20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De leraar die wist dat hij een schrijver was

ROB Baetens had naast zijn schrijverschap van jeugd- en kinderboeken een carrière als leraar. Het onderwijs gaf hem een vast inkomen en de vrijheid om te schrijven wat hij wou schrijven. Eigenzinnig en trouw aan zijn principes. Niet uit pretentie maar uit liefde voor de taal. Hij houdt ervan om ruim te schrijven, omzwervingen te noteren in uitgebreide landschappen. Niet alleen snel, spanning en actie, maar de hele context. 

Als Vlaamse auteur met een voorliefde voor correct woordgebruik is het een uitdaging om moderne evoluties te aanvaarden. ‘Een vrouwelijk woord wil ik vrouwelijk blijven benoemen: ‘Een koe staat in de wei, zij staat in de wei.’ Ook andere betekenissen van hetzelfde woord kunnen discussie geven. Zo heeft het woord ‘precies’ een andere duiding in het Nederlands van onze noorderburen. Dit kan pittige besprekingen met de uitgever meebrengen.’  

Eerste lijn service 

‘Een persoonlijke band opbouwen met je uitgever is noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. Er moet wederzijds vertrouwen zijn. De twee partijen kunnen elkaar naar een hoger niveau tillen. Er zijn veel keuzes te maken. Eerlijke, opbouwende conversaties voeren hoort daarbij. Dat lukt het best bij een redactie die tijd neemt voor haar auteurs. Waar je geen nummer bent die onderaan in de lade verdwijnt bij een dispuut. In eigen beheer uitbrengen geeft dan weer problemen met de distributie.’  

Bijberoep

Rob geeft graag lezingen over de avonturen in zijn boeken. ‘Per voordracht wordt één boek besproken. Fantasie, griezelverhalen, fictie en factie. In bibliotheken, culturele centra of scholen. Mijn loopbaan als leerkracht gaf me genoeg ervaring om de aandacht van de jeugd te grijpen. Met als ondergrens het vierde leerjaar. Met veel zijsprongen en interactie wordt de zin tot lezen aangewakkerd.’  

Nachturen

Als het zwart over de aarde ligt staat de inspiratie op. ‘Het spookt op het Baggaarthof (Stekene), Griezelverhalen in het Waasland’ uit 2007. ‘Heksengroupie’ uit 2013. ‘Wisselstroom, over de dodendraad’ uit 2018. ‘Zwanger van Verlangen’ uit 2021, een universele tijdreis tussen zielsverwanten. Deze boeken schuwen het daglicht en zijn bij nacht geschreven. Het zijn enkele namen uit een rijk gevuld oeuvre. Aan u lezer om ze één voor één te ontdekken. 

Primeur 

Er spoken nog drie of vier verhalen rond in het hoofd van de jeugdauteur die willen opstijgen en landen op papier. ‘Misschien komt er nog een vervolg van Liefde in een fles uit 2000. De stille uren onder maneschijn zullen vroeg of later hun schaduw bekennen. Ik laat ondertussen de verhaallijnen nog wat rijpen als een goede wijn.’ Zeker is dat Rob niet is uitgeschreven, het vuur brandt nog hevig. De Waaslandse Wolf leeft! 

robbaetens.be

Quote: ‘Een persoonlijke band opbouwen met je uitgever is noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. Er moet wederzijds vertrouwen zijn.

Rob Baetens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in