15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Ivan Vereecken: de Kemzeekse mandenmaker

MANDENMAKEN mag dan wel een oud en vrijwel uitgestorven beroep zijn, steeds meer hobbyisten ontdekken het plezier om wijmen van knotwilgen te vlechten tot manden voor uiteenlopend gebruik. Uw dienaar ging langs bij Ivan Vereecken (62) uit Kemzeke die maar wat fier is op zijn fraaie verzameling eigen gemaakte manden. Bovendien is Ivan een begenadigde keukenprins want als cadeautje krijg ik nog een heerlijke vlaai mee naar huis…

Ivan is een ‘BK’ (Bekende Kemzekenaar) als zoon van ‘Michel Tist’ Vereecken en Annye Van Dam  die jarenlang café Stuivenberg uitbaatten. Voor Ivan kent gezelligheid geen tijd en vooraleer we het hoofdstuk mandenmaken aansnijden maak ik eerst kennis met een aantal haaientanden gevonden in nabijgelegen velden, een afgebroken pijpje uit de tijd van de Romeinen, medailles, fluitjes, oude muntstukken… Ivan laat me zijn collectie prenten uit albums van chocolademerken zien en geeft me bovendien een snelcursus ‘ijzeren knikkers maken’, een kunstje dat hij leerde van Louis Van Loddekens, een eertijds beroemde smid uit Kemzeke. Ik bewonder zijn siertuin en tomatenserre en samen pikken we nog de laatste kilometers op de televisie mee van de wielerwedstrijd ‘Brugge – De Panne’. Om maar te zeggen: Ivan is niet voor één gat te vangen, in alles geïnteresseerd en aan enthousiasme en positivisme geen gebrek.

Acteur in een bedrijfsfilm

Met een diploma metaalconstructeur had Ivan diverse jobs vooraleer hij aan de slag kon bij Sidmar in Zelzate, het latere Arcelor Mittal. ‘Ik werkte in de lasafdeling, bij de metsers en de onderhoudsploeg en eindigde als begeleider voor externe firma’s, uiteindelijk heb ik er 35 jaar gewerkt. Zoals gezegd ik was van alle markten thuis en één van mijn ‘exploten’ betrof een bijdrage als acteur aan een bedrijfsfilm van Arcelor rond het thema ‘veiligheid’. Totaal onvoorbereid werd ik voor de leeuwen gegooid en startten de opnames terwijl ik mijn overall nog droeg, volledig onder het stof en het vuil. Achteraf was dat natuurlijk een fijne herinnering.’

Gereedschappen

‘Tien jaar geleden volgde ik een cursus ambachtelijk mandenmaken bij Reintje Vos in het Vossenhol. Jozef De Vos was onze leermeester, een man met ontzettend veel ervaring en kennis. Dankzij Jozef raakte ik in de ban. Meestal werk ik met wijmen van Belgisch rood of Duitse wilgen. Een mandenmaker heeft op zich niet zoveel gereedschappen nodig: een snoeischaar, een meetlat, twee elzen en een stevig mes volstaan. Alles start met het weken van de wijmen door ze voor een korte of langere tijd in het water te leggen, nadien moeten ze weer drogen. Eerst vlechten we de bodem, nadien werken we de wanden op.’

Sneeuwman

‘Ik maak grote en kleine exemplaren om boodschappen mee te doen, als paas- of als fruitmand. De mandjes zijn voor eigen gebruik, ik verkoop ze niet, ik geef ze nog liever weg. Tijdens de kerstperiode plaats ik wel steeds een reuzengrote sneeuwman in mijn voortuin waarvan het ‘geraamte’ gemaakt is van wilgenwijmen. Op die manier kunnen voorbijgangers genieten van mijn ambacht.’

Quote: ‘Een mandenmaker heeft op zich niet zoveel gereedschappen nodig: een snoeischaar, een meetlat, twee elzen en een stevig mes volstaan.’

Ivan Vereecken

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings