13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Adviesraden grotendeels tevreden over nieuw gemeenschapscentrum

DE voorbije maanden konden de verschillende adviesraden in Stekene hun wensen formuleren over het nieuwe gemeenschapscentrum. Gazet Van Stekene peilde bij de senioren- en cultuurraad en bij de Adviesraad voor Personen met een Handicap naar hun wensen en opmerkingen.

‘De cultuurraad is zeer tevreden dat er na meer dan 30 jaar discussie en getalm eindelijk geïnvesteerd wordt in een eigentijdse culturele infrastructuur. Dat de gemeente besliste om tegelijkertijd een nieuwe bibliotheek te bouwen was voor ons verrassend want budgettair niet evident,’ vertelt Bart De Bruyne, voorzitter van de cultuurraad. ‘We zijn van bij de aanvang bij het project betrokken en met onze vragen en aanbevelingen werd in grote mate rekening gehouden. Ook nu worden wij als cultuurraad maandelijks op de hoogte gehouden over het project en denken we mee over uitbating, invulling en dergelijke meer.’

Theaterzaal te klein?

‘We hebben zeker ook een aantal kanttekeningen. Zo hebben wij herhaaldelijk aangekaart dat het accent te veel gelegd wordt op de (misschien te) grote polyvalente zaal. Wij hadden graag meer zitjes gezien in de theaterzaal. Wij vonden 220 zitjes een minimum, daar is men met 160 zitjes toch wel een eind van verwijderd. We zien niet goed in hoe in dit concept een eventuele latere uitbreiding van de capaciteit mogelijk zou kunnen zijn, dus wij vrezen dat spoedig zal blijken dat de theaterzaal eigenlijk te klein is.’

‘Ook wat het leescafé betreft, hebben we nog wel wat vragen en zullen we erover waken dat deze efficiënt en voldoende kan gebruikt worden door verenigingen. Maar in termen van een halfvol of halfleeg glas, menen wij dat het glas meer dan halfvol is. We zijn ervan overtuigd dat het gemeenschapscentrum een nieuwe boost zal geven aan het rijke Stekense verenigingsleven.’

Seniorenraad

‘Wij hebben ook onze wensen geformuleerd: sommige zaken werden aanvaard, andere werden niet weerhouden,’ vertelt Rita Miechielsens, voorzitter van de seniorenraad. ‘Er komt een verharding van de parking dicht bij de centrumingang voor rolstoelgebruikers, naast ook een fietsenstalling. Voorts is er voldoende sanitair met verschillende bijkomende toiletten. We vroegen ook om meerdere liften met een doorloopsysteem, die zullen gerealiseerd worden. Wij wachten nog af of er ook meubilair voor lezingen komt met een bijzettafeltje. Daarnaast kijken we uit naar een berging aan de ingang voor rolstoelen en rollators.’

Adviesraad voor Personen met een Handicap

‘We zijn verheugd om reeds in de afwerkingsfase van het gebouw zo uitgebreid geconsulteerd te worden. We stelden een aantal ideeën voor. Zo zien we graag duidelijke instructies in de bibliotheek, polyvalente zaal en andere ruimtes. Daarnaast vragen we om op de eerste verdieping een evacuatie rolstoel te voorzien. Net zoals in Amelberga is een ringtone leiding voor slechthorenden op zijn plaats. Voorts adviseren we geleide lijnen voor slechtzienden naar de zalen, trappen en liften, feestzaal, foyer en informatiebalie. Ook linten op de schuifdeuren voor slechtzienden is één van onze adviezen. We vragen eveneens om een plaats voor de begeleidende personen van rolstoelgebruikers,’ vertelt Ronald Stevens voorzitter Adviesraad voor Personen met een Handicap te Stekene.

Expertise

‘Volgens de normen wordt er voldoende sanitair voorzien voor personen met een handicap. Wij vragen om dit toch uit te breiden naar meer accommodatie. Ook personen met incontinentieproblemen en stomapatiënten hebben alleen al omwille van de privacy veel baat bij een gehandicaptentoilet. Alle bovenstaande punten vragen een uitzonderlijke expertise. Wij vragen aan het gemeentebestuur om voor de verdere afwerking van het gemeenschapscentrum de deskundigheid van een adviesbureau in te schakelen.’

KADER: op maat van Stekene

‘Voor ons is het gemeenschapscentrum de afwerking en het sluitstuk van de vrijetijdszone, alle sport- en culturele activiteiten worden nu gebundeld in één zone. Op die manier versterken we het centrum van Stekene,’ vertellen burgemeester Stany De Rechter en schepen Gunter Van Campenhout.

Concurrentiedialoog

‘Bij de aanbesteding hebben wij gekozen voor een concurrentiedialoog, een gunningsprocedure die bedoeld is voor complexe opdrachten. De concurrentiedialoog doorloopt een vrij lang gunningstraject omdat alle elementen en randvoorwaarden moeten bepaald worden. Een goed voorbereide concurrentiedialoog zorgt echter nadien voor een sneller verloop van het bouwproces en dit komt de slaagkansen ten goede. Uit een eerste selectie van vijf ingeschreven kandidaat-aannemers bleven er uiteindelijk nog twee over. Finaal kozen wij voor het voorstel van Furnibo. Hun speelse, cosy ontwerp is op maat van onze gemeente,’ legt Stany De Rechter uit.

Lokale ontmoetingscentra blijven

‘De bouw van een nieuw gemeenschapscentrum betekent niet het einde van de diverse OC’s (ontmoetingscentra) in de deelgemeenten en wijken. Voor de verenigingen die er momenteel hun activiteiten organiseren verandert er niets. Wij zijn er trouwens van overtuigd dat het nieuwe gemeenschapscentrum een dynamiek kan ontwikkelen voor diverse verenigingen.’

‘Wat betreft de capaciteit van de theaterzaal willen we voortborduren op de formule van Amelberga. Het beperkt aantal plaatsen en de knusse sfeer aldaar is voor veel artiesten aanleiding om er een try-out te doen. In het artiestencircuit heeft Stekene op dat vlak een reputatie opgebouwd. We willen op deze weg verdergaan. In de polyvalente zaal kunnen we dan weer inspelen op grotere evenementen, genre ‘Dag van Jan en Alleman’, besluit Gunter Van Campenhout.

.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings