de Holdamhoeve. We hebben enkele ezels, pony’s, schapen, een hangbuikvarken, konijnen, een geit, poezen, kippen en een hond. We verzorgen de dieren, geven ze eten en onderhouden de stallen. Voorts beschikken we over een moestuin waar altijd wel iets te doen is: planten, wieden, oogsten.’

‘Momenteel zijn we volop bezig met de opbouw van een voedselbos met verschillende planten, kruiden, bomen en bloemen. Op deze plek wordt niet alleen gewerkt maar kunnen we ook ontspannen. Tenslotte wordt onze weide onderhouden, we zorgen ervoor dat de omheiningen voor de dieren in orde blijven. We zaaien en planten er diverse bloemen en planten waar bijen van smullen en ook andere diersoorten wel bij varen.’

Persoonsvolgend budget

‘Deelnemers aan de dagbesteding betalen een dagprijs voor de begeleiding die ze krijgen. We zijn geregistreerd bij het vaph (Vlaams Fonds Sociale Integratie Personen Handicap) als groenezorginitiatief. Op die manier kunnen personen met een persoonsvolgend budget bij ons terecht. We hebben nog ruimte om enkele deelnemers te ontvangen. Wie interesse heeft kan een kijkje komen nemen op de boerderij, wij leggen graag uit hoe we tewerk gaan. We luisteren naar verwachtingen en vragen. Eventueel kan men in overleg al eens een dagje meedraaien om te proeven van ons aanbod.’

Kwaliteit behouden

‘Begin 2022 ontvingen wij onze eerste deelnemers. Gasten die eenmaal geproefd hebben van de sfeer en het aanbod op de Holdamhoeve, willen niet meer weg. Ze voelen zich hier thuis in een omgeving die rust en eenvoud uitstraalt. Voor ons staat kwaliteit voorop, we geven ons 200%.’

‘Zoveel als mogelijk trachten wij ons initiatief bekendheid te geven. Van april tot september organiseren we in het weekend een zomerbar, regelmatig vinden er optredens plaats. Daarnaast verwelkomen we bezoekers op opendeurdagen met demonstraties en een winkeltje met onze ambachtelijke producten. Voorts organiseren we op regelmatige basis workshops in ons atelier. We zien onze zorgboerderij als een plek waar je jezelf kan zijn, waar je je talenten kan inzetten en plezier kan beleven in het werk dat je doet.’

Quote:

‘Gasten die eenmaal geproefd hebben van de sfeer en het aanbod op de Holdamhoeve, willen niet meer weg.’

Koen Vanhaver en Hilde Corijnen

Info:

info@holdamhoeve.be

www.holdamhoeve.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings