17.9 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

Sigrid Exelmans verbindt mensen met haar verhalen

VERHALEN vertellen zit Sigrid Exelmans (50) uit de Bormte in het bloed. Ze trekt rond met volksverhalen en vertellingen uit de Noors – Germaanse en Keltische mythologie. Storyteller Sigrid is te gast bij diverse verenigingen, in woonzorgcentra, op vertelfestivals maar ook in huiskamers bij families.

‘Beroepshalve geef ik les in het basisonderwijs aan de Steinerschool in Antwerpen, zowel taal als rekenen maar net zo goed ook toneel,’ opent Sigrid met haar zacht Kempisch accent. ‘Verhalen vertellen zit in de lift, ik merk een stijgende vraag de jongste jaren. Mensen kunnen me vinden via mijn facebook (www.sigridexelmans.be). Ik behoor ook tot de groep van ‘Vertellers in Vlaanderen’ (www.vertelleninvlaanderen.be). Maar het is toch vooral via mond-aan-mond reclame dat er aanvragen binnenkomen.’

‘Ik was onlangs te gast bij een Davidsfondsvereniging, vorig jaar werkte ik samen met een Libanese woordkunstenares naar aanleiding van de expo ‘Mappa Mundi’ in het Brusselse Villa Empain, je kan me horen op dorpsevenementen, in heemkringen en ben regelmatig te gast in scholen. Sommige verhalen nemen 5 minuten in beslag, andere meer dan anderhalf uur. Bij mensen thuis vertel ik ‘uit de losse pols’. Organisaties focussen doorgaans op een bepaald thema rond bijvoorbeeld juwelen, vrouwen, ambachten, enz. Op basis daarvan sprokkel ik dan een verhaal.’

Veel oefenen

‘Gek genoeg ben ik heel vergeetachtig maar Noorse of Ierse namen en plaatsen onthoud ik dan weer makkelijk. Verhalen vertellen is een vak, vaak oefenen is de boodschap. Je belandt op het punt alsof je een verhaal zelf heb meegemaakt. Het komt er op aan verhaallijnen te leren en je eigen te maken, vandaaruit kan je ook improviseren. Na verloop van tijd raken beelden in je geheugen gegrift.’

Van IJslandse naar Vlaamse volksverhalen

‘Ik put vaak uit de Edda, een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland. In de Edda speelt geschiedenis een belangrijke rol, net als de levensvisie van de goden, en de normen en waarden uit die periode. Maar ik pak ook graag uit met Vlaamse volksverhalen. Onze volksverhalen hebben doorgaans een realistische toets gekruid met de nodige humor, dat maakt ze aantrekkelijk om te vertellen.’

In een andere wereld duiken

‘Verhalen verbinden. Bij een vertelling duiken mensen in een andere wereld en ze beleven samen het verhaal. Als ik bij een familie langskom dan zit iedereen bij aanvang soms ver van elkaar maar aan het einde van de vertelling is men toch dichter bij elkaar geschoven, dat is zo mooi om zien. Verhalen ademen tegelijk een ongedwongen en intiem karakter. Hoe een verhaal binnenkomt, verschilt van groep tot groep. Wat mij fascineert is het oproepen van beelden zoals ook filmmakers doen. Ik wil vooral een schakel zijn in een oeroude traditie.’

Quote: ‘Het komt er op aan verhaallijnen te leren en je eigen te maken, vandaaruit kan je ook improviseren.’

Sigrid Exelmans

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in