13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Klein nieuws uit Groot Stekene

Tinne Van Der Straeten in een Stekens wassalon

ZATERDAGNAMIDDAG, 13u15, de laatste kramers druipen af op de Stekense markt, ben weg op naar een wassalon wat verderop in de Kerkstraat. Een ijzeren emmer met zand en sigarettenpeuken op de stoep, interieur in blauw en wit, 7 wasmachines, 6 droogkasten en een vouwmachine, een automaat met was- en verzachtproducten à 0,90 of 0,75 eurocent.

Aan het raam twee kuipzeteltjes, vetplantjes, lectuur: Libelle, Leef, Dag Allemaal en het magazine van den Aldi. Ik heb mijn eigen vermaak bij: Karels crypto uit de Standaard Magazine, een populaire hersenbreker. Bedoeling is om aan de hand van negentien vragen een woord te zoeken. Vorige week was de oplossing ‘everzwijncoördinator’, ik moest het antwoord schuldig blijven.

Een man, circa 65 jaar, steekt zijn was in twee droogmachines. “Ik heb nog 6 kinderen thuis, kom hier dagelijks, 5 euro om de was te drogen, daar kunt ge niet voor sukkelen.’

In het wassalon gelden duidelijke regels. Om hygiënische reden mogen er geen dierendekens noch kussens in de machines. Er hangt ook een geldautomaat, wisselgeld uitsluitend voor gebruik in het wassalon. Een dame sluit schichtig binnen, dropt 50 euro in de gleuf, een massa muntjes valt in het laatje, de dame spoedt zich naar buiten het weekend tegemoet.

Ik heb geluk: Karels crypto is deze week niet echt super moeilijk. Met zes letters: ‘legt de tochtige kip’: windei; met negen letters: ‘lachmeeuw’: spotvogel. In het wassalon hangen ook advertenties, ik ontdek ‘jonge vogels te koop in verschillende mutaties met daarbovenop nog handtamme kakariki’s.’

Drie jongeren trachten een pilsje te scoren uit de drankautomaat

Een dame met mondmasker komt binnen, schuwt oogcontact, neemt plaats vooraan aan de droogmachines, Fanta bij de hand, gunt me geen blik. Drie jongeren trachten ondertussen een pilsje te scoren uit de drankautomaat, helaas is het apparaat buiten werking, ‘klote, kut en dju’.

FOTO: bever

Echt druk is het niet, ik zoek verder naar oplossingen voor mijn cryptogram, een nieuwe klant, een allervriendelijkste dame heeft wel zin in een praatje. “Ik kom hier al jaar en dag, iedere week twee machines wassen en drogen. Wassen duurt 50 minuten precies genoeg om mijn moeder goedendag te gaan zeggen. Straks nog dertig minuten drogen en klaar is kees.”

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren

Het wassalon inspireert, de antwoorden op de cryptovragen rollen er ineens vanzelf uit en voor ik het in de gaten heb, komt Tinne Van Der Straeten (19 letters)  als oplossing tevoorschijn. Van Der Straeten van de partij Groen is Minister van Energie in de Federale regering. Haar levensmotto: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren. Ze horen het hier graag zeggen in het wassalon.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in