16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Gezinnen in hun kracht zetten

Zwangerschap en moederschap is iets waar de meeste vrouwen/koppels naar uitkijken. Toch loopt het vaker anders dan verwacht. Tamara De Coster uit Stekene, van praktijk het Lemniscaat, heeft zich hierin verdiept.

‘Ik ben vroedvrouw, lactatiekundige, integratieve babytherapeut en cranio sacraal therapeut. Doorheen 22 jaar praktijk als vroedvrouw groeide vanuit de medische begeleiding de aandacht naar een breder geheel met vooral aandacht in de psychologische aspecten en verandering die ouderschap met zich meedraagt. Doordat het beginnend ouderschap als ongestructureerd en chaotisch beleefd wordt kan dit voor ouders als heftig ervaren worden. De overgang naar ‘ouderschap’ kan zowel fysiek als mentaal transformerend, moeilijk of zelfs traumatisch ervaren worden.’

Holistische zienswijze

‘Mijn praktijk is er vooral op gericht om gezinnen te benaderen vanuit een holistische zienswijze en volgens de noden van het gezin. Het is eerder bedoeld gezinnen in hun kracht te zetten en te helpen het grotere geheel te begrijpen dan enkel in te zoemen op een probleem. Een goed vangnet is het halve werk. Ondersteund worden in je ouderschap is ontzettend belangrijk. Als moeders in hun twijfel en kwetsbaarheid ondersteunend worden door hun eigen moeder, partner en eigen omgeving verloopt ‘ouderen’ vanuit kracht en niet vanuit een gevoel ‘ik moet het alleen kunnen’. ‘It takes a village to raise a child’, daar zit veel waarheid in.’

Bewust ouderschap

‘Onderzoek vanuit pre- en perinatale psychologie geeft inzicht in hoe belangrijk het is om nog voor de zwangerschap bezig te zijn met bewust ouderschap. We dragen onbewust de invloeden vanuit conceptie, zwangerschap en geboorte in ons lichaam mee. De invloeden zijn een intergenerationeel proces wat betekent dat alles wat onze grootmoeders en moeders hebben ervaren, opgeslagen zit in het lichaam van baby’tjes. Na de geboorte kan zich dit uiten in bepaald gedrag. Vrouwen en hun partners die ik begeleid, leren wat hun baby’tje wil vertellen met dit getoond gedrag, bijvoorbeeld bij overmatig huilen, verteer – en slaapproblemen.’

Rust brengen

‘Ook door de gejaagdheid van de maatschappij waarin we leven zie ik regulatieproblemen bij onze kleintjes voorbij komen. Samen met de ouders ga ik dan op zoek wat kan werken om rust te brengen. Buiten het medische en psychologische luik werk ik ook lichaamsgericht via Biodynamisch Cranio Sacraal Therapie. Het is een vorm van niet-invasieve aanraken om het lichaam uit te nodigen om tot rust te komen en opgeslagen informatie zoals bijvoorbeeld stress en/of trauma, opnieuw te laten stromen en meer ruimte te creëren.’

Tamara is werkzaam in Stekene en Antwerpen, een begeleiding als vroedvrouw en/of therapeut is steeds op afspraak.

www.hetlemniscaat.com

www.draag-kracht.be

Quote:

‘Mijn praktijk is eerder bedoeld gezinnen in hun kracht te zetten en te helpen het grotere geheel te begrijpen dan enkel in te zoemen op een probleem.’

Tamara De Coster

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings