16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Van A(beeldreef) tot Z(eshoek) een fietsverkenning: Edgar Tinelstraat

Vergis ik me nu of niet: ik fiets door de Edgar Tinelstraat aan het oude station van Klein-Sinaai, maar nauwelijks enkele kilometers verderop in Sinaai is er nog een Edgar Tinelstraat. De muzikale trots van Sinaai wordt blijkbaar op meerdere plaatsen geëerd met een straatnaam zoals in Mechelen en Berchem.

In ieder geval:Edgar Tinel werd geboren als Petrus Josephus Edgardis Tinel op 27 maart 1854 in Sinaai, als tweede zoon van een reeks van 11 kinderen. Zijn vader is onderwijzer en koster, de kleine Edgar toont al vlug belangstelling voor de muziek. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, startte Edgar een carrière als pianovirtuoos, nog later begon hij zich toe te leggen op compositie. Tinel overleed in 1912, meer info vindt u zeker in het Tinel Museum in Sinaai.

Iedere straat in Stekene vertelt verhalen en dat is hier niet anders. De oude spoorzate/fietspad naar Moerbeke doorsnijdt de straat. Aan de rechterkant, verst verwijderd van het fietspad, heb je een vrije inkijk in voortuinen en woningen, aan de linkerkant zijn de meeste tuinen hermetisch dichtgetimmerd met betonnen platen en houten omheiningen, heeft iets weg van de Berlijnse muur.

FOTO: bever

Wat verderop een bloemisterij waar geraniums, fuchsia’s en chrysanten geteeld worden, helaas is er niemand aanwezig om een diepte-interview te maken. Een papa, mama en twee kinderen genieten van hun quality-time op het Floereplein (een floere is een geslepen vos, een gewiekste man, ‘Floere het fluweel’ is een boek van Ernest Claes). Beetje mountainbiken, het betere klimwerk, door rioolbuizen van de ene naar de andere kant van het plein.

Na ongeveer 300 meter maakt de straat een bocht naar rechts en voor ik het weet beland ik aan de rand van een bos. Instructieborden leren me wat er mag en vooral niet mag: honden aan de leiband; niet sluikstorten; raak reekalfjes niet aan!

FOTO: bever

Op de terugweg valt mijn geoefend oog op een woning die eruitziet als een kleermakersatelier, paspoppen trekken me naar binnen, de kers op de taart in de Edgar Tinelstraat. Ties Dufraing volgde een opleiding in Savile Row in Londen, een buurt waar veel kleermakers van maatkleding gevestigd zijn. Ties maakt onder meer mannenkostuums op maat met binnenwerk uit paardenhaar, er kruipt meer dan 50 uur arbeid in één pak. Maar ook voor maskers of kleding voor theater en televisie zit Ties niet verlegen, Studio 100 behoort tot haar klanten. In het juninummer van Gazet Van Stekene staat Klein-Sinaai centraal en maken we een uitgebreide reportage met Ties.

FOTO: bever

Tijd om naar huis te fietsen. Ik voel een dringende behoefte om even te plassen en word zowaar op mijn wenken bediend. Aan de kant van de weg staat een openbaar toilet van ‘Antonis Verhuur uit Poppel’, maar helaas pindakaas de boel is op slot. Klein smetje op een verder gastvrije straat…

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings