16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Schoon Volk aan de Stekense Vaart

GIUSEPPE Rizzuto (Seppe voor de vrienden) en Jean-Paul De Moor komen me breed lachend tegemoet op ‘De Kaai’. Ze vertellen over het zwerfvuil dat ze er vinden maar ook over hun liefde voor vissen…

‘Ongeveer 8 jaar geleden begon ik met het vrijwillig opruimen van de Kaai,’ vertelt Seppe. ‘Ik kon het echt niet meer aanzien hoeveel blikjes en flessen er rondslingerden rondom en in het water. Via Schoon Volk, een samenwerking tussen de Gemeente en MIWA, kreeg ik materialen en vuilzakken. Met een schepnet op een meterslange steel vis ik tot op de dag van vandaag vuilnis uit het water.’

‘Af en toe ben ik het wel eens grondig beu om andermans rommel op te ruimen. Van bh’s tot kattenbakkorrels, kleding, schoenen en plastic zakjes met hondenpoep. Maar mijn zoontje komt hier zo graag en is gehecht aan deze plek waar we samen vissen, dat ik vastberaden verder doe. Voor de natuur, mijn zoon en mijn twee beste vrienden Ronny Haeck en Jean-Paul.’

Karpers en catastrofes

Toen Jean-Paul ongeveer 25 jaar geleden op zijn dagelijkse wandeling met zijn hondje werd aangesproken door Seppe, was dat het begin van een fantastische vriendschap. ‘Meneer, zit hier vis op dit water?’ wou Seppe weten die dag op de Kaai.

‘In mijn jeugd was ik visser,’ legt Jean-Paul uit, ‘maar toen Seppe me aansprak was ik al lang niet meer actief. Wel kon ik hem vertellen dat er een drietal jaar voordien een pompinstallatie verder in de Brugstraat defect was geraakt en een grote vissterfte had veroorzaakt. Karpers, snoeken, zelfs de eendjes moest eraan geloven. Ik had eigenlijk geen idee of je hier al terug kon vissen.’

In 2014 volgde Seppe de liefde naar Stekene en verhuisde naar onze gemeente. De Kaai werd zijn vaste stek en hij zag het vissenbestand met dieren van gemiddeld 2.4 kg groeien tot 80 à 100 exemplaren tot wel 17 kg. De Kaai werd de vaste stek van 3 vissersgroepen met op het hoogtepunt zo’n 200 leden. Een geweldige plek waar sportvissers en natuurliefhebbers elkaar troffen.

Helaas sloeg bijna 3 jaar geleden het noodlot toe. Door de extreme warme zomer zakte het waterpeil op de Kaai zo ver weg dat de vissen het niet overleefden. De Gemeente deed wat ze kon, maar door het geldende oppompverbod stond men machteloos. Met hulp van de brandweer werd de dode vis afgevoerd en werd de Kaai structureel uitgediept en verstevigd.

In december vorig jaar werd onder leiding van Alain Dillen van het Vlaamse Instituut Natuur- en Bosonderzoek terug jonge vis op de Kaai uitgezet. ‘Er werd gekozen voor voorn en baars,’ verduidelijkt Jean-Paul, ‘omdat deze vissen de bodem niet omwoelen, en ze de waterkwaliteit dus niet negatief beïnvloeden.’

Openbare visput

‘Samen dromen we van een openbare visput in Stekene waar we terug op grote karpers kunnen vissen,’ mijmeren Seppe en Jean-Paul. ‘Het grote verschil tussen vissen op een visput en openbare wateren is dat je rondom een visput faciliteiten hebt, beveiliging, en je bent bovendien volledig verzekerd.’

‘De mensen van Gemeente Stekene doen echt hun best om de Kaai te beschermen. Toch zou het fantastisch zijn als er meer gecontroleerd zou worden op sluikstorten, maar ook controle van visvergunningen en handhaven van het visverbod in de paaiperiode (16/4-31/5) zou deze zone ten goede komen. Echte sportvissers zijn zich ervan bewust dat dergelijke kommen ongelooflijk belangrijk zijn voor de voortplanting van de vissen. Maar velen weten het niet, of trekken zich er niets van aan en vissen dus ook tijdens een periode dat je de dieren eigenlijk met rust moet laten.’

‘Er zijn hoopvolle tekenen dat de waterkwaliteit erop verbetert, zoals de aanwezigheid van een bever. Er werden zelfs al eens twee zeehonden gespot, die hier een gemakkelijke maaltijd kwamen vissen. De waterkwaliteit is ook belangrijk voor de peddelaars die de Stekense Vaart gebruiken om te trainen en ontspannen. Een relatief nieuwe manier om te genieten van onze mooie lokale natuur.’

Quote:

‘Af en toe ben ik het wel eens grondig beu om andermans rommel op te ruimen. Van bh’s tot kattenbakkorrels, kleding, schoenen en plastic zakjes met hondenpoep.’

Giuseppe Rizzuto

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings