16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Niet gij hebt Mij uitgekozen, maar Ik u

Zuster Josee Oste uit Kemzeke was 40 jaar actief in de Caraïben. ‘Religieuze worden is beantwoorden op de roep van hierboven, een roeping die voor mij reeds begin rond mijn 12de. Het verlangde groeide om missionaris te worden.’

Op 29 juni 1937 werd Josee Oste uit Kemzeke als 10de kind geboren, na haar kwamen nog een zus en 3 broers in een gezin waar christelijke waarden centraal stonden. Dankzij een studiebeurs mocht Josee naar de Normaalschool in Sint-Niklaas. ‘Het werd me steeds duidelijker dat er een Weg voor mij lag die door God zou uitgetekend worden. In 1961 kon ik de grote stap zetten als antwoord op Zijn vraag en trad ik binnen bij de zusters Missionarissen van het Onbevlekt Hart van Maria, samen met nog 21 anderen begonnen we aan onze vorming. In 1964 werd ik geprofest als Zuster Marie Fideli.’

Met de boot naar Amerika

‘Mijn eerste zending was Amerika, samen met nog een zuster vertrokken wij met de boot ‘Nieuwe Amsterdam’ uit Rotterdam naar New York om dan verder te reizen met de bus naar California. Eens ter bestemming kreeg ik luttele twee maanden tijd om Engels te leren. Ik verving al snel een medezuster in het 2de leerjaar in Long Beach. In 1970 werd ik gevraagd om te helpen in onze scholen in de Caraïben. Daar kwam ik eerst terecht in St. Croix – één van de Amerikaanse Maagdeneilanden – en dan verder in een middelbare school in Domenica.’

Later was Josee nog werkzaam als zuster in onder meer Montserrat, Jamaica en Haïti. ‘Ik gaf jaren les in godsdienst, wiskunde en Frans aan jonge mensen tussen 14 en 18 jaar. Ik wist me er echt gelukkig. In de meeste plaatsen mocht ik meehelpen in de parochies door ziekenbezoek en regelmatige catechese aan de jeugd en hun families. De laatste 15 jaar in Dominica, tussen 1995 tot 2010, leidde ik een catechetisch centrum en nam ik de vorming van meer dan 500 vrijwillige catechisten ter harte.’

Terug in België

Sinds 2010 is Josee terug in België. ‘Ik nam de eerste jaren het economaat voor mijn rekening bij onze Congregatie in Kessel-Lo waar toen nog een 50-tal zusters op rust uit verschillende missieposten verbleven. Door het verminderen van roepingen en ook omdat de medische hulp voor ouderen en zieken meer en meer dringend werd verliet de Congregatie het huis in Kessel-Lo. Sinds 2018 sukkel ik met mijn gezondheid, mijn leven veranderde totaal en sindsdien ben ik opgenomen in de ziekengemeenschap in Heverlee.’

De wereld is een dorp

‘Sinds 1992 is in België niemand meer ingetreden in onze Congregatie. We zitten verspreid over verschillende werelddelen, we kennen vooral nog nieuwkomers uit Afrika en enkelen in Azië. Zelfs al is het Missiehuis in Heverlee verkocht, onze Congregatie zal wellicht blijven bestaan maar in een heel andere context. Het bestuur volgt gemeenschappen steeds meer op door ‘zoom’ sessies en andere media. Niet alleen het Kerkbeeld en de wereldverhoudingen zijn sterk veranderd, ook de hoogtechnologische vooruitgang en de artificiële intelligentie zorgen voor een ongekende evolutie.’

Voor Josee Oste zijn we allen broers en zusters vanuit ons geloof in die ene God. ‘Onze wereld is één dorp geworden en dat heeft zijn invloed op de wijze van gemeenschapsvorming en leefwijze van geroepenen. De rol van missiezusters en missiebroeders wordt bepaald door hun getuigenis van samen leven en gebed, vooral voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Rechtvaardigheid en vrede nemen religieuzen sterk ter harte. In deze uitdaging werken wij samen met andere lekenorganisaties en congregaties.’

Quote:

‘Onze wereld is één dorp geworden en dat heeft zijn invloed op de wijze van gemeenschapsvorming en leefwijze van geroepenen.’

Josee Oste

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings