12.3 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

‘Spreken Met Ondersteuning van Gebaren’

‘SPREKEN Met Ondersteuning van Gebaren’ (SMOG) is een methode ontwikkeld in de jaren ’80 door Martine Nijs, Louis Smet en Filip Loncke. Tot de doelgroep van SMOG behoort iedereen die baat heeft bij het visueel ondersteunen van hun gesproken boodschappen. Gazet Van Stekene woonde een SMOG-workshop bij in de Sportstek in Stekene

‘Deze workshop is een initiatief van de Adviesraad voor Personen met een Handicap in samenwerking met de gemeente Stekene en Gezin en Handicap vzw,’ vertelt SMOG-lesgeefster Nele Haerens. ‘Aanvankelijk werd SMOG gebruikt om te communiceren met personen met een mentale en/of communicatieve beperking. Deze doelgroep breidde echter al snel uit naar mensen met neurogene stoornissen, gehoorproblemen, spraak- en taalontwikkelingsstoornissen, ASS, …. De jongste doelgroepen zijn baby’s en peuters en anderstaligen. Ook zij hebben baat bij het visueel ondersteunen van hun gesproken boodschappen.’

Is SMOG een gebarensysteem?

‘SMOG is inderdaad een gebarensysteem, afgeleid van de Vlaamse Gebarentaal, maar wel sterk vereenvoudigd. SMOG omvat 500 basisgebaren. Zo is het ook gemakkelijk te gebruiken door personen met motorische moeilijkheden. Aan de intonatie, lichaamstaal, mimiek, zinslengte en woordkeuze wordt veel aandacht besteed. Bovendien past de gesprekspartner zijn/haar spreekstijl aan de SMOG-gebruiker aan. Het komt er op aan om de dragende woorden van een zin met een gebaar te ondersteunen. Hierdoor kan de SMOG-gebruiker je beter begrijpen en zichzelf beter verstaanbaar maken.’

Zijn SMOG-gebaren makkelijk aan te leren?

‘Aangezien je handen en lichaam gebruikt, kan je overal en altijd via SMOG communiceren. De uitdaging bestaat er vooral in om de universaliteit van de SMOG-gebaren te bewaren. Dit gebarensysteem is uniek in Vlaanderen. Het blijft dus van groot belang om de gebaren correct uit te voeren. SMOG-gebaren kan je ook gebruiken met andere vormen van ondersteunende communicatie zoals bijvoorbeeld een spraakcomputer, communicatiebord of pictogrammen.’

Op welke manier helpt SMOG bij de taalontwikkeling van kinderen?

‘SMOG kunnen we gebruiken tijdens het lezen van een kinderboek. Gebaren ondersteunen een verhaal of verduidelijken de inhoud en de betekenis van dragende woorden. Let er zeker ook op dat je je spreekstijl aanpast: spreek traag en duidelijk, hou de zinnen kort, past je woordenschat aan de luisteraar aan, gebruik lichaamstaal en mimiek.’

Hoe wordt het SMOG-systeem aangeleerd?

‘Gezin en Handicap biedt SMOG aan in Vlaanderen via cursussen voor particulieren en professionals. Mensen die de SMOG-cursus voor professionelen volgen zijn in staat om SMOG aan te leren aan personen met een communicatieve beperking en hun omgeving. De SMOG-website (www.s-m-o-g.be) is vernieuwd, 65 SMOG-gebaren kan je gratis leren via videofragmenten. Deze zijn vooral gericht op jonge SMOG-gebruikers, maar kunnen door iedereen worden gebruikt voor basisgesprekken over onderwerpen rond de thema’s huis en vrije tijd.’

Als je vragen hebt rond SMOG kan je mailen naar smog@gezinenhandicap.be

Met dank aan Valerie Verstrynge, coördinator SMOG in Vlaanderen en verantwoordelijke voor ondersteunde communicatie bij Gezin en Handicap.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings