18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Ambachtelijke maatpakken uit de Edgard Tinelstraat

“Ik ben een maker, ambacht en techniek dat is mijn passie,” vertelt costumière Ties Dufraing uit Klein-Sinaai. Ties maakt prachtige maatpakken, meestal uit wol maar net zo goed uit bamboe, zijde of linnen. Welkom in haar kleermakersatelier, in een betoverende wereld van strijkijzers, vingerhoedjes en krijtslijpers.

“Ik werkte 15 jaar als grafisch ontwerper, een boeiende job maar raakte erop uitgekeken, met de komst van digitale systemen verdween de creativiteit, ik zat elke dag acht uur achter mijn computer, niets voor mij. Ben steeds een maker geweest, moet met mijn handen bezig kunnen zijn. Ik naaide altijd al, kreeg daarover veel complimenten. Het voelde goed aan om erin verder te gaan, vooral naar het ambachtelijk, traditioneel maken van wollen kledingstukken. In België bestaat hiervoor geen opleiding, in Italië en Engeland wel, daar koesteren ze nog een heel rijke traditie.”

Ties belandde uiteindelijk in Savile Row in Londen, een buurt waar veel gerenommeerde kleermakershuizen van maatkleding gevestigd zijn. “Ik volgde een opleiding bij een voormalige master tailor, eerst een online cursus en nadien ter plaatse. Voor mij een ontzettend leerrijke periode, mijn ogen gingen echt open, je leert er over het ganse proces, over de verstevigingen van paardenhaar, de constructiemethode. Daar zijn wel boeken over, maar je moet het toch in de praktijk leren.”

Van de 1ste naar de 5de pas

“Ik start met nemen van alle maten, van boven naar beneden, van links naar rechts en rondom rond. Het gaat om zeker 25 à 30 maten, ik meet ze in inches, zo heb ik het geleerd, ik vind het makkelijker om in een ander concept te denken dan om het om te rekenen naar cm. Daarna teken ik patronen op papier volgens de maten van de persoon, knip ik alles uit inclusief verstevigingen en steek dat rudimentair in elkaar, dan is alles klaar voor een eerste pas. Vervolgens doen we aanpassingen, gaan we iets verder in de constructie, enkele naden die we al definitief kunnen stikken. Vaak zitten de mouwen en de kraag er aan en volgt een tweede pas. Voor de derde pas steken we ook al de voeringen in en zijn er weer naden die we definitief kunnen stikken. Eigenlijk werken we telkens weer een klein beetje verder af tot we het kledingstuk helemaal kunnen afwerken. Van bestelling tot levering duurt een drietal maanden, reken ongeveer 10 volledige werkdagen per kostuum.”

Freelancer Ties werkt voornamelijk voor het huis Thomas Wickens in Londen, sporadisch maakt ze een uitstap richting Opera of Studio 100. “Tweewekelijks steek ik het Kanaal over voor pasbeurten of om nieuwe opdrachten te starten. Mijn wollen stoffen haal ik uit Engeland, de regio Huddersfield, omringd door schapenvelden, daar wordt de wol geoogst en gesponnen. De prijs is hoog, het gaat om een ambachtelijk product. Voor een maatpak heb je zo’n 4 à 5 meter stof nodig, verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren en dessins. Reken voor een maatpak – broek en vest – 4 à 5.000 euro, maar dan heb je ook waar je voor geld, duurzaam en onverslijtbaar. Ik heb mijn weg gevonden, je bent nooit uitgeleerd, elke keer weer een uniek maatpak maken waar de klant (man, vrouw of X) zich comfortabel in voelt, daar doe ik het voor.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in