17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

ALS PRATEN alleen NIET meer HELPT…

Wanneer ik aankom in de Stadionstraat voor een interview met Erika Van Hooste van In Balans, is de onverwachte maartse sneeuw van die dag al weer verdwenen. Erika ontvangt mij in haar behandelkamer die er fris en aangenaam uitziet. Bij een warme thee start ons gesprek.

Hoe komen mensen bij jou terecht?

‘Dikwijls via kennissen of door hun huisarts, die hem of haar een relaxatietherapie heeft voorgeschreven. Ze hebben stress, zitten met een trauma of worden gehinderd door erge faalangst.’

Behandel je enkel volwassenen of ook kinderen?

‘Uiteraard ook kinderen. Toen ik afstudeerde als kinesiste wilde ik eigenlijk nog niet werken. Ik wou nog bijleren en koos voor kinderkiné. Dat heb ik altijd met veel overgave en passie gedaan.’

Heb je sneller resultaat met kinderen dan met volwassenen?

‘Zowel kinderen als volwassenen zijn dankbaar om mee te werken. Ik help hen allemaal gemiddeld op een drietal sessies vooruit. Ik merk wel dat kinderen vooral houden van de bewegings- en ontspanningsoefeningen en minder nood hebben aan een gesprekje errond. Bij volwassenen voorzie ik meer tijd voor een inleidende en verhelderende babbel. Daarna ga ik ook bij hen met ontspanningstechnieken, kinesiologie en/of EMDR aan de slag. Het resultaat is bij beiden even goed.’

‘In het begin van mijn loopbaan, toen ik enkel werkte als kinderkinesiste, viel het mij op dat ik bij kinderen met stress of faalangst niet tot de kern van het probleem geraakte. Ik kon hen wel aanmoedigen en bevestigen en techniekjes aanleren, maar vaak bleven ze toch met een grond van onzekerheid of stress zitten. Dat veranderde, toen ik 15 jaar na mijn opleiding in kinderrevalidatie aan de KU Leuven, kinesiologie leerde kennen. Dát was het, begreep ik, het stukje van de puzzel dat ik miste!

Kon je met kinesiologie ontdekken waar het echte probleem zat?

‘Inderdaad, met kinesiologie kan je erg op maat werken. Aan de hand van een spiertest vertelt het lichaam mij wat er scheelt, iets waartoe de patiënt vaak zelf niet in staat is. Wie bij mij terechtkomt weet wel veel over zichzelf en is ook al tot inzicht gekomen, maar het raakt niet geïntegreerd in hun systeem. Het is enkel daardoor dat de stress kan verdwijnen. De vorm van relaxatietherapie met kinesiologie erbij, werkt op onbewust niveau. Ik breng van binnenuit verandering.’

Op je website zag ik dat je ook samenwerkt met andere therapeuten zoals een osteopaat bijvoorbeeld.

‘Als ik na twee of drie consultaties merk dat hier nog meer nodig is zal ik zeker doorverwijzen naar mensen in wie ik vertrouwen heb, omdat ik vind dat je moet samenwerken. De patiënt is dan vrij om daarop in te gaan.’

Eigen weg gaan

Wanneer besloot je om de groepspraktijk waarin je werkte te verlaten en je eigen weg te gaan?

‘In 2017. Ik doe nu ook EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een techniek helemaal toegespitst op trauma om te zorgen dat nare herinneringen geen impact meer hebben op je leven. Je bent het niet vergeten maar het hindert je niet meer, je kan ernaar terugkijken zonder stress. Door toepassing van EMDR wordt de emotionele lading van die negatieve ervaring ervan afgehaald. Door het hanteren van een uittrekbaar stokje met op het eind een bolletje, dat ik heen en weer beweeg, zet ik de oogbeweging in gang. Daardoor gebeurt er iets in je brein, er komt ruimte om dit trauma te verwerken’

Wie hier terechtkomt is in goede handen, is mijn conclusie, terwijl ik afscheid neem van Erika. Een jonge dynamische vrouw met een hart voor mensen en zeker voor kinderen.

www.inbalansstekene.be

inbalansstekene@gmail.com

te volgen op Facebook/Instagram

Quote: ‘Zowel kinderen als volwassenen zijn dankbaar om mee te werken.’

Erika Van Hooste

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in