11.9 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Ronny Vercruyssen: de passie van een schapenboer in het Herdersstraatje

Het stond in de sterren geschreven dat Ronny Vercruyssen (63) uit de Hellestraat ooit schaapherder zou worden. Vader Fons trok jaren rond met zijn kudde doorheen Stekene en bovendien woont Ronny in het Herdersstraatje, dat kan geen toeval zijn. Bij dampende koffie en koekjes en de heerlijke muziek van de Ierse zanger Van Morrison komen de verhalen los…

Het zijn drukke tijden in de moderne schaapstal: een 70-tal ooien staan op lammeren, één zwart lammetje huppelt en dartelt alvast vrolijk rond in het stro. “In deze periode ben ik al rond 5u30 in de stal. De eerste levensuren zijn cruciaal, de moeder moet het lammetje ‘aanvaarden’, haar jong aflikken en toelaten om te drinken. Ze moeten dat in alle rust kunnen doen, daarom zonder ik ze enkele dagen af van de rest van de groep.”

FOTO: Henk Knibbeler

Suffolk schapen

“Mijn vader koos voor Suffolk schapen en dat is altijd zo gebleven. Ze staan bekend voor hun uitstekende moedereigenschappen, een vroege bronst zorgt ervoor dat het lammerseizoen snel start. Daarnaast worden ze geroemd voor hun zeer goede vleeskwaliteit. Die combinatie maakt ze tot hoogwaardig economische dieren. Suffolk lammetjes groeien bovendien als kool, binnen de 9 weken wegen ze al 25 kg.”

Rondtrekken is er niet meer bij

Rondtrekkende herders met hun honden verdwenen uit het straatbeeld en al helemaal in Vlaanderen. “Tien dagen per jaar was mijn vader thuis, voor de rest zwierf hij rond met zijn schapen, alleen heel slecht weer hield hem tegen. Ik heb zelf nog een drietal jaar gewandeld met mijn schapen maar vanwege het drukke verkeer en ongeduldige chauffeurs ben ik ermee gestopt. Nu grazen de schapen het jaar door op omliggende velden en weiden, enkel in de lammertijd staan ze binnen in de stal.”

Afzetmarkt

Ronny verkoopt zijn lammeren bijna uitsluitend aan moslims. “Omdat de schapen ‘genummerd’ zijn kunnen de klanten hun voorkeurschaap selecteren. Na het betalen van een voorschot spreken we een datum af waarop het schaap wordt opgehaald tijdens de ramadan en rond het offerfeest. Ik heb goed mijn boterham verdiend, maar je mag het zeker niet per uur uitrekenen. Het is eigenlijk altijd liefhebberij geweest, van mijn hobby maakte ik mijn beroep. Mijn vrijheid is echter onbetaalbaar.”

FOTO: Henk Knibbeler

Gezondheid

“Schapen gezond houden is een grote zorg. Ooit hield ik meer dan 200 ooien, nu zijn het er nog een 90-tal. Meer schapen en dichter op elkaar vergroot de kans op ziekten zoals rotkreupel of worminfecties. Met schapen is het niet anders dan bij kippen of varkens. Ik geef alleen kwaliteitsvoer zoals hooi, suikerbieten en krachtvoer.’

Grensboer

“Ik ben de enige boer in België langs de Franse, Duitse of Nederlandse grens die schapen weidt in het buitenland.”

Ronny woont – samen met zijn vrouw Linda – letterlijk op de grens met Nederland, hij mag zich dan ook een grensboer noemen. “Wanneer ik met mijn schapen naar Nederland trek, vul ik de benodigde papieren van het voedselagentschap in. Alle schapen moeten ingespoten zijn tegen blauwtong, anders mag ik de grens niet over. Ik ben de enige boer in België langs de Franse, Duitse of Nederlandse grens die schapen weidt in het buitenland. Het wordt er allemaal niet makkelijker op. Wanneer mijn schapen op een veld van een boer grazen, moet ik de begindatum en de einddatum aangeven, dit alles in het kader van de mestwet.”

FOTO: Henk Knibbeler

7 dagen op 7 paraat

Sinds vorig jaar is Ronny officieel op pensioen maar stoppen is voorlopig geen optie. “De goesting is veel te groot. Ik heb nog acht jaar gewerkt bij Sidmar in Zelzate en dat deed ik heel graag maar de liefde voor de schapen trok me over de streep. Ik heb er nog geen moment spijt van. Het is fysiek zwaar werk, probeer maar eens een schaap op te tillen. Je moet ook 7 dagen op 7 paraat staan, maar dat geldt voor iedere boer.”

Wanneer Ronny ermee ophoudt zullen er geen opvolgers zijn. “Zover wil ik nog niet vooruitkijken, ik leef met de dag en ben nu vooral gefocust op mijn ooien die de mooiste lammetjes op de wereld zetten. Zoals mijn vader altijd zei: als ik mijn leven herbegin is het met dezelfde vrouw en terug met schaapjes.”

 

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings