9.5 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Sigrid Exelmans verbindt mensen met haar verhalen

VERHALEN vertellen zit Sigrid Exelmans (50) uit de Bormte in het bloed. Ze trekt rond met volksverhalen en vertellingen uit de Noors – Germaanse en Keltische mythologie. Storyteller Sigrid is te gast bij diverse verenigingen, in woonzorgcentra, op vertelfestivals maar ook in huiskamers bij families.

‘Beroepshalve geef ik les in het basisonderwijs aan de Steinerschool in Antwerpen, zowel taal als rekenen maar net zo goed ook toneel,’ opent Sigrid met haar zacht Kempisch accent. ‘Verhalen vertellen zit in de lift, ik merk een stijgende vraag de jongste jaren. Mensen kunnen me vinden via mijn facebook (www.sigridexelmans.be). Ik behoor ook tot de groep van ‘Vertellers in Vlaanderen’ (www.vertelleninvlaanderen.be). Maar het is toch vooral via mond-aan-mond reclame dat er aanvragen binnenkomen.’

‘Ik was onlangs te gast bij een Davidsfondsvereniging, vorig jaar werkte ik samen met een Libanese woordkunstenares naar aanleiding van de expo ‘Mappa Mundi’ in het Brusselse Villa Empain, je kan me horen op dorpsevenementen, in heemkringen en ben regelmatig te gast in scholen. Sommige verhalen nemen 5 minuten in beslag, andere meer dan anderhalf uur. Bij mensen thuis vertel ik ‘uit de losse pols’. Organisaties focussen doorgaans op een bepaald thema rond bijvoorbeeld juwelen, vrouwen, ambachten, enz. Op basis daarvan sprokkel ik dan een verhaal.’

Veel oefenen

‘Gek genoeg ben ik heel vergeetachtig maar Noorse of Ierse namen en plaatsen onthoud ik dan weer makkelijk. Verhalen vertellen is een vak, vaak oefenen is de boodschap. Je belandt op het punt alsof je een verhaal zelf heb meegemaakt. Het komt er op aan verhaallijnen te leren en je eigen te maken, vandaaruit kan je ook improviseren. Na verloop van tijd raken beelden in je geheugen gegrift.’

Van IJslandse naar Vlaamse volksverhalen

‘Ik put vaak uit de Edda, een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland. In de Edda speelt geschiedenis een belangrijke rol, net als de levensvisie van de goden, en de normen en waarden uit die periode. Maar ik pak ook graag uit met Vlaamse volksverhalen. Onze volksverhalen hebben doorgaans een realistische toets gekruid met de nodige humor, dat maakt ze aantrekkelijk om te vertellen.’

In een andere wereld duiken

‘Verhalen verbinden. Bij een vertelling duiken mensen in een andere wereld en ze beleven samen het verhaal. Als ik bij een familie langskom dan zit iedereen bij aanvang soms ver van elkaar maar aan het einde van de vertelling is men toch dichter bij elkaar geschoven, dat is zo mooi om zien. Verhalen ademen tegelijk een ongedwongen en intiem karakter. Hoe een verhaal binnenkomt, verschilt van groep tot groep. Wat mij fascineert is het oproepen van beelden zoals ook filmmakers doen. Ik wil vooral een schakel zijn in een oeroude traditie.’

Quote: ‘Het komt er op aan verhaallijnen te leren en je eigen te maken, vandaaruit kan je ook improviseren.’

Sigrid Exelmans

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings