12.2 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Gunther Heynderickx geeft zwerfvuil geen kans

OP stap met Schoon Volk in Stekene. De inwoners van het dorpscentrum hebben Gunther Heynderickx vast al opgemerkt tijdens zijn ronde. Met een grijper, fluohesje een handschoenen gaat hij vrijwillig op pad om afval te bannen uit het straatbeeld.

Ik ging mee met Gunther op toer door de Stadionstraat, over het fietspad langs parking Tack, de parking van de bibliotheek, tot aan het Oud Station en dan nog een stuk van de Spoorwegwegel tot aan de Bormte. Dankzij een stevige tred en duidelijke handigheid met de grijper ruimde Gunther dit parcours in een half uurtje volledig op, met een goed gevulde vuilzak tot gevolg.

Schone buurt, aangenamer voor iedereen

‘Tijdens de coronaperiode viel het me op hoeveel mondmaskers er op straat terechtkwamen. Toen kreeg ik een folder van Schoon Volk in mijn brievenbus, een initiatief van MIWA in samenwerking met Gemeente Stekene. Ik schoot in actie voor een schonere buurt en haal er nog steeds veel voldoening uit.’

‘Eigenlijk is het jammer dat er zoveel zwerfvuil op straat belandt dat burgers moeten bijspringen om het te bestrijden. Maar ik kan er ondertussen gewoon niet meer naast kijken. Ik ontwikkelde een soort zesde zintuig voor het spotten van afval. Het is net zoals je overal mooie voordeuren opmerkt wanneer je zelf een nieuwe voordeur nodig hebt. Ik zie overal afval rondslingeren. Ongeveer elke twee weken pak ik mijn materiaal en vertrek ik op ronde in de buurt. Zo leerde ik al heel wat van mijn buren kennen. Mensen spreken me aan en zijn vaak erg dankbaar.’

Van platgereden schildpad tot iPhone

‘Jammer genoeg gooien mensen nog steeds hun sigarettenpeuken op de grond. Deze kan ik gewoon niet allemaal oprapen want het zijn er echt te veel. Ook lege sigarettenpakjes, blikken en snoepverpakking tref ik elke keer aan. Vreemd genoeg vaak in de directe omgeving van een vuilnisbak. Een enkele keer vond ik een platgereden schildpad in de Stadionstraat. Mogelijks is deze via de Stekense Vaart tot hier geraakt en aan zijn einde gekomen onder de wielen van een wagen. Ik heb ook eens een iPhone gevonden, met een studentenkaart in de hoes. Ik heb ze bij de school afgegeven en zij konden op basis van het studentennummer de eigenaar traceren.’

‘Na het ophalen van papier of PMD ligt er altijd meer afval op straat. De dozen of zakken zijn vaak overvol of niet goed gesloten waardoor het afval verspreid geraakt door de wind. Mensen beseffen niet altijd dat hun privacy zo letterlijk op de straatstenen terechtkomt. Ik heb al volledige medische verslagen opgeraapt. Je afval stevig verpakken als je het buitenzet is de boodschap.’

Vele handen maken licht werk

‘Ik weet dat er al verschillende Stekenaars vrijwillig zwerfvuil bestrijden. Het zou bijzonder interessant zijn als Schoon Volk een app zou ontwikkelen waarmee we kunnen bijhouden wie welke straten schoonhoudt, hoe frequent, enz. Het voorstel lag al eens op tafel, dus wie weet komt het er nog wel van.’

‘Als ik startend Schoon Volk één tip mag geven, dan zou het zijn om je goed te informeren bij Gemeentelijke dienst Natuur en Milieu. Zij kunnen je voorzien van handig materiaal zoals bijvoorbeeld extra lange grijpers als je ergens een diepe gracht in de buurt hebt. Zelf heb ik ongeveer elke twee maand een propvolle 60 liter zak met zwerfvuil. Ik stuur dan een mailtje naar Natuur en Milieu en meestal halen ze dit dezelfde dag of de dag nadien al op.’

Quote

‘Ik ontwikkelde een soort zesde zintuig voor het spotten van afval.’

Gunther Heynderickx

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings