13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Het mirakel van brouwerij SANS MERCI

“WELKOM, wat drink je? Zin in onze Caliber.3, een krachtige blonde driegranentripel met fruitige en hoppige aroma’s? Santé, laat het je smaken.” Ik heb het al dikwijls ervaren: journalisten zijn gelukzakken en vallen vaker met hun gat in de boter dan de doorsneemedemens. Ik ben op interview bij Jan Ongena (47) van brouwerij SANS MERCI aan de Bormte in Stekene, tot nu toe een goed bewaard geheim maar daar zal snel verandering in komen.

Jan Ongena, leraar Nederlands/Engels in het College in Sint-Niklaas, is verzot op bieren. Thuis werd er regelmatig een biertje gedegusteerd en tijdens zijn studententijd speelde het gerstenat geen onbelangrijke rol in het uitgaansleven. Zelf een biertje brouwen was altijd al zijn droom en in 2017 volgde Jan een brouwcursus bij Syntra. “Mijn ‘eindwerk’, een Trippel en een Stout, viel in de smaak bij de docenten, een stimulans om deze biertjes op een grotere schaal te brouwen. Achteraan in onze tuin bouwde ik een micro-brouwerij, met een professionele installatie maar op een kleine schaal. Ik brouw meestal solo, hou graag alles zelf onder controle, de regie in eigen handen is zoveel makkelijker.”

Geleidelijk groeien

Het glas Caliber.3 – 8,2 ° alcoholpercentage – vloeit rijkelijk naar binnen met een heerlijke bittere afdronk, ik proef banaan/lychee. “Voor de eerste biertjes waren vrienden en kennissen mijn ‘proefkonijnen’. De Caliber.3 ben ik gaan brouwen op 1000 liter bij brouwerij De Poes in Tielt. De reacties zijn best positief. Caliber.3 drink je onder meer in Het Anker en is verkrijgbaar bij Drankenhal Van Callenberge, Drinkshop Dullaert in Sint-Gillis-Waas en Dranken Van Remoortel in Kemzeke.”

Jan laat zich niet opjagen maar is zich tegelijkertijd ook bewust van het potentieel van SANS MERCI. “Ik ben niet van plan om meteen grote investeringen te doen, geleidelijk groeien is het motto. Dat is de beste strategie. Een banner aan onze gevel, aanwezigheid in het quizcircuit, workshops en teambuildings in onze ‘brouwerij’, de belangstelling groeit. Het is fijn om deel uit te maken van de bierbrouwcommunity in Stekene. De magie en het mirakel van ieder brouwsel blijven me fascineren.”

By the way: de naam SANS MERCI heeft alles te maken met het taalgevoel van Jan. “Sans Merci betekent ‘zonder genade’, een knipoog naar mijn familienaam Ongena en natuurlijk ook naar de Stekense messenvechters. Enfin, zullen we nog eens klinken?”

Hou de website in de gaten: binnenkort opent Brouwerij SANS MERCI de deuren. Iedereen welkom. Wie deze editie van Gazet Van Stekene meebrengt krijgt een gratis degustatie.

www.sansmerci.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings