15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Een altviool alleen zou Alain Van Eeckhout snel vervelen

EEN zonnige woensdagnamiddag begin mei, licht klassieke muziek op de achtergrond, een boot in het gras, koffie en koekjes, een gastheer die sigaren rookt, een fijn interview over altviolen, boekbinderijen, godsdienstlessen, nieuwe bestemmingen voor kerken, zeilboten, parabels, strijkkwartetten, folk, filmmuziek: om maar te zeggen dat ik me geen moment verveeld heb bij Kemzekenaar Alain Van Eeckhout (63), duizendpoot avant la lettre.

Als 9-jarige wou Alain een judocarrière starten maar daar staken zijn ouders een stokje voor. Niet getreurd anders was er wellicht een muzikaal talent verloren gegaan. ‘Ik ging dan maar naar de muziekacademie van Sint-Niklaas, mijn geboortestad. Mijn eerste vioolleraar was naast lesgever ook altviolist in de Philharmonie van Antwerpen. Dankzij hem werd ik vrij snel verliefd op de C-snaar die ontbrak op mijn grootvaders viool.’

Gentse Feesten

Lang verhaal kort: Alain kwam als derde viool in een jeugdensemble, klom op naar de tweede- en nadien eerste viool als opstapje naar het strijkersensemble Henry Gadeyne. Zoals gezegd Alain was niet voor één muzikaal gat te vangen en maakte uitstapjes naar de Vlaamse, Ierse en Bretonse folk. En vandaar naar de Gentse Feesten. ‘De violist van Walter Buck contacteerde me voor een éénmalig optreden met Italiaanse filmmuziek, uiteindelijk hebben we zo’n 15 jaar samen gespeeld.’

Eenmaal in het circuit was Alain een graag geziene gast bij organisatoren. ‘Ik werd vervangend altviolist in de Brusselse Munt, op vele plaatsen in Vlaanderen en Nederland zat ik in de orkestbak om heerlijke operettes en musicals te spelen.’ Tussendoor richtte Alain samen met enkele vrienden het ensemble Ostinato op en werd er ook dirigent. ‘Om het beeld compleet te maken: ik ben momenteel actief in het Zeeuws Orkest, een volwaardig en compleet symfonie orkest. Onze standplaats is Middelburg, we repeteren het ganse jaar door voor een vijftal producties.’

Van drukwerkvoorbereider tot godsdienstleraar

‘Muziek is altijd al mijn grote liefde geweest, naast uiteraard mijn fantastische vrouw Lut. Ik haalde er een inkomen uit als zelfstandig musicus. In mijn hoofdberoep was ik onder meer drukwerkvoorbereider bij boekbinderij Scheerders in Sint-Niklaas, bij drukkerij Van Lysebetten en jarenlang ook nog bij een drukkerij in Evere. De dagelijkse auto- en later motorritten naar het Brusselse werden er teveel aan, dichterbij huis kon ik lesgeven in de jeugdmuziekscholen van Sint-Niklaas en Waasmunster. Sinds enkele jaren ben ik fulltime godsdienstleraar in het College van Sint-Niklaas.’ Dat brengt ons naadloos op het sociaal engagement van Alain als lid van de Werkgroep Liturgie in Kemzeke. ‘Ik ga graag in gesprek met mensen over de betekenis van liturgie aan de hand van parabels. Achter de symboliek van parabels gaat een wereld schuil, ze stemmen tot nadenken.’

Zeilinstructeur

Een boot in de tuin trekt mijn aandacht. ‘Muziek alleen als uitlaatklep zou wat saai zijn voor mij, als zeilinstructeur en duiker vond ik een tweede passie. Ook motorbootjes zijn er bijgekomen en bovendien ben ik jurylid voor eindexamens zwaardboten en examinator voor stuurbrevetten en het brevet jachtman.’ Verveling? Dat is niet aan mij besteed. Er is zoveel moois te doen en te beleven.’

Lokaal denkt Alain na over een zinvolle invulling van de Sint-Jacobuskerk in Kemzeke. ‘De kerk is prachtig gerenoveerd met gemeenschapsgeld, beschikt over een magnifieke akoestiek. Soms droom ik luidop: zou het niet mogelijk zijn om twee of drie keer per jaar een concert klassieke muziek te organiseren op een hoog niveau zodat ook bezoekers van buitenaf geïnteresseerd raken? Op die manier kunnen wij het dorp weer nieuw leven inblazen.’

Quote:

‘Muziek is altijd al mijn grote liefde geweest, naast uiteraard mijn fantastische vrouw Lut.’

Alain Van Eeckhout

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings