19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

De bib van Stekene: sterk in poëzie!

FOTO: FRPOL

In de komende editie van Poëziekrant verschijnen de resultaten van een onderzoek naar wat er aan Nederlandstalige poëzie in de Vlaamse bibliotheken te vinden is. De bib van Stekene werkte mee aan de enquête en scoort opvallend goed.

Jaren geleden schreef ik in opdracht voor de bibliotheek van Stekene een gedicht. Het heette ‘Schat’ en was een soort liefdesverklaring aan de bib. Nu blijkt dat ik het bij het rechte eind had. Voor Poëziekrant onderzocht ik hoe het gesteld is met de aanwezigheid van Nederlandstalige poëzie in de Vlaamse bibliotheken. Ik stuurde 28 bibliotheken een lijst met recente bundels en een lijst met vragen. 21 bibliotheken bezorgden me alle gevraagde info. Een van die bibs was die van Stekene.

Indeling

De 28 bibliotheken had ik ingedeeld in zes categorieën: een ‘buiten categorie’ (Antwerpen, Gent, Brugge), en vijf die ik uitkoos op basis van het inwonertal van de gemeente, één per Vlaamse provincie. Stekene zat dus bij de bibs van gemeenten met 11.000 tot 20.000 inwoners, samen met Ravels, Beernem, Lummen en Tremelo. Ik had hun een lijst met 25 (recente tot zeer recente) poëziebundels bezorgd en gevraagd aan te duiden welke bundels in de collectie zaten. Ook kregen ze een lijst met een achttal pertinente vragen.

Goede score

De bib van Stekene schoort met 11 op 25 bundels veruit het beste in haar ‘categorie’. Evenveel als Kortrijk, maar die stad heeft bijna 78.000 inwoners! Wanneer ik de resultaten van alle bibs oplijst, prijkt Stekene op een zeer verdienstelijke 9de stek, op 28 bibliotheken! 11 op 25 bundels, het mag dan niet veel lijken, het gemiddelde aantal bundels in alle bevraagde bibs bedraagt 9,6. En daar zitten dus ook de ‘grote drie’ bij, die 21, 23 en 25 op 25 scoren. Maar die bibliotheken beschikken over budgetten waar Stekens bibliothecaris Maarten D’hamers alleen maar van kan dromen.

Geld!

‘In 2022 besteedde de bib van Stekene zo’n 750 euro aan poëzie. Dat is ongeveer 2,5% van ons totale budget voor gedrukte materialen’, zegt Maarten. Even ter vergelijking: de Gentse bib De Krook spendeert jaarlijks (hou je vast) 4.000 à 6.000 euro aan poëziebundels! Toch vindt Maarten D’hamers het belangrijk om geregeld nieuwe gedichtenbundels op het schap te zetten. ‘We zijn er ons van bewust dat de uitleencijfers voor poëzie niet gigantisch zijn. Poëzie blijft een niche. Maar daarom vinden we het als bibliotheek heel belangrijk om net dit collectieonderdeel blijvend aan te bieden en in de kijker te zetten.’ En poëzie in de kijker zetten, doet de bib zeer zeker: ze organiseert (mee) een hele waaier aan activiteiten om aandacht voor poëzie te genereren. Zo is ze geregeld de locatie waar boekvoorstellingen plaatsvinden, organiseerde ze vorig jaar ‘Dichters thuis in Klein-Sinaai’ en is ze een van de Vlaamse bibliotheken die Weesgedichten laten adopteren. Mijn gedicht dat de gevel van de Stekense bib siert eindigt niet voor niets met de versregel: ‘De bib is een gedicht’.

Quote: ‘Poëzie blijft een niche.’

Maarten D’hamers

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings