14.3 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Patrick Clabau marktzanger en erfgoedbewaarder

WIE dacht dat marktzangers helemaal uit het straatbeeld verdwenen waren heeft het mis voor. Patrick Clabau – alias De Tjoolder – uit de Heikant blaast zijn hobby opnieuw leven. Voor de verdeling van onze februari-editie op de Stekense markt konden wij Patrick strikken om enkele artikels uit de Gazet te voorzien van tekst en melodie…

Patrick (60) is een ‘aangespoelde’ West-Vlaming uit Abeele, een deelgemeente van Poperinge, via de liefde verzeilde hij in 9190. ‘Marktzangers dateren al uit de Middeleeuwen, ze fungeerden als informatiekanalen en brachten hun liederen op markten en pleinen. Ze waren de kranten van hun tijd. De wereld was toen nog niet zo dichtbij als nu, onderwerpen kwamen vooral uit de nabije omgeving: moorden, oorlogsleed, liefdesperikelen, overstromingen, wreedaardige ongelukken, moord en brand.’

Bende van Pollet

‘Marktzanger is voor mij een uit de hand gelopen hobby. De voorbije 15 jaar trad ik regelmatig met accordeon en mondharmonica op in West-Vlaanderen onder meer in Ieper en Poperinge maar net zo goed ook in Dendermonde of Berlare, of in volkscafés of bij mensen thuis. De streek waar ik vandaan kom ligt pal tegen de Franse grens en daar waren begin 1900 vaak moorddadige bendes aan het werk, een rijke inspiratiebron voor marktzangers. De meest beruchte was de ‘Bende van Pollet’, een vierkoppige roversbende die in de jaren 1905 en 1906 talloze diefstallen en misdaden pleegde. In 1909 werden de vier per guillotine geëxecuteerd. Marktzangers brachten verslag uit over hun misdrijven en hun veroordeling, de bevolking bleef zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Tijdens W.O. II namen marktzangers duidelijk positie in tegen de oorlog. Met de komst van nieuwe media verloren marktzangers aan populariteit en uiteindelijk hielden de meesten het voor gezien.’

Erfgoed

‘Door Corona vielen mijn optredens weg. De verhuis naar Stekene, twee jaar geleden, opende weer nieuwe perspectieven, ik maakte kennis met een ander publiek. Ik trad al op bij Ziekenzorg in de Hellestraat en samen met Jan Van Dooren voerden we een evenement op rond Pieter De Windt, bijgenaamd de Waardichter en uitgever van de eerste Gazet Van Stekene. Wij brachten Pieter De Windt opnieuw tot leven met zijn liederen en gedichten, en vertolkten ‘Het lied der Stekenaars.’

‘Ik zie het als een roeping om alles te verzamelen wat met marktzangers te maken heeft. Ik schuim rommelmarkten af, snuister in tweedehands boekenwinkels en raadpleeg archieven. Op die manier kom ik soms onverhoopte ‘schatten’ tegen, ondertussen is mijn verzameling uitgegroeid tot honderden boeken en memorabilia. Marktzangers behoren tot ons cultureel erfgoed, hun rijke traditie mag niet verloren gaan.’

Voor meer info: Facebook ‘Het moordlied op de markt.’

Quote:

‘Ik zie het als een roeping om alles te verzamelen wat met marktzangers te maken heeft. Ik schuim rommelmarkten af, snuister in tweedehands boekenwinkels en raadpleeg archieven.’

Patrick Clabau

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings