17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Rock-n-roll is genieten

Karl Zosel (62), aka De Zwiss is een beroepsmuzikant afkomstig uit de Heistraat in Stekene. Aanvankelijk speelde Karl in lokale groepen, later werkte hij samen met onder meer K’s Choise, Raymond van het Groenewoud, Coco Junior en Yasmine. ‘Rock’n roll is genieten, wisselende collega’s die vrienden worden, mooier kan toch niet?’

Onder generatiegenoten sta je bekend onder de naam ‘De Zwiss’. vanwaar die naam?

‘Het is een naam die is ontstaan rond mijn 12de, via de speelkameraden . Alleen is die naam bij mij en mijn broer lang in gebruik gebleven, waarschijnlijk omdat mijn echte naam Ulrich Zosel iets te moeilijk in de mond lag.’ 

Hoe ben je in de muziek verzeild geraakt ?

‘Als pubers hadden we het tijdens de busritten naar school over onze lievelingsgroepen, dat begon met Deep Purple, Genesis, Yes en Zappa. Nog lang voor ik een instrument in handen had tekenden we op school LP-hoezen voor een imaginaire band. Eén van mijn vrienden had twee gitaren thuis, we tokkelden en experimenteerden en maakten plannen voor onze eigen band.’

Je koos voor de basgitaar, ik stel me voor dat velen liever opteren voor de leadgitaar of een frontpositie. De bassist staat toch vaak op de achtergrond?

‘Tja, J.P. had de leadgitaar al, dus we hadden een bas nodig voor een groep. Via één van de vrienden kon ik een basgitaar proberen en kort daarna heb ik mijn eerste bas aangekocht, dat was een goedkope Japanse Gibson imitatie. Ik was toen 17. Met het geld van een vakantiejob kocht ik een jaar later een échte Fender bas. Die kostte toen 22.000 Belgische frank, nu betaal je daar drie keer zoveel voor.’

Marihuana

‘Onze eerste groep had 6 nummers die we vaak tot 12 minuten uitrekten, tamelijk monotoon en veelal met slecht gestemde gitaren. We speelden onder andere Egyptian reggae en een zelfgeschreven nummer over marihuana, wat wil je op die leeftijd  Mijn ma werd er soms gek van maar is ons blijven steunen en bracht ons in haar Fiat vol gitaren, drumstel en versterkers naar het repetitielokaal café De Gouden Leeuw.’

Heb jij muziekschool of notenleer gedaan in die periode?

‘Eigenlijk niet, ik zocht het spelen zelf uit. Ik luisterde naar mijn favoriete muziek en speelde na, telkens opnieuw tot ik het onder de knie had. Ik was erg beïnvloed door Chris Squire, de bassist van de symfonische rockgroep Yes. Later kreeg ik een handboek over diatonische harmonie in handen waar ik veel uit heb gehaald. Aanvankelijk speelde ik enkel in lokale groepen: Twice, Frontaal, Tuxedos, Pé Przydryga Band.’

‘In 1985 ben ik naar de jazz studio in Antwerpen gegaan maar na 3 maand begon ik te werken als opvoeder en lukte dat niet meer. Wel heb ik daar mijn eerste belangrijke contacten kunnen leggen en combineerde 6 jaar werken en optredens, een dansorkest in Beveren, een Big Band in Sint-Niklaas. Bij die Big Band was alles wel op partituur uitgeschreven, al spelend heb ik mezelf toen noten leren lezen.’

Blauwe Maandagcompagnie

‘De overstap naar beroepsmuzikant kwam in 1990 toen ik 2 jaar fulltime met de Blauwe Maandagcompagnie kon touren. Daarna volgden samenwerkingen met onder meer K’s Choice waar ik de tour in de V.S. en Duitsland mee deed, invaller bij Raymond van het Groenewoud, optredens met Andrea Croonenberghs, Guy Verlinde’s Mighty Gators, Coco Junior, Yasmine en zo meer. De laatste 3 jaar deed ik ook de musical Mammamia.’

Wat staat er momenteel op het programma ?

‘Met Floyd Matters, een tributegroep van Pink Floyd hebben we deze zomer nog het O.L.T. Rivierenhof gevuld. Daarnaast zit ik ook in Abba4u en bij de crew van Geena Lisa. Sinds 1994 doe ik ook schoolvoorstellingen, wat heel goed loopt.’

Laatste vraagje, zijn er nadelen aan het beroepsmuzikantenbestaan ?

‘Natuurlijk: vooral de onzekerheid, er wordt zelden met contracten gewerkt. Eén telefoontje kan je voor 15 optredens werk bezorgen, een ander telefoontje kan het schrappen van een reeks optredens betekenen. Je werkt ook veel op momenten dat iedereen vrij is, weekends, feestdagen, ik heb heel wat familiefeestjes moeten missen. Je mag ook niet vergeten dat je niet enkel op het podium werkt, er is de verplaatsing, het opstellen, de soundcheck, het afbreken. Alles bij elkaar ben je snel 8 uur bezig voor een optreden.

Maar rock ‘n’roll is genieten, werken met wisselende collega’s die vrienden worden en je komt overal, de V.S., het festival van Cannes, Berlijn, Gambia, touren in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk…ervaringen die je nooit vergeet.

Quote:

‘Beroepsmuzikant is een onzeker bestaan. Eén telefoontje kan je voor 15 optredens werk bezorgen, een ander telefoontje kan het schrappen van een reeks optredens betekenen.’

Karl Zosel

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings