25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

‘Door de klimaatverstoring is airco bijna een noodzaak geworden…’

V-CLIMA is het bedrijf van Lennert Verheggen en Anuschka Van Duyse. En dat hebben we geweten. Het echtpaar leidt de zaak met een ongeziene gedrevenheid. Bij elke vraag die we stellen, krijgen we ook antwoorden op vijf andere vragen…

V-Clima, ‘superdealer van Daikin’, is een begrip in het Waasland en ver daarbuiten. Wat twaalf jaar geleden begon als een eenmanszaak, is uitgegroeid tot een bedrijf met 12 personeelsleden. ‘Ik was koeltechnieker in loondienst. De klanten van mijn werkgever waren grote bedrijven die 24 uur op 24 moesten kunnen rekenen op service. Maar ik vond geen genoegdoening in mijn werk, het was allemaal te onpersoonlijk.’

Toen startte Lennert helemaal in zijn eentje V-Clima met warmtepomptoepassingen van Daikin. ‘Iedereen noemde dat toen airco, een luxeproduct dus, terwijl je er toch ook zuinig mee kan verwarmen. Toen de zaken goed liepen, begon Anuschka mij met de papierwinkel te helpen, in de weekends. Ons kantoor was de slaapkamer.’ Anuschka lacht: ‘Later palmde ik de woonkamer in met mijn papieren!’ Maar ook die living werd te klein. ‘We hebben een paar jaar een hangar met een bureau gehuurd, heel rudimentair’, gaat Lennert verder. ‘Maar die hangar werd verkocht, zo duur dat we moesten passen. In allerijl zijn we dan op zoek gegaan naar een stuk industriegrond. We vroegen aan de architect een staalbouw, met een zo groot mogelijk magazijn, en woonfuncties boven. Toen ze de eerste paal in de grond staken, dacht ik: fuck, wat hebben wij gedaan?!’

Warmtepomp?

Op de website lezen we: V-Clima, een partner voor koeling en verwarming. Bij alle klanten installeert V-Clima toestellen van Daikin. Lennert lacht: ‘Die firma maakt dit soort producten al van voor ik geboren werd! Die heeft dé expertise. Mijn ervaring is dat Daikin erboven uitsteekt. De Japanse firma maakt en test bijvoorbeeld dingenin Oostende. Als ik iets nodig heb, stuur ik gewoon een mailtje. De dag erna is alles meteen geregeld.’

Wie warmtepomp zegt, denkt aan lelijke bakken tegen de gevel. ‘Hela, wij integreren die units zo onopvallend of zo mooi mogelijk, da’s een kwestie van inventief zijn! Eigenlijk zijn er drie soorten warmtepomp’, legt Lennert uit. ‘Wij plaatsen meestal het lucht-luchtsysteem. De buitenunit haalt energie uit de lucht en die wordt door de binnenunit in luchtvorm weer uitgeblazen. Dat gebeurt met een heel straf rendement: voor elke wattage die je betaalt, krijg je vier à vijf wattage warmte. Een tweede is het lucht-watersysteem: de energie uit de buitenlucht wordt toegevoegd aan water. Zeer geschikt voor grotere ruimtes, met radiatoren of vloerverwarming. Een derde systeem is water-water. Daar ben ik, gezien de gigantische kostprijs en het discutabele rendement, geen voorstander van. Dat doen wij niet.’

Klimaatvriendelijk?

Hoe zit het met de klimaatvriendelijkheid van wat V-Clima doet? ‘Mensen denken niet in de eerste plaats aan het klimaat, maar aan hun portemonnee. Wij denken: als het slecht is voor de portemonnee, dan ook voor het klimaat. Warmtepomp werkt op elektriciteit, die heel groen én goedkoop kan zijn. De meeste van onze klanten hebben zonnepanelen. Dat is geen must, maar dan is warmtepomp nog veel zuiniger én klimaatvriendelijker. Geef toe, waar vroeger airco – toen ook al een warmtepomp! – een luxeproduct was, is het nu, door de klimaatopwarming, bijna noodzaak geworden. Je wil je kind toch niet laten slapen bij dertig graden?’

QUOTE

‘Mensen denken niet in de eerste plaats aan het klimaat, maar aan hun portemonnee.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings