17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Onder de hoede van Ingrid Vanderstukken: boekenkastje nummer zeven..

HET is al dagen rotweer maar ik moet erdoor, de deadline van de Gazet valt binnenkort! Aan de Koebrugstraat nummer 86 treft mij de sobere, veelzeggende beschildering van het boekenkastje aldaar. Een kind steekt hulpeloos de armpjes op, ik zie water, een boosaardig creatuur… ‘Watervrees’ is de titel van het boek dat Dirk Bracke schreef over kindermishandeling en waaraan dit boekenkastje gewijd is.

Vanwaar kwam het idee om boekenkastjes te plaatsen?

‘Als ik indertijd naar mijn werk fietste, merkte ik in een straat in Zelzate eens zo een boekenkastje op. Ik vond dat leuk. Wat later stelde ik de vraag aan de bib of dit misschien ook iets was voor Stekene? Het antwoord van Maarten, onze bibliothecaris, klonk een tikje mysterieus: ‘Nog even geduld, er is iets op komst!’ Maar dan kwam corona ertussen!’

Toen was er al iets bezig?

‘Ja, nog even daarvoor had een vergadering plaatsgevonden waar je je kon opgeven als meter of peter voor een boekenkastje. Er zou samengewerkt worden met de afdeling metaalbewerking van de Broederschool voor de realisatie van de kastjes. Daarna zouden ze voor beschildering naar de Kunstacademie gaan, waar de verschillende thema’s zouden worden voorgesteld.’

De beschildering spreekt wel aan, ze gaf mij al direct een eng gevoel!

(lacht, dan ernstig) ‘Ons kastje stond er nog niet lang toen mijn zoon verrast opmerkte: ‘Mama, het begint al te roesten!’ Ik dacht, ja, dat mankeert er nog aan! Ik vond het spijtig, het was zo mooi! Ik stuurde een mail naar Maarten met de vraag wat er aan de hand kon wezen met dat kastje. Zijn antwoord: ‘Er zijn twee kastjes waar men vergeten is een primer op te zetten…’  Juist de twee Watervreeskastjes, want er zijn er twee met die naam; het ander staat hier wat verder…alsof er een kwade hand mee gemoeid is!’

Wat zou ermee moeten gebeuren?

‘In principe eerst terug afschuren, zonde van het schilderwerk natuurlijk, dan een primer opzetten en daarna opnieuw beschilderen…’

Ben jij een lezer?

‘Als ik tijd heb! Op verlof nam ik altijd een paar boeken mee, de laatste tijd is het meer de e-reader geworden. Ideaal voor op reis want die neemt geen plaats of gewicht in. Toen we deze zomer naar Frankrijk vertrokken, raadde ik mijn echtgenoot aan in de bib een goed boek te halen voor de lege momenten. Ik heb mijn e-reader, maar daar is hij niets mee. Hij kwam tot de conclusie dat hij dan net zo goed eens in ons eigen boekenkastje kon snuisteren, waar hij toch een geschikt exemplaar uithaalde.’

Vind je het belangrijk dat jouw kinderen lezen?

‘Toen ze nog klein waren hebben wij hen veel voorgelezen. Niettegenstaande, leest geen van beiden echt graag. Het zit er niet in. Door die multimedia is er zeer veel veranderd, al vind ik het wel jammer!’

Om op het thema van het boekenkastje terug te komen, misschien is het wel een toegankelijk item om toch nog eens iemand tot lezen te verleiden?

‘Ja, daarom kijk ik regelmatig de inhoud na om te zien of er nog genoeg variatie in steekt om een klein waaiertje van liefhebbers steeds opnieuw ermee te lokken…’

Welk genre heeft jouw voorkeur? Wat lees jij graag?

‘Niet direct de sociale problematiek die Dirk Bracke aansnijdt. Soms vraag ik mij af of dit zelfs voor jongeren niet te zwaar is, al worden sommigen onder hen wel ermee geconfronteerd en kan een boek in dat geval therapeutisch werken.                                                                                    Ik zoek ontspanning. Die vind ik vooral bij de Scandinavische thrillerschrijvers, al kan ook de Limburgse Anja Feliers mij met haar detectives wel bekoren.’

Ik neem afscheid van Ingrid en bedank haar hartelijk voor het gesprek. En zie… daar is de zon!                                                                                                                                 

Quote

‘Op verlof nam ik altijd een paar boeken mee, de laatste tijd is het meer de e-reader geworden. Ideaal voor op reis want die neemt geen plaats of gewicht in.’

Ingrid Vanderstukken

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings