11 C
Stekene
zondag 18 februari 2024

Van Ecuador naar België om liefde te geven aan kinderen

Ik nodig je uit om een buitengewone vrouw te ontmoeten, Isabel Ordenara Viteri, die 20 jaar geleden naar België emigreerde. Hier ontmoette ze haar partner, kreeg kinderen en is actief in de Kemzeekse gemeenschap. Maak kennis met een vrouw die, ondanks moeilijke levenservaringen, hoopvol vooruitkijkt en buitengewone plannen heeft.

‘Ik woon sinds 13 jaar samen met mijn Cubaanse man. We hebben drie kinderen, maar één meisje is in december overleden. Melisa was een kind met het syndroom van Down. Een prachtig klein meisje, ze stierf plotseling binnen 3 dagen. Een monsterlijke dag op 10 december en op de 31e zou ze haar eerste grote verjaardag hebben. We zijn een sterk gezin, mijn man is een goede vader en een steun voor me om in deze moeilijke tijden om vooruit te komen. Onze dochters doen het goed op school en ook daarbuiten.’

‘We hadden geen kindje met syndroom van down verwacht, tijdens de controle leek alles normaal. Nadat ze geboren was, kregen we te horen dat het een meisje was met het syndroom van Down. Shock en ongeloof. We hielden van haar met heel ons hart. Ik bleef 7 jaar thuis om voor haar te zorgen. Ik ben trots op haar, ze ging naar een normale school en probeerde alles te doen zoals haar zussen. Ze was altijd bezig, onder meer bij de Chiro. Na haar dood zocht ik een baan en werd kinderverzorgster tijdens de middagpauze op een kleuterschool. In de toekomst wil ik ook mijn rijbewijs halen. Helaas is dit momenteel niet mogelijk. De tijd zal het leren, alles stap voor stap.’

Waarom koos je voor België?

Ik kwam naar België omdat mijn zus in Antwerpen woonde. Mijn jongere broer wilde naar haar toe en ik ging mee om hem te steunen. De eerste jaren was ik hier zonder papieren. Ik heb gewacht op regularisatie en toen kreeg ik verblijfsrecht.’

Wanneer was je voor het laatst in Ecuador?

‘Ik ben al 20 jaar niet meer in Ecuador geweest. Inmiddels is mijn moeder overleden tijdens covid, ze stierf binnen 3 dagen, later overleed ook de vader van mijn man. Tijdens de pandemie was de situatie in Ecuador verschrikkelijk. Zoveel moeilijke situaties hebben ons getroffen. Ik moet toegeven dat Melissa’s school erg ondersteunend is geweest. Ze organiseerden een lichtjesmars, onze buren steunden ons. Tot op de dag van vandaag vragen ze hoe het met ons gaat en deze steun van mensen brengt licht in ons leven.’

‘Aan de muur hangt een foto van Melissa gemaakt van diamanten, het werk duurde 6 maanden. We kregen de foto van een vriendelijke familie van de beste vriendin van mijn oudste dochter. Melisa had veel knuffels en na haar dood verdeelde ik de meeste knuffels onder haar klasgenoten.’

Vertel me over je toekomstplannen         …

‘Toen Melisa nog leefde, besloten we een pleegezin te worden. De procedure loopt nog en als alles goed gaat, komt ons eerste kind in januari. In eerste instantie zal het alleen voor ondersteunende pleegzorg zijn voor weekends of vakanties. We staan open voor kinderen met het syndroom van Down. Er zijn veel kinderen die steun, liefde en aandacht nodig hebben. Het is heel belangrijk voor hen om goed te kunnen functioneren in de wereld van volwassenen.’

Quote:

‘Toen Melissa nog leefde, besloten we een pleeggezin te worden. De procedure loopt nog en als alles goed gaat, komt ons eerste kind in januari.’

Isabel Ordenara Viteri

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings