17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Van abdijbier tot Westvleteren

HET GENOOTSCHAP VAN BOUDELO organiseerde op 28 oktober een degustatie van trappisten en abdijbieren. Van abdijbier tot Westvleteren. Geen Stekense bieren dus, maar wel een evenement waarvan je als Stekense bierliefhebber het water (?) van in de mond krijgt.

‘Life is short, try a Trappist’, verscheen al meteen op het scherm. Bierkenner Harry Van Royen gidste de talrijke aanwezigen door de wereld van de trappisten. Naast de 10 beoordeelde bieren was er heel veel aandacht voor de kloosters, de monniken en vooral hun brouwsels.

Hout of karton?

Iedereen kreeg een proefformulier met daarop de verschillende criteria. Schuimkraag, kleur, helderheid, geur, smaak, mondgevoel en nasmaak zijn blijkbaar de zeven aandachtspunten. Elke rubriek kreeg daar een aantal eigenschappen mee. Zo was er voor de kleur bijvoorbeeld blond, amber tot zeer donkerbruin. Daar kan ik mij als bierliefhebber best iets bij voorstellen. Maar bij een smaak naar karton of een geur van hout moet ik passen.

Van 6 naar 5

Momenteel zijn er nog 10 erkende trappistenbieren, die bijna allemaal verschillende varianten brouwen. Jammer genoeg hebben Spencer in de Verenigde Staten en het Spaanse Cardena de roerstok aan de wilgen gehangen. Maar ook in België boeren we achteruit, de abdij van Achel produceert geen trappist meer. De bieren op zich worden nog wel gebrouwen volgens de originele recepten maar niet langer binnen de kloostermuren, één van de voorwaarden om het trappistenlabel te mogen voeren. Hierdoor blijven enkel nog Westmalle, Westvleteren, Orval, Chimay en Rochefort over.

Een Hollands feestje

Na de tripel van Achel staken we de grens met Nederland over. Met La Trappe en Zundert hebben ze daar twee brouwerijen. In Zundert hebben ze zowaar een feestbier op de markt gebracht. Met een duizelingwekkend alcoholpercentage van maar liefst 4 procent. Het etiket vermeldt trouwens ‘Refterbier’, het was duidelijk bedoeld voor de eigen paters maar vond toch de weg naar de markt. Nu moeten we niet te hard met de Hollanders lachen want zowel in Westvleteren als in Westmalle hebben ze zo’n binnenhuisbier met weinig alcohol.

Stijgende lijn

Vanaf nu gaat het serieus in stijgende lijn. Eerst met de eerdergenoemde Westvleterse Blond. Een feestbier met 5.8% dat is blijven hangen na hun jubileum in 1999. Daarna hét topbier van de avond voor wat mij betreft: de groene Chimay 10. Ook al een jubileumbier naar aanleiding van het 150-jarige bestaan van de abdij. Volgens de kenners een combinatie van munt, eucalyptus en bergamot. Voor leken zoals ikzelf het neusje van de zalm.

Donker

Weg met de blondjes, vanaf nu alleen nog bruin met tussendoor een iets blekere Orval. La Trappe Dubbel, Westmalle Dubbel, Chimay Rouge, Rochefort 10 en tenslotte de Westvleteren 12 passeren de revue. Allemaal begeleid met een lekker passend hapje. Alle trappistbieren én de Bernardus 12 zijn recepten die na de eerste wereldoorlog aangepast zijn. Enkel de abdij van Westvleteren kon gedurende WO1 de originele giststam vrijwaren.

Ten minste houdbaar tot…

Het staat verplicht op ieder flesje maar klopt het ook? Harry Van Royen relativeert één en ander. ‘Het is opletten met het feestbiertje van Zundert en de blonde Westvleteren drink je ook best binnen de zes maand. Maar de donkere trappisten zijn in principe eindeloos houdbaar al zal de smaak na 10 tot 12 jaar ‘mouterig’ worden. Drinken is dan niet meer aangewezen maar nog steeds meer dan goed genoeg in een goede portie Vlaams stoofvlees.’

Vacatures

Wie trappisten zegt, zegt monniken en daar wringt het schoentje. De abdij van Westvleteren heeft recent voor het eerst in de geschiedenis een leek aangeworven als CEO voor de brouwerij. Weliswaar op voorwaarde dat hij trouw zal blijven aan de waarden en principes van de brouwerij en de capaciteit niet zal verhogen. Er zijn dus vacatures voor wie monnik wil worden bij de trappisten. Slechts twee voorwaarden: van het mannelijk geslacht en vrijgezel of weduwnaar.

Dank

Tenslotte een dankwoord aan het Genootschap van Boudelo en Harry Van Royen voor de uitermate boeiende avond. In onze volgende editie van de Gazet van Stekene brengen we een portret van het Genootschap.

Ook dank aan Ingrid die enkel de bieren mocht ruiken, want zonder Bob waren we misschien niet veilig thuisgeraakt.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings