13.4 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Bistro Bon Bini: lekker welkom!

KERKSTRAAT 53, Stekene. In het pand waren er achtereenvolgens een apotheek, een kledingwinkel en een zonnebankcenter. Maar sinds 2015 is er Bon Bini, een bistro. En daar zijn wij héél blij mee…

Leslie Beeckmans – we vragen het, en ja hoor, ze is de zus van actrice Ruth – verwelkomt ons in vlekkeloos Papiaments, de taal die op Curaçao, Aruba en Bonaire wordt gesproken. Nochtans bevinden we ons in Stekene. ‘Bon Bini is welkom. Jaren geleden hadden we vrij concrete plannen plannen om te verhuizen naar Curaçao. Uiteindelijk hebben we het niet gedaan. Maar het blijft toch kriebelen. Vandaar onze naam. En dat verhuizen… Dat zou er toch van kunnen komen wanneer ik de euromillions win! Daar droomt toch iedereen van?’

Vaste klanten

In oktober 2015 begonnen Raf Swyzen en Leslie hun zaak. Raf woonde vroeger in Zuid-Frankrijk, was chef in onder andere ‘Het Elfde Gebod’, werd douanedeclarant, maar miste het koken. Leslie, de goedlachs gastvrouw, zorgt er meteen voor dat haar gasten zich welkom en op hun gemak voelen. Een aantal klanten krijgt een kus bij het binnenkomen. We begrijpen dat dit de vaste gasten zijn. En dat zijn er heel wat. Vaste klanten zijn de beste referentie voor een zaak.

Aan tafel

We krijgen meteen de vraag of we een aperitiefje wensen. Natuurlijk willen we dat. Het bier van de maand heet Punaise, maar mijn Vrouw opteert voor witte wijn, ik voor een Gouden Carolus Tripel. Heel gauw staan er ook twee lekkere hapjes op tafel. Het genieten is begonnen. De placemat is de vrij uitgebreide kaart. Ondanks het Curaçao-verhaal en het kleurrijke interieur, is de keuken Belgisch-Frans. Ik tel zes tapas, zeven voorgerechten, dertien hoofdgerechten en vijf desserts. Wie liever een salade wil, heeft keuze uit vier suggesties; evenveel pasta’s maken de overvloed compleet. Een jongedame komt de suggesties voorstellen. Het zijn er twee en dus besluiten mijn Vrouw en ik er elk een te kiezen.

Flexibel

Voor vegetariërs zijn er beperkte mogelijkheden. Bij de voorgerechten zijn dat enkel de huisgemaakte (!) kaaskroketten, bij de hoofdgerechten zien we de ‘Veggie suprise’. Dat is geen echte keuze, maar een verrassing. Ikzelf vind zoiets boeiend, maar misschien zijn er vegetariërs die niet van verrassingen houden. Voor hen is er de salade geitenkaas met pijnboompitten, honing en appel. Wanneer ik dit even aankaart bij de gastvrouw, reageert ze spontaan: ‘De veggie surprise verandert geregeld. Maar je kan ook altijd vragen wat er nog meer mogelijk is. De chef past zich heel makkelijk aan.’

Smaakvol

Onze glazen zijn leeg, en dus krijgen we de vraag wat we bij het eten willen drinken. Even later verschijnen de gerechten op tafel. Mijn Vrouw heeft pasta vongole met look, kruiden, tomaatjes en tagliatelle (29 euro) genomen. Na twee happen laat ze me weten dat zij vindt dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. Veel schelpjes, heel veel smaak. Ze geniet, hiervoor ga je uiteten. Ik krijg een royale portie varkenshaasje à l’Ardainnaise met portobello, selder en een sausje van donkere Leffe (34 euro). De beloofde gratinaardappelen worden geserveerd in een apart kommetje. Het vlees is gepekeld en gerookt en heeft bijzonder veel smaak. Pas na een paar schepjes selder zie ik de portobello. Een prettige ontdekking. De gratinpatatjes zijn perfect gaar, mooi gegratineerd en toch absoluut niet droog.

Sabayon

We krijgen de raad om de sabayon met Marsala (12 euro) te proeven. Goede raad mag je nooit in de wind slaan. Even later horen we de chef eigenhandig sabayon kloppen. Ik pols of hij geen Thermomix heeft die deze klus voor hem kan klaren. Raf lacht: ‘Geen plaats voor, in mijn keukentje. En ach, ’t is een klein klusje.’ Met een bolletje ijs en wat besjes smaakt zo’n sabayon overheerlijk. We zijn blij dat Kerkstraat 53 geen kledingwinkel, zonnebankcenter of apotheek meer is…

bistrobonbini.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in