13.6 C
Stekene
donderdag 11 april 2024

Bistro Bon Bini: lekker welkom!

KERKSTRAAT 53, Stekene. In het pand waren er achtereenvolgens een apotheek, een kledingwinkel en een zonnebankcenter. Maar sinds 2015 is er Bon Bini, een bistro. En daar zijn wij héél blij mee…

Leslie Beeckmans – we vragen het, en ja hoor, ze is de zus van actrice Ruth – verwelkomt ons in vlekkeloos Papiaments, de taal die op Curaçao, Aruba en Bonaire wordt gesproken. Nochtans bevinden we ons in Stekene. ‘Bon Bini is welkom. Jaren geleden hadden we vrij concrete plannen plannen om te verhuizen naar Curaçao. Uiteindelijk hebben we het niet gedaan. Maar het blijft toch kriebelen. Vandaar onze naam. En dat verhuizen… Dat zou er toch van kunnen komen wanneer ik de euromillions win! Daar droomt toch iedereen van?’

Vaste klanten

In oktober 2015 begonnen Raf Swyzen en Leslie hun zaak. Raf woonde vroeger in Zuid-Frankrijk, was chef in onder andere ‘Het Elfde Gebod’, werd douanedeclarant, maar miste het koken. Leslie, de goedlachs gastvrouw, zorgt er meteen voor dat haar gasten zich welkom en op hun gemak voelen. Een aantal klanten krijgt een kus bij het binnenkomen. We begrijpen dat dit de vaste gasten zijn. En dat zijn er heel wat. Vaste klanten zijn de beste referentie voor een zaak.

Aan tafel

We krijgen meteen de vraag of we een aperitiefje wensen. Natuurlijk willen we dat. Het bier van de maand heet Punaise, maar mijn Vrouw opteert voor witte wijn, ik voor een Gouden Carolus Tripel. Heel gauw staan er ook twee lekkere hapjes op tafel. Het genieten is begonnen. De placemat is de vrij uitgebreide kaart. Ondanks het Curaçao-verhaal en het kleurrijke interieur, is de keuken Belgisch-Frans. Ik tel zes tapas, zeven voorgerechten, dertien hoofdgerechten en vijf desserts. Wie liever een salade wil, heeft keuze uit vier suggesties; evenveel pasta’s maken de overvloed compleet. Een jongedame komt de suggesties voorstellen. Het zijn er twee en dus besluiten mijn Vrouw en ik er elk een te kiezen.

Flexibel

Voor vegetariërs zijn er beperkte mogelijkheden. Bij de voorgerechten zijn dat enkel de huisgemaakte (!) kaaskroketten, bij de hoofdgerechten zien we de ‘Veggie suprise’. Dat is geen echte keuze, maar een verrassing. Ikzelf vind zoiets boeiend, maar misschien zijn er vegetariërs die niet van verrassingen houden. Voor hen is er de salade geitenkaas met pijnboompitten, honing en appel. Wanneer ik dit even aankaart bij de gastvrouw, reageert ze spontaan: ‘De veggie surprise verandert geregeld. Maar je kan ook altijd vragen wat er nog meer mogelijk is. De chef past zich heel makkelijk aan.’

Smaakvol

Onze glazen zijn leeg, en dus krijgen we de vraag wat we bij het eten willen drinken. Even later verschijnen de gerechten op tafel. Mijn Vrouw heeft pasta vongole met look, kruiden, tomaatjes en tagliatelle (29 euro) genomen. Na twee happen laat ze me weten dat zij vindt dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. Veel schelpjes, heel veel smaak. Ze geniet, hiervoor ga je uiteten. Ik krijg een royale portie varkenshaasje à l’Ardainnaise met portobello, selder en een sausje van donkere Leffe (34 euro). De beloofde gratinaardappelen worden geserveerd in een apart kommetje. Het vlees is gepekeld en gerookt en heeft bijzonder veel smaak. Pas na een paar schepjes selder zie ik de portobello. Een prettige ontdekking. De gratinpatatjes zijn perfect gaar, mooi gegratineerd en toch absoluut niet droog.

Sabayon

We krijgen de raad om de sabayon met Marsala (12 euro) te proeven. Goede raad mag je nooit in de wind slaan. Even later horen we de chef eigenhandig sabayon kloppen. Ik pols of hij geen Thermomix heeft die deze klus voor hem kan klaren. Raf lacht: ‘Geen plaats voor, in mijn keukentje. En ach, ’t is een klein klusje.’ Met een bolletje ijs en wat besjes smaakt zo’n sabayon overheerlijk. We zijn blij dat Kerkstraat 53 geen kledingwinkel, zonnebankcenter of apotheek meer is…

bistrobonbini.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings