11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Van A(beeldreef) tot Z(eshoek) een fietsverkenning: Edgar Tinelstraat

Vergis ik me nu of niet: ik fiets door de Edgar Tinelstraat aan het oude station van Klein-Sinaai, maar nauwelijks enkele kilometers verderop in Sinaai is er nog een Edgar Tinelstraat. De muzikale trots van Sinaai wordt blijkbaar op meerdere plaatsen geëerd met een straatnaam zoals in Mechelen en Berchem.

In ieder geval:Edgar Tinel werd geboren als Petrus Josephus Edgardis Tinel op 27 maart 1854 in Sinaai, als tweede zoon van een reeks van 11 kinderen. Zijn vader is onderwijzer en koster, de kleine Edgar toont al vlug belangstelling voor de muziek. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, startte Edgar een carrière als pianovirtuoos, nog later begon hij zich toe te leggen op compositie. Tinel overleed in 1912, meer info vindt u zeker in het Tinel Museum in Sinaai.

Iedere straat in Stekene vertelt verhalen en dat is hier niet anders. De oude spoorzate/fietspad naar Moerbeke doorsnijdt de straat. Aan de rechterkant, verst verwijderd van het fietspad, heb je een vrije inkijk in voortuinen en woningen, aan de linkerkant zijn de meeste tuinen hermetisch dichtgetimmerd met betonnen platen en houten omheiningen, heeft iets weg van de Berlijnse muur.

FOTO: bever

Wat verderop een bloemisterij waar geraniums, fuchsia’s en chrysanten geteeld worden, helaas is er niemand aanwezig om een diepte-interview te maken. Een papa, mama en twee kinderen genieten van hun quality-time op het Floereplein (een floere is een geslepen vos, een gewiekste man, ‘Floere het fluweel’ is een boek van Ernest Claes). Beetje mountainbiken, het betere klimwerk, door rioolbuizen van de ene naar de andere kant van het plein.

Na ongeveer 300 meter maakt de straat een bocht naar rechts en voor ik het weet beland ik aan de rand van een bos. Instructieborden leren me wat er mag en vooral niet mag: honden aan de leiband; niet sluikstorten; raak reekalfjes niet aan!

FOTO: bever

Op de terugweg valt mijn geoefend oog op een woning die eruitziet als een kleermakersatelier, paspoppen trekken me naar binnen, de kers op de taart in de Edgar Tinelstraat. Ties Dufraing volgde een opleiding in Savile Row in Londen, een buurt waar veel kleermakers van maatkleding gevestigd zijn. Ties maakt onder meer mannenkostuums op maat met binnenwerk uit paardenhaar, er kruipt meer dan 50 uur arbeid in één pak. Maar ook voor maskers of kleding voor theater en televisie zit Ties niet verlegen, Studio 100 behoort tot haar klanten. In het juninummer van Gazet Van Stekene staat Klein-Sinaai centraal en maken we een uitgebreide reportage met Ties.

FOTO: bever

Tijd om naar huis te fietsen. Ik voel een dringende behoefte om even te plassen en word zowaar op mijn wenken bediend. Aan de kant van de weg staat een openbaar toilet van ‘Antonis Verhuur uit Poppel’, maar helaas pindakaas de boel is op slot. Klein smetje op een verder gastvrije straat…

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in