16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Café Benelux: Jupiler drinken, Heineken pissen

SINDS 15 april 2022 heeft de Koewacht zijn iconische café Benelux terug. Vanaf dag één is het er weer op en top gezellig, vaak over de koppen lopen, ambiance verzekerd. Je stapt er binnen op Belgisch grondgebied maar via de nooddeur beland je in Nederland, vandaar ‘Jupiler drinken, Heineken pissen’…

De ‘revival’ van café Benelux leest als een jongensverhaal, uitbaters Stekenaars Michel Hofkens en Johan De Saegher moeten er nog altijd om lachen. ‘Je houdt niet voor mogelijk hoe wij er toekwamen om een oud vervallen café te kopen. Wij waren van plan om van onze twee aparte ondernemingen – Michel was landmeter en Johan slotenmaker – één bedrijf te maken. Dichtbij de ondertekening hiervan gekscheerde Johan: ‘Waarom zouden we geen café beginnen?’ Een redelijk bizar idee want beiden hadden we nul komma nul ervaring in de horeca. Terwijl Michel al tien jaar lang naar zijn werk reed via de Emmabaan passeerde hij ’s anderendaags ‘toevallig’ langs de Koewachtsesteenweg en zag daar tot zijn verbazing het bordje ’Te huur’ bij het inmiddels gesloten café Benelux. Om een verhaal kort te maken: huren kon maar kopen bleek ook een optie. We deden een bod, de rest is geschiedenis.’

Supporters tijdens de verbouwingen

In september 2021 startten Michel en Johan met de verbouwing, zeg maar de complete renovatie en het strippen van een totaal uitgeleefd café. ‘Alles eruit, een aantal steunpilaren vervangen door poutrels in het plafond, nieuwe stoelen, tafels, keuken, tapinstallatie, frigo’s, verlichting, een topbiljart. De metamorfose resulteerde in een gloednieuw interieur van 130 m², een toog van 11 meter lang met 16 zitplaatsen, met buiten een prachtig terras, tijdens deze warme zomermaanden de place to be op de Koewacht.’

De nood aan een café was groot, zo bleek. ‘Een aantal inwoners van de Koewacht leefde intens mee met de verbouwingen, stonden hier dagelijks op de stoep en volgden de ontwikkelingen op de voet. Kijken maakt dorstig en op den duur gingen ze een kratje pils kopen in de supermarkt wat verderop. Eén kratje werden er twee en drie, het leek wel alsof Benelux al terug op volle toeren draaide nog voor we terug opengingen.’

Cath Luyten leeft nog

De inrichting van het café is er één met een vette knipoog. Op een wand lees je nietsvermoedend de namen in groot letterformaat van onder meer Elvis Presley, David Bowie, Amy Winehouse, Bob Marley, Barry White, Corry Van Gorp, John Lennon, Louis Neefs, Maradonna, Yasmine, Kurt Cobain, Freddy Mercury. Onderaan in een klein lettertype staat er ‘zijn hier nooit langs geweest…’Rinkelt er een belletje? Het zijn allemaal overleden artiesten, behalve televisiepresentatrice Cath Luyten, geboren op de Koewacht, die ook in het rijtje artiesten verzeild raakte. Cath heeft inmiddels beloofd om binnenkort een bezoek te brengen aan Benelux.’

Pleisterplaats voor iedereen

Zoals gezegd: Benelux loopt als een trein. ‘Inwoners van de Koewacht en ver daarbuiten zijn maar wat blij dat ze hier terug kunnen langskomen in een ontspannen sfeer. De complexe geografische toestand van de Koewacht – een Belgisch en Nederlands deel, een stuk in Stekene, een stuk in Moerbeke, een stuk in Terneuzen – zorgt voor de nodige hilariteit, aangezwengeld door fusiegeruchten. De ‘rivaliteit’ tussen Belgisch/Nederlandse Koewachters is al evenzeer komisch, de recente 1-4 nederlaag van de Rode Duivels tegen Oranje was uiteraard aanleiding voor wederzijdse grappen en plagerijtjes. Op een groot scherm kunnen bezoekers sportwedstrijden volgen zoals de Tour de France, WK Voetbal en Formule I-races.’

Het succes van café Benelux stemt Michel en Johan zeer tevreden. ‘Het is eigenlijk buiten verwachting, hier hadden we direct voor getekend. We gaan zeker niet op onze lauweren rusten, we hebben nog ideeën zat. Je kunt ons volgen op onze facebookpagina. Maandag en dinsdag zijn de sluitingsdagen, alle andere dagen is iedereen van harte welkom.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings