15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Ambachtelijke maatpakken uit de Edgard Tinelstraat

“Ik ben een maker, ambacht en techniek dat is mijn passie,” vertelt costumière Ties Dufraing uit Klein-Sinaai. Ties maakt prachtige maatpakken, meestal uit wol maar net zo goed uit bamboe, zijde of linnen. Welkom in haar kleermakersatelier, in een betoverende wereld van strijkijzers, vingerhoedjes en krijtslijpers.

“Ik werkte 15 jaar als grafisch ontwerper, een boeiende job maar raakte erop uitgekeken, met de komst van digitale systemen verdween de creativiteit, ik zat elke dag acht uur achter mijn computer, niets voor mij. Ben steeds een maker geweest, moet met mijn handen bezig kunnen zijn. Ik naaide altijd al, kreeg daarover veel complimenten. Het voelde goed aan om erin verder te gaan, vooral naar het ambachtelijk, traditioneel maken van wollen kledingstukken. In België bestaat hiervoor geen opleiding, in Italië en Engeland wel, daar koesteren ze nog een heel rijke traditie.”

Ties belandde uiteindelijk in Savile Row in Londen, een buurt waar veel gerenommeerde kleermakershuizen van maatkleding gevestigd zijn. “Ik volgde een opleiding bij een voormalige master tailor, eerst een online cursus en nadien ter plaatse. Voor mij een ontzettend leerrijke periode, mijn ogen gingen echt open, je leert er over het ganse proces, over de verstevigingen van paardenhaar, de constructiemethode. Daar zijn wel boeken over, maar je moet het toch in de praktijk leren.”

Van de 1ste naar de 5de pas

“Ik start met nemen van alle maten, van boven naar beneden, van links naar rechts en rondom rond. Het gaat om zeker 25 à 30 maten, ik meet ze in inches, zo heb ik het geleerd, ik vind het makkelijker om in een ander concept te denken dan om het om te rekenen naar cm. Daarna teken ik patronen op papier volgens de maten van de persoon, knip ik alles uit inclusief verstevigingen en steek dat rudimentair in elkaar, dan is alles klaar voor een eerste pas. Vervolgens doen we aanpassingen, gaan we iets verder in de constructie, enkele naden die we al definitief kunnen stikken. Vaak zitten de mouwen en de kraag er aan en volgt een tweede pas. Voor de derde pas steken we ook al de voeringen in en zijn er weer naden die we definitief kunnen stikken. Eigenlijk werken we telkens weer een klein beetje verder af tot we het kledingstuk helemaal kunnen afwerken. Van bestelling tot levering duurt een drietal maanden, reken ongeveer 10 volledige werkdagen per kostuum.”

Freelancer Ties werkt voornamelijk voor het huis Thomas Wickens in Londen, sporadisch maakt ze een uitstap richting Opera of Studio 100. “Tweewekelijks steek ik het Kanaal over voor pasbeurten of om nieuwe opdrachten te starten. Mijn wollen stoffen haal ik uit Engeland, de regio Huddersfield, omringd door schapenvelden, daar wordt de wol geoogst en gesponnen. De prijs is hoog, het gaat om een ambachtelijk product. Voor een maatpak heb je zo’n 4 à 5 meter stof nodig, verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren en dessins. Reken voor een maatpak – broek en vest – 4 à 5.000 euro, maar dan heb je ook waar je voor geld, duurzaam en onverslijtbaar. Ik heb mijn weg gevonden, je bent nooit uitgeleerd, elke keer weer een uniek maatpak maken waar de klant (man, vrouw of X) zich comfortabel in voelt, daar doe ik het voor.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings