16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Jozef De Vos leert je de kneepjes van het mandenvlechten

Het verhaal van de Kemzeekse amateur-mandenvlechter Ivan Vereecken bracht de Gazet op het spoor van zijn leermeester Jozef De Vos (77) uit de Polderstraat in Stekene. Een warme ontvangst viel uw dienaar te beurt, de koffie en de koekjes smaakten voortreffelijk. Ben je op zoek naar inspiratie voor het betere vlechtwerk? Jozef De Vos is jouw gids.

Eerst nog een korte intro die niets vandoen heeft met mandenvlechten. Jozef werkte zijn ganse leven als burger bij het Belgisch leger in de Westakkers, eerst als metaalbewerker en later als schrijnwerker. Voetballiefhebbers herinneren Jozef wellicht nog als een voortreffelijke verdediger bij Stekene Sportief.

‘Zoals het vaker voorkomt: ‘toevallig’ kwam ik in contact met het mandenvlechten. Mijn dochter was lid van Volkskunstgroep Reintje Vos die hun activiteiten en evenementen organiseerden in het Vossenhol in de Sint-Jansteenstraat. Ik raakte ‘besmet’ door het enthousiasme van de groep en volgde zeven jaar lang cursussen mandenvlechten bij Joris Van Nerum. Toen Joris ermee stopte vroeg stichter Kris Van Remoortel of ik cursussen mandenvlechten wou geven samen met Rudy De Boever. De trein was vertrokken, inmiddels ben ik al meer dan 25 jaar lesgever mandenvlechten.’

Belgisch rood

‘De cursussen gaan nog steeds door in het Vossenhol, met telkens een tiental deelnemers in twee groepjes van vijf. Het all-in inschrijvingsgeld bedraagt 100 euro voor 10 lessen. Een mandenvlechter heeft niet veel materiaal nodig: een snoeischaar, een stanleymes, een pin en een els van 5/6 mm. Het moeilijkste is de vormgeving, we werken zonder een mal. Eerst vlechten we een bodem, nadien werken we verder op. We gebruiken wilgen – Belgisch rood – die ik aankoop bij een bedrijf in Eksaarde.’

Pietje precies

‘Momenteel volgen zeven vrouwen en drie mannen de cursus. Mandenvlechten vergt enige moeite, het komt niet vanzelf. Dat heeft te maken met de wilgen en met de techniek. Het duurt even voor je de knepen van het ambacht kent. Ik ben een ‘Pietje precies’, dat weten mijn cursisten maar ik sta ook altijd klaar om ze te helpen en advies te geven.’

Schatkamer

‘Heb je nog even tijd om mijn voorraadkamer te zien op de zolder?’ Via een opvouwbare trap met supersmalle treden beland ik in de voorraad- en opslagkamers van Jozef. Ik leer dat wilgenvlechten zich niet alleen lenen voor ‘klassieke’ manden want Jozef draait zijn hand niet om voor bijzondere objecten zoals wiegen, duivenmanden, vogeltillen of een ‘geraamte’ voor een sneeuwman. Jozef is voorlopig nog niet van plan om het mandenvlechten vaarwel te zeggen. Op 30 juli 2023 tekent hij present op de Erfgoeddag in Sint-Gillis-Waas, net als op het ambachtelijk weekend op 19 en 20 augustus in het Vossenhol in Stekene. Iedereen van harte welkom!

Quote:

‘Stichter Kris Van Remoortel van Reintje Vos vroeg of ik cursussen mandenvlechten wou geven. De trein was vertrokken, inmiddels ben ik al 25 jaar lesgever.’

Jozef De Vos

Voor een cursus kijk op:

www.reintjevos.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings