18.6 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Ana Hautekeete over de mooie en minder fraaie kanten van Mallorca

ANA Hautekeete ruilde Stekene in voor Mallorca. Ze deed er een schat aan ervaringen op, leerde veel nieuwe mensen kennen maar ontdekte ook de ‘andere kant’ van het eiland…

‘In 1975 verhuisde ik naar Mallorca, op een vakantie twee jaar eerder ontmoette er ik Toni. We bleven in contact, ik keerde terug met het idee om het seizoen te doen, het werd achteraf een ‘eindeloos’ seizoen. We trouwden in Stekene in november 1976.’

De vader van koning Juan Carlos

‘In mijn eerste job in Mallorca was ik secretaresse in een golfclub, een bijzondere tijd. De jetset was er kind aan huis, veel aristocraten waaronder de vader van koning Juan-Carlos, de Spaanse Koninklijke familie, de ‘happy few’ uit gans Europa. Ik deed ook de ‘public relations’ en kwam in contact met heel wat ‘bekenden’. Maar dat ging vervelen op den duur, ik werd moe van al die ‘glamour’. Mijn loon was slecht en ging grotendeels op aan kleding, ik hield het uiteindelijk voor bekeken.’

‘Na de geboorte van mijn twee zonen ging ik werken voor een Duitse firma die vakantiecomplexen bouwde voor eigenaars. Van de ene op de andere dag werden wij, na 9 jaar, echter ontslagen. Een Roemeen had het bedrijf overgenomen met de belofte dat hij alles goedkoper ging doen. Helaas, na een jaar zat onze Roemeen in de gevangenis. Ik was 45, er heerste volop crisis in Spanje, bijzonder moeilijk om op die leeftijd nog een job te vinden zelfs met de beste referenties. Ik bleef evenwel niet bij de pakken zitten: ik was tolk in op de spoedafdeling in een hospitaal en werkte in de administratie van woningeigenaars maar kreeg er mijn ontslag na drie jaar. Eind 2015 ging ik in prepensioen.’

Klimaatverandering is geen praatje

‘Ik wil niet bitter klinken maar er is veel veranderd op Mallorca. Tien jaar geleden zag ik het klimaat als een meerwaarde maar dat is helemaal omgeslagen. We hebben nog maar net een hittegolf van 7 weken achter de rug en in combinatie met de luchtvochtigheid kampt 80% van de bewoners met reuma. Voorts worden we geconfronteerd met het Saharazand, pure ellende.’

‘Ook het massatoerisme is een doorn in het oog van de plaatselijke inwoners. Vorig weekend arriveerden er 472.000 toeristen, het grootste deel uit Groot-Brittannië en Duitsland. Mallorca zelf telt nog geen miljoen inwoners. Heel wat vakantiegangers gaan zich te buiten aan alcohol. In het weekend kan je als inwoner nergens heen want alles zit vol.’

Vrijwilligster in de kinderoncologieafdeling

‘Ik sluit mijn ogen niet voor wat er allemaal misloopt op Mallorca, ondertussen blijf ik wel actief: alle dagen zwemmen, koken, boeken lezen, muziek, reizen via Google Earth. Ik was ook drie jaar vrijwilligster op de afdeling kinderoncologie. En vertalen ligt me nog steeds nauw aan het hart, ik spreek en schrijf vijf talen. Ik ben goed geïntegreerd in de buurt, net buiten het centrum van Palma. Ik volgde al Spaanse lessen in België, de taal was dus nooit een probleem voor mij.’

Band met Stekene

‘Ach, een echte band met Stekene heb ik niet meer. Met Denise, een vriendin van mijn ouders, bel ik zo nu en dan. Rond eindjaar schrijf ik een brief naar mijn vriendin Iris over van alles en nog wat. Zij bracht mij trouwens op het spoor van de Gazet Van Stekene, ze stuurde me drie edities, ik heb ze van voor naar achter uitgepluisd…’

 Quote

‘Ik sluit mijn ogen niet voor alles wat er allemaal misloopt op Mallorca, ondertussen blijf ik wel actief.’

Ana Hautekeete

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings