9.7 C
Stekene
vrijdag 19 april 2024

Jackie Thiron zette Stekene op de toeristische kaart

MAANDAGAVOND 22 mei werd Jackie Thiron door het gemeentebestuur in de bloemetjes gezet. Jackie was 40 jaar lang één van de gidsen van de toeristische dienst. Maar wanneer je dan denkt aan het stereotiepe beeld van een man met een schreeuwerige paraplu met in zijn spoor een aantal toeristen in een totaal foute outfit zit je fout. Jackie deed veel meer dan dat. Hij zette Stekene op de toeristische kaart.

Schepen Heidi Van Gaever blikte in haar speech in aanwezigheid van de andere Stekense gidsen terug op de verdiensten van Jackie, zeg maar de grondlegger van het toerisme in onze gemeente. Afkomstig uit Zelzate maar naar Stekene gelokt door de liefde voor Anne-Marie dompelde hij zichzelf meteen onder in de Stekense geschiedenis, cultuur en natuur. Hij deed opzoekingen in archieven en stond daarmee aan de wieg van d’Euzie. Schreef het Caertbouck, was voorzitter van de cultuurraad en van Tuinhier. Kreeg in 2006 de cultuurprijs. Een ganse bladzijde met een terugblik op Jackie’s inzet voor de gemeente. En ja, we zouden het bijna vergeten: hij was toeristische gids.

Geen boterham

Zo’n obligate speech is leuk, maar de persoonlijke babbel achteraf is veel boeiender. ‘Mijn leeftijd? Ik ben 40 jaar actief geweest voor het Stekense toerisme. Ik weet dat je dit graag in je artikel schrijft maar dat cijfer is niet belangrijk. Ik kom uit de Gentse Kanaalzone en wilde geschiedenis studeren. Sidmar bestond nog niet, maar mijn ouders vonden dat er met geschiedenis geen boterham te verdienen was. Dus koos ik voor chemie, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’

Jaren ‘80

‘De kiem voor het toerisme in Stekene is gelegd in de jaren ’80 van vorige eeuw. De tijdsgeest was toen helemaal anders en bij het gemeentebestuur hadden ze geen kaas gegeten van toerisme. Stekene stond op dat ogenblik nog niet in het woordenboek. Onder impuls van Johan Koppen werd een werkgroep toerisme opgericht maar hetgeen daar besproken werd bleef aanvankelijk allemaal dode letter. Tot er onder impuls van de cultuurraad een eerste brochure uitgegeven werd. Die kwam er door sponsoring van de lokale handelaars maar we waren vertrokken.’

Dagarrangementen

‘Vanaf dat ogenblijk werden er brochures gemaakt met wandel- en fietstochten. Het initiatief ‘Huizen met een verhaal’ werd een voltreffer door de originele invalshoek. Er werden zelfs dagarrangementen georganiseerd met een voor- en namiddagactiviteit gekoppeld aan een lunch in de Stekense horeca. Aanvankelijk waren de eetgelegenheden schaars maar we slaagden er toch in om in onderlinge samenwerking een menu samen te stellen. Die verwezenlijkingen konden er enkel komen door de prima verstandhouding tussen de gidsen en de dienst toerisme van de gemeente. Mijn ontvangst hier vandaag is duidelijk een blijk van wederzijdse waardering.’

Eindelijk afwerken

Tot slot doet Jackie zijn toekomstplannen uit de doeken. ‘Ik ben nog altijd heel intensief bezig met heemkunde en geschiedenis maar ik heb een hoop interesses. Ik heb heel veel documentatie samengesteld en verzameld en wil die nu allemaal digitaal opnemen. Zoveel zaken zijn blijven liggen en die kan ik nu eindelijk afwerken. Ik zal prioriteiten moeten stellen om alles eindelijk af te werken want anders heeft niemand er iets aan. Alles zal in de eerste plaats afhangen van de gezondheid maar die is voorlopig nog helemaal in orde’, besluit Jackie.

Quote:

‘Ik heb heel veel documentatie samengesteld en verzameld en wil die nu allemaal digitaal opnemen.’

Jackie Thiron

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings