17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Klein nieuws uit Groot Stekene

Tinne Van Der Straeten in een Stekens wassalon

ZATERDAGNAMIDDAG, 13u15, de laatste kramers druipen af op de Stekense markt, ben weg op naar een wassalon wat verderop in de Kerkstraat. Een ijzeren emmer met zand en sigarettenpeuken op de stoep, interieur in blauw en wit, 7 wasmachines, 6 droogkasten en een vouwmachine, een automaat met was- en verzachtproducten à 0,90 of 0,75 eurocent.

Aan het raam twee kuipzeteltjes, vetplantjes, lectuur: Libelle, Leef, Dag Allemaal en het magazine van den Aldi. Ik heb mijn eigen vermaak bij: Karels crypto uit de Standaard Magazine, een populaire hersenbreker. Bedoeling is om aan de hand van negentien vragen een woord te zoeken. Vorige week was de oplossing ‘everzwijncoördinator’, ik moest het antwoord schuldig blijven.

Een man, circa 65 jaar, steekt zijn was in twee droogmachines. “Ik heb nog 6 kinderen thuis, kom hier dagelijks, 5 euro om de was te drogen, daar kunt ge niet voor sukkelen.’

In het wassalon gelden duidelijke regels. Om hygiënische reden mogen er geen dierendekens noch kussens in de machines. Er hangt ook een geldautomaat, wisselgeld uitsluitend voor gebruik in het wassalon. Een dame sluit schichtig binnen, dropt 50 euro in de gleuf, een massa muntjes valt in het laatje, de dame spoedt zich naar buiten het weekend tegemoet.

Ik heb geluk: Karels crypto is deze week niet echt super moeilijk. Met zes letters: ‘legt de tochtige kip’: windei; met negen letters: ‘lachmeeuw’: spotvogel. In het wassalon hangen ook advertenties, ik ontdek ‘jonge vogels te koop in verschillende mutaties met daarbovenop nog handtamme kakariki’s.’

Drie jongeren trachten een pilsje te scoren uit de drankautomaat

Een dame met mondmasker komt binnen, schuwt oogcontact, neemt plaats vooraan aan de droogmachines, Fanta bij de hand, gunt me geen blik. Drie jongeren trachten ondertussen een pilsje te scoren uit de drankautomaat, helaas is het apparaat buiten werking, ‘klote, kut en dju’.

FOTO: bever

Echt druk is het niet, ik zoek verder naar oplossingen voor mijn cryptogram, een nieuwe klant, een allervriendelijkste dame heeft wel zin in een praatje. “Ik kom hier al jaar en dag, iedere week twee machines wassen en drogen. Wassen duurt 50 minuten precies genoeg om mijn moeder goedendag te gaan zeggen. Straks nog dertig minuten drogen en klaar is kees.”

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren

Het wassalon inspireert, de antwoorden op de cryptovragen rollen er ineens vanzelf uit en voor ik het in de gaten heb, komt Tinne Van Der Straeten (19 letters)  als oplossing tevoorschijn. Van Der Straeten van de partij Groen is Minister van Energie in de Federale regering. Haar levensmotto: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren. Ze horen het hier graag zeggen in het wassalon.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings