12.3 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Stille nacht, heilige nacht. Vrede zij met de mensen overal

SOCIALE integratie met Kerstmis is een bijzonder belangrijk element dat de nadruk legt op de gedeelde ervaring van vreugde, vriendelijkheid en tijd die samen met geliefden wordt doorgebracht. Deze kerst is een gelegenheid om sociale banden te smeden, zowel binnen de directe familiekring als in de bredere samenleving.

Tijdens deze periode proberen we onze krachten te bundelen om unieke feestmaaltijden te bereiden, onze huizen te versieren en samen deel te nemen aan traditionele rituelen. Deze gezamenlijke activiteiten bevorderen een sfeer van wederzijds respect en begrip.

De feestdagen maken ons ook bewust van de behoeften van mensen in nood. Jaarlijkse liefdadigheidsevenementen, zoals het uitdelen van geschenken of het bereiden van kerstmaaltijden voor de allerarmsten, mobiliseren de gemeenschap om de minder bedeelden te helpen. Dit is niet alleen een vorm van materiële steun, maar bevordert ook het gemeenschapsgevoel en de solidariteit.

Dit jaar richten we onze gedachten ook op Israël en Palestijn en Oekraïne. Voor hen die lijden in naam van wie weet wat. Zoals in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Duitse en Britse soldaten uit de loopgraven kwamen, elkaar groetten en samen het lied Stille Nacht zongen. Deze mooie gebeurtenis wordt herdacht door een houten kruis bij Ieper en door het nummer ‘Pipes of Peace’ van Paul McCartney.

Wat als…

Je mag dromen, het is tenslotte een tijd van wonderen.

Ik wil ook de kersttradities noemen, omdat die een belangrijke rol spelen bij de sociale integratie met Kerstmis. Feestdiensten, kerstmissen en samen kerstliederen zingen zijn een gelegenheid om buren, vrienden en de gemeenschap van gelovigen te ontmoeten. Het samen delen van deze momenten versterkt de sociale banden en smeedt een gemeenschappelijke identiteit.

Laten we ook de interculturele integratie niet vergeten. Veel mensen vieren Kerstmis volgens de tradities van hun land van herkomst en delen deze met anderen, waardoor het wederzijds begrip toeneemt. Het is een tijd waarin culturele diversiteit een rijkdom wordt en verschillen worden gevierd als onderdeel van een gedeelde ervaring.

En tot slot een interessant feit…

In Polen dekken we de tafel op kerstavond, we bereiden verschillende gerechten, om precies te zijn 13. Volgens de volksgebruiken moest er op kerstavond een oneven aantal gerechten zijn, en volgens de katholieke traditie moesten het er twaalf zijn, ter nagedachtenis aan de 12 apostelen.

De 24e december staat in het teken van fastfood, voornamelijk vis, maar ook de geliefde knoedels pierogi en veel gebak zoals cheesecake. We groeten elkaar door de hostie te delen. 25 en 26 december is een tijd voor familie, samenzijn en eten, en deze keer staat er ook vlees op tafel. Maar het is gewoon een excuus om samen te zijn, want dat is waar het allemaal om draait: je samen voelen met elkaar.

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om jullie toe te wensen dat onze harten voor elkaar open blijven staan en dat de ontmoeting ons altijd verrijkt. Vrolijk kerstfeest en een vredig jaar 2024, vrij van oorlogen en crisissen van welke aard dan ook.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings