17.9 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

Familiezorg Stekene, een fantastisch team met 11 verzorgenden

DAG van de Zorg wil de aandacht van het grote publiek vestigen op de duizenden handen in de zorg. Op het fantastisch werk van elke zorgverlener en zorgorganisatie. Ook in Stekene is Familiezorg O-Vl. actief. Een fantastisch team van 11 verzorgenden staat elke dag klaar om hulp te bieden aan mensen in hun thuisomgeving. Ik nodigde Jacqueline Van den Berghe, sectorverantwoordelijke, uit voor een fijne babbel.

‘Familiezorg O-Vl. blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. Na decennia lang in de Zwartezustersstraat in Gent gevestigd te zijn, verhuisden we in september vorig jaar met ons provinciaal secretariaat naar een gloednieuw gebouw in de Vogelenzang in Gent. Alles onder 1 dak, inclusief ons opleidingscentrum dat elk jaar mensen met een hart voor zorg klaar stoomt voor een job als verzorgende/zorgkundige.’

‘Familiezorg O-Vl. is er voor iedereen, in elke levensfase: jong, oud, alleenstaand, met een gezin, mantelzorger en zorgvrager. We ondersteunen en verlenen zorgen aan de cliënt, zijn familie en omgeving. Onze verzorgenden zijn opgeleid om zorg te verlenen aan verschillende doelgroepen: kraamzorg, ouderenzorg, personen met een psychische kwetsbaarheid, personen met een handicap, personen met (jong)dementie, …’

‘De job van verzorgende is heel afwisselend, zowel in taken als in cliënten. Zij komen bij meerdere cliënten per dag. Elke cliënt heeft andere noden en wensen. Zij helpen bij het huishouden, bereiden maaltijden – al dan niet samen met de cliënt. Samen boodschappen doen, naar de wekelijkse markt, begeleiding naar een doktersafspraak, … Verzorgenden staan ook nauw in contact met de mantelzorger/familie van de cliënt. Wederzijdse ondersteuning, uitwisseling van informatie, gezamenlijke ontwikkeling van een zorg- en ondersteuningsplan. Aandacht voor de noden van de cliënt staat altijd centraal.’

Lijkt me niet evident. Hoe ga je daarmee om?

‘Wij bieden zorg aan iedereen die het nodig heeft en botsen hierdoor soms wel op uitdagingen. We stellen de cliënt voorop maar houden hierbij rekening met de capaciteiten en noden van elk van onze verzorgenden. Elke zorgheld heeft grenzen aan zijn of haar kracht. Het team is een plaats waar men de batterijen opnieuw kan opladen, waar men kan aangeven dat iemand rust nodig heeft, dat ze zelf steun nodig hebben. Want als zij hun krachten verliezen, kunnen ze anderen niet helpen.’

‘Veel hangt ook af van hoe cliënten met de verzorgende omgaan. Een simpele ‘dank je wel’,  een glimlach of een vriendelijk woord geven hen zo veel voldoening. Weten dat hun aanwezigheid een meerwaarde is voor hun cliënten is hun belangrijkste drijfveer. Verzorgenden komen dicht in het leven van de cliënt. Wederzijds vertrouwen is hierbij dan ook heel belangrijk.’

Kan je de zorgvraag nog voldoende opvangen?

‘Je hoort het in de media steeds meer dat er in de zorg een tekort is aan werknemers. Omdat we willen blijven voldoen aan de hulpvraag van de cliënt en de mantelzorger investeren we in een nauwe samenwerking met andere zorgverleners zoals artsen, thuisverpleging, kinesisten, andere diensten gezinszorg,… Het gebeurt vaak dat we samen zorg bieden aan eenzelfde cliënt, elk vanuit onze expertise. Wanneer we goed op elkaar afgestemd zijn kunnen we onze hulp zo optimaal mogelijk organiseren. Daarnaast hebben wij ook ons opleidingscentrum waarin we mensen opleiden tot verzorgenden. Hiermee proberen we zoveel mogelijk mensen te stimuleren om voor een job in de zorg te kiezen.’

Heb je een zorgvraag of interesse in een job bij Familiezorg O-Vl.?

Surf naar www.familiezorg.be of bel naar 09 225 78 83.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in