13.9 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Het kantoortje van de Coöperatieve Vlasroterij in Koewacht

VERHALEN liggen voor het oprapen in Stekene of in dit geval net over de grens aan de Tragel in de Nederlandse Koewacht. Toen ik er onlangs fietste zag ik een treurig gebouwtje in vervallen toestand midden in de weilanden. Ik dacht dat het een voormalig douanekantoor betrof maar helemaal zeker was ik niet…

Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven en daarom contacteerde ik Guy De Brant van de Heemkundige Kring d’Euzie Stekene. Guy meende dat het om een weegbrughuisje ging. We sloegen beide de bal mis. Karel Martinet uit de Nederlandse Heikant bracht helderheid: het gebouw was het voormalig kantoor van de Coöperatie Vlasroterij St. Andries en de Vlasfabriek. ‘Hier werd vlas geroot en gezwingeld,’ vertelt Karel. ‘Voorzitter van het bestuur was Lode Martinet, tevens voorzitter van de Vlassersbond van St Jansteen en voorzitter van de Zeeuws Vlaamse Vlassersbond. Mijn oom René Martinet was de directeur en stond in voor de dagelijkse leiding. Het was na de oorlog het grootste coöperatieve vlasbedrijf van West Europa met een twintigtal medewerkers.’

Het eigenlijke vlasbedrijf stond aan de overkant van de weg. ‘Waarom het kantoor nu net aan de overkant van de weg gebouwd werd weet ik ook niet. Mogelijk is het idee om dit te bouwen, net voor of zelfs tijdens de tweede wereldoorlog, pas later gekomen en bleek het een goede locatie daarvoor. Je moet bedenken dat de leden van de coöperatie in het algemeen kleinere vlassers waren, die hadden zelf geen kantoor. Vandaar dat het niet te veel mocht kosten. Er bestaat inderdaad heel wat verwarring over de functie van het gebouw. Velen denken dat het een weegbrughuisje was maar dat stond aan de andere kant van de weg en is al lang verdwenen. Aan de gevel hangt nog een kleine elektrische telefoonhoorn. Daarmee gaf mijn oom signalen als hij iemand nodig had op kantoor.’

Cultobject

‘In mijn jeugd in de jaren vijftig zat er nog een fulltime boekhouder op het kantoor. Later, toen de omzet terugliep, deed mijn oom de administratie zelf. In feite was het kleine kantoortje dus het home van twee mensen. Maar dat paste allemaal net en er brandde een oliekacheltje. Nog iets: aan de muur hingen twee reproducties van schilderijen. Eentje van een vlasbedrijf in St Jansteen en eentje van een vlasbedrijf in de buurt van Kortrijk, het toenmalige vlascentrum van de wereld. Die beide reproducties hangen nu bij mij in de kookstudio!’

Als kind kwam Karel Martinet vaak op de Coöperatieve en ook in het kantoortje. ‘Ons vlas werd daar geroot en gezwingeld. Mijn ouders hadden een paar aandelen, ik heb die aandelen nog in bezit gehad. Op het laatst is de coöperatie verkocht aan een andere vlasser, Dobbelaar van St Jansteen. Toen heb ik die aandelen verkocht voor een paar tientjes.’

Cultureel erfgoed

Hoe moet het verder met het gebouwtje? ‘Onder amateurfotografen is het oude vervallen kantoortje een cultobject geworden. Zij fotograferen graag verval. Het zou niet verkeerd zijn mocht er bordje worden geplaatst met daarop info over de functie van dit gebouwtje en het grote coöperatieve vlasbedrijf dat daar meer dan een halve eeuw heeft gestaan. Als het gebouwtje om een of andere reden niet afgebroken wordt, zou het ook geconserveerd kunnen worden en behouden als cultureel erfgoed. Zo groot is het nu ook weer niet. Want zoals het nu gaat blijft er van het gebouwd historisch erfgoed van de vlassector in onze regio helemaal niets over. Dat zal helaas ook wel zo zijn aan de Belgische kant van de grens,’ besluit Karel Martinet.

Quote: ‘Zoals het nu gaat blijft er van het gebouwd historisch erfgoed van de vlassector in onze regio helaas helemaal niets over.’

Karel Martinet

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings