25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Familiezorg Stekene, een fantastisch team met 11 verzorgenden

DAG van de Zorg wil de aandacht van het grote publiek vestigen op de duizenden handen in de zorg. Op het fantastisch werk van elke zorgverlener en zorgorganisatie. Ook in Stekene is Familiezorg O-Vl. actief. Een fantastisch team van 11 verzorgenden staat elke dag klaar om hulp te bieden aan mensen in hun thuisomgeving. Ik nodigde Jacqueline Van den Berghe, sectorverantwoordelijke, uit voor een fijne babbel.

‘Familiezorg O-Vl. blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. Na decennia lang in de Zwartezustersstraat in Gent gevestigd te zijn, verhuisden we in september vorig jaar met ons provinciaal secretariaat naar een gloednieuw gebouw in de Vogelenzang in Gent. Alles onder 1 dak, inclusief ons opleidingscentrum dat elk jaar mensen met een hart voor zorg klaar stoomt voor een job als verzorgende/zorgkundige.’

‘Familiezorg O-Vl. is er voor iedereen, in elke levensfase: jong, oud, alleenstaand, met een gezin, mantelzorger en zorgvrager. We ondersteunen en verlenen zorgen aan de cliënt, zijn familie en omgeving. Onze verzorgenden zijn opgeleid om zorg te verlenen aan verschillende doelgroepen: kraamzorg, ouderenzorg, personen met een psychische kwetsbaarheid, personen met een handicap, personen met (jong)dementie, …’

‘De job van verzorgende is heel afwisselend, zowel in taken als in cliënten. Zij komen bij meerdere cliënten per dag. Elke cliënt heeft andere noden en wensen. Zij helpen bij het huishouden, bereiden maaltijden – al dan niet samen met de cliënt. Samen boodschappen doen, naar de wekelijkse markt, begeleiding naar een doktersafspraak, … Verzorgenden staan ook nauw in contact met de mantelzorger/familie van de cliënt. Wederzijdse ondersteuning, uitwisseling van informatie, gezamenlijke ontwikkeling van een zorg- en ondersteuningsplan. Aandacht voor de noden van de cliënt staat altijd centraal.’

Lijkt me niet evident. Hoe ga je daarmee om?

‘Wij bieden zorg aan iedereen die het nodig heeft en botsen hierdoor soms wel op uitdagingen. We stellen de cliënt voorop maar houden hierbij rekening met de capaciteiten en noden van elk van onze verzorgenden. Elke zorgheld heeft grenzen aan zijn of haar kracht. Het team is een plaats waar men de batterijen opnieuw kan opladen, waar men kan aangeven dat iemand rust nodig heeft, dat ze zelf steun nodig hebben. Want als zij hun krachten verliezen, kunnen ze anderen niet helpen.’

‘Veel hangt ook af van hoe cliënten met de verzorgende omgaan. Een simpele ‘dank je wel’,  een glimlach of een vriendelijk woord geven hen zo veel voldoening. Weten dat hun aanwezigheid een meerwaarde is voor hun cliënten is hun belangrijkste drijfveer. Verzorgenden komen dicht in het leven van de cliënt. Wederzijds vertrouwen is hierbij dan ook heel belangrijk.’

Kan je de zorgvraag nog voldoende opvangen?

‘Je hoort het in de media steeds meer dat er in de zorg een tekort is aan werknemers. Omdat we willen blijven voldoen aan de hulpvraag van de cliënt en de mantelzorger investeren we in een nauwe samenwerking met andere zorgverleners zoals artsen, thuisverpleging, kinesisten, andere diensten gezinszorg,… Het gebeurt vaak dat we samen zorg bieden aan eenzelfde cliënt, elk vanuit onze expertise. Wanneer we goed op elkaar afgestemd zijn kunnen we onze hulp zo optimaal mogelijk organiseren. Daarnaast hebben wij ook ons opleidingscentrum waarin we mensen opleiden tot verzorgenden. Hiermee proberen we zoveel mogelijk mensen te stimuleren om voor een job in de zorg te kiezen.’

Heb je een zorgvraag of interesse in een job bij Familiezorg O-Vl.?

Surf naar www.familiezorg.be of bel naar 09 225 78 83.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings