“WELKOM, wat drink je? Zin in onze Caliber.3, een krachtige blonde driegranentripel met fruitige en hoppige aroma’s? Santé, laat het je smaken.” Ik heb het al dikwijls ervaren: journalisten zijn gelukzakken en vallen vaker met hun gat in de boter dan de doorsneemedemens. Ik ben op interview bij Jan Ongena (47) van brouwerij SANS MERCI aan de Bormte in Stekene, tot nu toe een goed bewaard geheim maar daar zal snel verandering in komen.
Jan Ongena, leraar Nederlands/Engels in het College in Sint-Niklaas, is verzot op bieren. Thuis werd er regelmatig een biertje gedegusteerd en tijdens zijn studententijd speelde het gerstenat geen onbelangrijke rol in het uitgaansleven. Zelf een biertje brouwen was altijd al zijn droom en in 2017 volgde Jan een brouwcursus bij Syntra. “Mijn ‘eindwerk’, een Trippel en een Stout, viel in de smaak bij de docenten, een stimulans om deze biertjes op een grotere schaal te brouwen. Achteraan in onze tuin bouwde ik een micro-brouwerij, met een professionele installatie maar op een kleine schaal. Ik brouw meestal solo, hou graag alles zelf onder controle, de regie in eigen handen is zoveel makkelijker.”
Geleidelijk groeien
Het glas Caliber.3 – 8,2 ° alcoholpercentage – vloeit rijkelijk naar binnen met een heerlijke bittere afdronk, ik proef banaan/lychee. “Voor de eerste biertjes waren vrienden en kennissen mijn ‘proefkonijnen’. De Caliber.3 ben ik gaan brouwen op 1000 liter bij brouwerij De Poes in Tielt. De reacties zijn best positief. Caliber.3 drink je onder meer in Het Anker en is verkrijgbaar bij Drankenhal Van Callenberge, Drinkshop Dullaert in Sint-Gillis-Waas en Dranken Van Remoortel in Kemzeke.”
Jan laat zich niet opjagen maar is zich tegelijkertijd ook bewust van het potentieel van SANS MERCI. “Ik ben niet van plan om meteen grote investeringen te doen, geleidelijk groeien is het motto. Dat is de beste strategie. Een banner aan onze gevel, aanwezigheid in het quizcircuit, workshops en teambuildings in onze ‘brouwerij’, de belangstelling groeit. Het is fijn om deel uit te maken van de bierbrouwcommunity in Stekene. De magie en het mirakel van ieder brouwsel blijven me fascineren.”
By the way: de naam SANS MERCI heeft alles te maken met het taalgevoel van Jan. “Sans Merci betekent ‘zonder genade’, een knipoog naar mijn familienaam Ongena en natuurlijk ook naar de Stekense messenvechters. Enfin, zullen we nog eens klinken?”
Hou de website in de gaten: binnenkort opent Brouwerij SANS MERCI de deuren. Iedereen welkom. Wie deze editie van Gazet Van Stekene meebrengt krijgt een gratis degustatie.