16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

ALS PRATEN alleen NIET meer HELPT…

Wanneer ik aankom in de Stadionstraat voor een interview met Erika Van Hooste van In Balans, is de onverwachte maartse sneeuw van die dag al weer verdwenen. Erika ontvangt mij in haar behandelkamer die er fris en aangenaam uitziet. Bij een warme thee start ons gesprek.

Hoe komen mensen bij jou terecht?

‘Dikwijls via kennissen of door hun huisarts, die hem of haar een relaxatietherapie heeft voorgeschreven. Ze hebben stress, zitten met een trauma of worden gehinderd door erge faalangst.’

Behandel je enkel volwassenen of ook kinderen?

‘Uiteraard ook kinderen. Toen ik afstudeerde als kinesiste wilde ik eigenlijk nog niet werken. Ik wou nog bijleren en koos voor kinderkiné. Dat heb ik altijd met veel overgave en passie gedaan.’

Heb je sneller resultaat met kinderen dan met volwassenen?

‘Zowel kinderen als volwassenen zijn dankbaar om mee te werken. Ik help hen allemaal gemiddeld op een drietal sessies vooruit. Ik merk wel dat kinderen vooral houden van de bewegings- en ontspanningsoefeningen en minder nood hebben aan een gesprekje errond. Bij volwassenen voorzie ik meer tijd voor een inleidende en verhelderende babbel. Daarna ga ik ook bij hen met ontspanningstechnieken, kinesiologie en/of EMDR aan de slag. Het resultaat is bij beiden even goed.’

‘In het begin van mijn loopbaan, toen ik enkel werkte als kinderkinesiste, viel het mij op dat ik bij kinderen met stress of faalangst niet tot de kern van het probleem geraakte. Ik kon hen wel aanmoedigen en bevestigen en techniekjes aanleren, maar vaak bleven ze toch met een grond van onzekerheid of stress zitten. Dat veranderde, toen ik 15 jaar na mijn opleiding in kinderrevalidatie aan de KU Leuven, kinesiologie leerde kennen. Dát was het, begreep ik, het stukje van de puzzel dat ik miste!

Kon je met kinesiologie ontdekken waar het echte probleem zat?

‘Inderdaad, met kinesiologie kan je erg op maat werken. Aan de hand van een spiertest vertelt het lichaam mij wat er scheelt, iets waartoe de patiënt vaak zelf niet in staat is. Wie bij mij terechtkomt weet wel veel over zichzelf en is ook al tot inzicht gekomen, maar het raakt niet geïntegreerd in hun systeem. Het is enkel daardoor dat de stress kan verdwijnen. De vorm van relaxatietherapie met kinesiologie erbij, werkt op onbewust niveau. Ik breng van binnenuit verandering.’

Op je website zag ik dat je ook samenwerkt met andere therapeuten zoals een osteopaat bijvoorbeeld.

‘Als ik na twee of drie consultaties merk dat hier nog meer nodig is zal ik zeker doorverwijzen naar mensen in wie ik vertrouwen heb, omdat ik vind dat je moet samenwerken. De patiënt is dan vrij om daarop in te gaan.’

Eigen weg gaan

Wanneer besloot je om de groepspraktijk waarin je werkte te verlaten en je eigen weg te gaan?

‘In 2017. Ik doe nu ook EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een techniek helemaal toegespitst op trauma om te zorgen dat nare herinneringen geen impact meer hebben op je leven. Je bent het niet vergeten maar het hindert je niet meer, je kan ernaar terugkijken zonder stress. Door toepassing van EMDR wordt de emotionele lading van die negatieve ervaring ervan afgehaald. Door het hanteren van een uittrekbaar stokje met op het eind een bolletje, dat ik heen en weer beweeg, zet ik de oogbeweging in gang. Daardoor gebeurt er iets in je brein, er komt ruimte om dit trauma te verwerken’

Wie hier terechtkomt is in goede handen, is mijn conclusie, terwijl ik afscheid neem van Erika. Een jonge dynamische vrouw met een hart voor mensen en zeker voor kinderen.

www.inbalansstekene.be

inbalansstekene@gmail.com

te volgen op Facebook/Instagram

Quote: ‘Zowel kinderen als volwassenen zijn dankbaar om mee te werken.’

Erika Van Hooste

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings