13.3 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Nieuw beheerplan Steengelaag: integratie tussen natuur en erfgoed

MET het Steengelaag beschikt Stekene over een prachtig natuurgebied met een rijke fauna en flora, vlakbij het centrum. Het Steengelaag met een oppervlakte van 31ha is vrij toegankelijk op een wandelpad van 2 kilometer, dat langs de mooiste plekjes en panorama’s loopt. De gemeente Stekene is eigenaar, Natuurpunt is beheerder. Dit jaar wordt het oude beheerplan uit 1996 vernieuwd. Marc Bogaerts van Natuurpunt Waasland Noord schetst de krijtlijnen.

‘Het afgelopen jaar hebben we veel overlegd met alle betrokkenen: Agentschap voor Natuur en Bos, Onroerend Erfgoed, Erfgoed Waasland, gemeentebestuur Stekene en Heemkundige kring d’Euzie. Het nieuwe beheerplan zal een looptijd hebben van 24 jaar. Op het vlak van natuurbeheer wijzigt er niet zoveel ten opzichte van wat er nu al gebeurt. Wel gaat er meer aandacht naar de erfgoedaspecten.’

Bunker uit de Eerste Wereldoorlog

‘Eén van de erfgoedelementen is de bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Hij ligt goed verstopt centraal in het gebied maar toch weten velen hem te vinden. Een aantal jaren geleden is deze ingericht, met succes, als winterplaats voor onder andere de baard- en grootoorvleermuizen. De bunker ligt op het oorspronkelijke niveau, de klei eromheen is weggegraven. Op termijn kan dit problemen geven met de stabiliteit, dit zal worden aangepakt.’

Baggeraar, excavateur of schamateur

‘Bij de jongste kleiput bevindt er zich een baggeraar of excavateur, Stekenaars spreken over de schamateur. De baggeraar is in zeer slechte staat en als er niets gebeurt, belandt hij vroeg of laat in het water. Er zijn plannen om ervoor te zorgen dat de baggeraar kan behouden worden. Doel is in ieder geval om hem voor de wandelaar beter zichtbaar te maken. Hiervoor zullen twee uitzichtpunten komen vanwaar je er een goed zicht op hebt.’

Elektriciteitspalen

‘Een laatste erfgoedelement zijn de elektriciteitspalen bij de oudste kleiput, je kan ze vinden bij de ingang aan de Gelaagwijk. Hier werd de klei met wagentjes vanuit de helling opgereden. Hiervoor moest elektriciteit worden voorzien tot diep in de put om het treintje te laten rijden. Bedoeling is om deze beter zichtbaar te maken in het landschap. Hoe dit zal worden gerealiseerd, is nog niet volledig duidelijk.’

Biodiversiteit

‘De biodiversiteit van het Steengelaag mag gerust groot genoemd worden. Het Steengelaag herbergt heel wat diverse biotopen met elk hun eigen flora en fauna. Meest opvallend zijn wel de vele waterpartijen waar heel wat leven in aanwezig is. De Dodaars, onze kleinste fuutachtige, is een jaarlijkse broedvogel van de Jongste Kleiput, ook de IJsvogel doet het hier goed. In de winter kan je heel wat overwinterende eenden waarnemen op de Grote Vijver, maar dit ook de plaats waar Aalscholvers graag op jacht gaan naar een visje.’ 

‘Verspreid over het gebied liggen er een aantal hooilandjes die we jaarlijks maaien. In juni kleurt dit geel van de Grote Ratelaar en de Scherpe boterbloem die in dan in bloei staan, maar je kan hier nog heel wat meer soorten aantreffen, en natuurlijk ook een rijk insectenleven.’

Paddenstoelen

‘In grote delen van het Steengelaag groeien hoogopgaande bomen zoals Canadese Populier, Zwarte Els, Berk, Zomereik, … Na verloop van tijd sterven deze af en geven ze plaats aan spechten om er hun nesthol in aan te maken. Maar ook liggend dood hout is erg belangrijk, hierop groeien heel wat paddenstoelen die zorgen voor de afbraak van dit dood materiaal zodat de levenscyclus opnieuw kan beginnen. Ben je op wandel doorheen het Steengelaag, vergeet dan niet om af en toe even stil te staan en te luisteren naar de geluiden van de natuur.’

Quote:

‘Op het vlak van natuurbeheer wijzigt er niet zoveel ten opzichte van wat er nu al gebeurt. Wel gaat er meer aandacht naar de erfgoedaspecten.’

Marc Bogaerts

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings