4.3 C
Stekene
zaterdag 24 februari 2024

De Gazet belt aan bij Yolanda De Bock uit Kemzeke

Vlakbij de Carwash op de N403 op de Voorhout in Kemzeke staat een bijzonder huis in modernistische stijl. Een betonnen, gepatineerd kunstwerk aan de zijkant verbeeldt de god Atlas die de woning op zijn schouders lijkt te dragen. Voor het huis staat een verkoopstalletje waarin gelei, scharreleieren en groenten worden aangeboden. Ik kocht een potje exotische gelei met ‘clemantientjes met vanille, saffraan en citroenzeste’ en raakte in gesprek met de bewoonster Yolanda De Bock, een veelzijdige, creatieve dame die van vele markten thuis is…

‘Mijn verkoopstalletje staat er pas sinds vorig jaar. Als je goed kijkt dan zie je achteraan een landschap met een huifkar en ook nog een kudde schapen, en aan de zijkant manden fruit en groenten. In mijn aanbod zit voornamelijk zelfgemaakte gelei met vruchten en bessen uit de eigen tuin of uit het wild zoals bramen, vlier, rode bes, appels of stekelbessen. Daarnaast verkoop ik ‘exotische’ gelei met vruchten van verderaf. Zo gauw de eerste oogst er is, bied ik onbespoten tomaten en andere groenten uit eigen tuin aan. Tenslotte kan je ook scharreleieren kopen. Ik reken op de eerlijkheid van de mensen om het gevraagde bedrag in een kluisje te deponeren. Dat gebeurt bijna altijd, heel uitzonderlijk wordt er wel eens karton met eieren gestolen.’

Kruidenierswinkel

‘Dit is mijn ouderlijk huis, mijn moeder hield hier een kruidenierswinkel tot 1976, een bonte bazaar met eetwaren, schoolgerief, rookwaren, frisdrank, lakens en dekens. Ik liep beroepsschool bij de Zusters in Stekene en werkte als naaister zowel voor het verstellen als maken van dameskleding. Naast mijn eigen klanten voerde ik ook opdrachten uit voor kledingwinkels. Daarnaast had ik mijn galerie met eigen schilderijen.’

‘Negen jaar geleden ben ik terug verhuisd naar de ouderlijke woning, daarvoor woonde ik 28 jaar in Sint-Pauwels, ik heb er nog steeds mijn galerie. Ik volgde de kunstacademie in Sint-Niklaas in avond- en weekendonderwijs gedurende 22 jaar op zowel de teken-, schilder-, beeldhouw- als fotografieafdeling naast ook modeontwerp. Op die manier leerde ik de meeste uiteenlopende technieken. In mijn aquarellen staan mensen, landschappen en stillevens centraal. De nabije omgeving en de prachtige Wase natuur blijven inspireren, maar ik trek ook vaak naar de Ardennen of Zeeland. Soms schilder of schets ik ter plaatse, maar de jongste jaren neem ik voornamelijk foto’s en schilder vandaaruit.’

Yolanda laat me een prachtige uitgave zien met daarin een schilderij op scheppapier van het Kasteel van Aldegonde in Bornem, met beschrijvingen in kalligrafie en fraai geïllustreerd bloemenmotieven in bladgoud. Nog veel meer schilderwerken van Yolanda kan u bekijken, elke zondagnamiddag in haar galerie in de Zandstraat 14 te Sint-Pauwels, tussen 13u00 en 18u00. Zeker de moeite waard!

Quote:

‘Ik volgde de kunstacademie in Sint-Niklaas in avond- en weekendonderwijs gedurende 22 jaar op zowel de teken-, schilder-, beeldhouw- als fotografieafdeling naast ook modeontwerp.’

Yolanda De Bock

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings