19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Blikvanger Fred d’Hooghe houdt zijn buurt vrij van zwerfvuil

VIJF jaar geleden ging geboren en getogen Stekenaar Fred d’Hooghe voor de eerste keer als vrijwilliger op pad om zwerfvuil te verzamelen. Een terugblik op hoe het allemaal begon, zijn gekste vondsten en de evolutie van de buurt.

‘Elke ochtend wanneer ik via de Breedstraat naar mijn werk reed, stoorde ik me aan het afval dat overal langs de kant van de weg verspreid lag. Het is zo mooi wonen hier in de buurt, maar dat werd ontsierd door al het rondslingerend vuil.’

Schoon Volk

‘Ongeveer vijf jaar geleden kreeg ik een folder in de brievenbus van Schoon Volk, een initiatief van MIWA in samenwerking met Gemeente Stekene. In deze folder stond een oproep om vrijwilliger te worden om zwerfafval te verzamelen. Ik besloot mijn handen uit de mouwen te steken en zelf onze buurt properder te maken.’

Deel van de oplossing

‘Zwerfvuil rapen is als dweilen met de kraan open. De mensen van de gemeentelijke milieudienst en MIWA kunnen het tempo van sluikstorters niet bijhouden. Maar vrijwilligers kunnen echt een verschil maken. Zo is er ook in de Bosstraat iemand begonnen met afval verzamelen en je ziet echt dat de buurt properder is geworden.’

Wit, blauw en geel

‘Door vrijwilliger te worden voor Schoon Volk, kreeg ik een volledige uitrusting en een vrijwilligersverzekering om aan de slag te gaan. Witte en blauwe vuilniszakken, een geel fluohesje, werkhandschoenen en een grijpstok. Die laatste dacht ik niet nodig te hebben, ik kon me toch wel gewoon bukken zeker? Totdat het me duidelijk werd dat het afval niet alleen in de bermen lag, maar ook in de grachten en in de struiken. Je moet ook wel wat opletten met je rug want je loopt al snel met zware vuilniszakken rond. Daarom gebruiken sommige andere vrijwilligers een speciaal karretje.’

Van peuken tot verdwaalde tuinmeubels

‘Op mijn tocht door de Boswegel, Hellestraat en Breedstraat vind ik van alles en nog wat. Ik ga op pad met twee sterke afvalzakken waarin ik sigarettenpeuken, lege pakjes, glazen flessen, papiertjes, lege blikjes en petflessen sorteer. Die laad ik dan thuis over in witte en blauwe zakken, en het glas ga ik in de glascontainer weggooien.

‘Heel ergerlijk vind ik plastic zakjes met hondenpoep die in de struiken van onze bossen worden achtergelaten. Sommige struiken zijn zo vervuild dat ze op een vreemde kerstboom beginnen te lijken. Als je toch al de moeite hebt gedaan om hondenpoep op te rapen, waarom dan niet volhouden tot het zakje in een vuilbak ligt, in plaats van in de natuur?
Ooit vond ik in een bosdreef een tuinmeubel, compleet met kussens en alles. Dat ben ik gaan terugbrengen naar de naburige club waaruit het verdwenen was. Ook stootte ik al op een plastic vat dat iemand in de gracht had gedumpt. Het zat vol met gebruikte motorolie! Voor zulke zaken neem ik contact op met de Gemeente. Zij komen de grote stukken ophalen die ik zelf niet kan meenemen.’

Voldoening en dankbaarheid

‘Het geeft echt voldoening om te merken dat onze buurt er schoner op is geworden. Het is jammer dat enkelingen toch afval blijven dumpen, maar ik ga alleszins door om de rommel te blijven opruimen. Wanneer mensen zien wat ik aan het doen ben, krijg ik vaak dankbare reacties. Fietsers en wandelaars die me een woord van aanmoediging toeroepen, of autobestuurders die toeteren en zwaaien.’

Zin om ook aan de slag te gaan en van jouw buurt een schonere buurt te maken? Dan is Schoon Volk echt iets voor jou! Neem eens een kijkje op de website van MIWA – https://miwa.be/nl/minder-afval/neen-tegen-zwerfvuil/schoon-volk of contacteer de gemeentelijke milieudienst.
Spot je ergens een sluikstort? Meld het dan via de website van MIWA – https://miwa.paddlecms.net/contact/sluikstort-melden

Quote:

‘Heel ergerlijk vind ik plastic zakjes met hondenpoep die in de struiken van onze bossen worden achtergelaten. Sommige struiken zijn zo vervuild dat ze op een vreemde kerstboom beginnen te lijken.’

Fred d’Hooghe

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings