16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

De leraar die wist dat hij een schrijver was

ROB Baetens had naast zijn schrijverschap van jeugd- en kinderboeken een carrière als leraar. Het onderwijs gaf hem een vast inkomen en de vrijheid om te schrijven wat hij wou schrijven. Eigenzinnig en trouw aan zijn principes. Niet uit pretentie maar uit liefde voor de taal. Hij houdt ervan om ruim te schrijven, omzwervingen te noteren in uitgebreide landschappen. Niet alleen snel, spanning en actie, maar de hele context. 

Als Vlaamse auteur met een voorliefde voor correct woordgebruik is het een uitdaging om moderne evoluties te aanvaarden. ‘Een vrouwelijk woord wil ik vrouwelijk blijven benoemen: ‘Een koe staat in de wei, zij staat in de wei.’ Ook andere betekenissen van hetzelfde woord kunnen discussie geven. Zo heeft het woord ‘precies’ een andere duiding in het Nederlands van onze noorderburen. Dit kan pittige besprekingen met de uitgever meebrengen.’  

Eerste lijn service 

‘Een persoonlijke band opbouwen met je uitgever is noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. Er moet wederzijds vertrouwen zijn. De twee partijen kunnen elkaar naar een hoger niveau tillen. Er zijn veel keuzes te maken. Eerlijke, opbouwende conversaties voeren hoort daarbij. Dat lukt het best bij een redactie die tijd neemt voor haar auteurs. Waar je geen nummer bent die onderaan in de lade verdwijnt bij een dispuut. In eigen beheer uitbrengen geeft dan weer problemen met de distributie.’  

Bijberoep

Rob geeft graag lezingen over de avonturen in zijn boeken. ‘Per voordracht wordt één boek besproken. Fantasie, griezelverhalen, fictie en factie. In bibliotheken, culturele centra of scholen. Mijn loopbaan als leerkracht gaf me genoeg ervaring om de aandacht van de jeugd te grijpen. Met als ondergrens het vierde leerjaar. Met veel zijsprongen en interactie wordt de zin tot lezen aangewakkerd.’  

Nachturen

Als het zwart over de aarde ligt staat de inspiratie op. ‘Het spookt op het Baggaarthof (Stekene), Griezelverhalen in het Waasland’ uit 2007. ‘Heksengroupie’ uit 2013. ‘Wisselstroom, over de dodendraad’ uit 2018. ‘Zwanger van Verlangen’ uit 2021, een universele tijdreis tussen zielsverwanten. Deze boeken schuwen het daglicht en zijn bij nacht geschreven. Het zijn enkele namen uit een rijk gevuld oeuvre. Aan u lezer om ze één voor één te ontdekken. 

Primeur 

Er spoken nog drie of vier verhalen rond in het hoofd van de jeugdauteur die willen opstijgen en landen op papier. ‘Misschien komt er nog een vervolg van Liefde in een fles uit 2000. De stille uren onder maneschijn zullen vroeg of later hun schaduw bekennen. Ik laat ondertussen de verhaallijnen nog wat rijpen als een goede wijn.’ Zeker is dat Rob niet is uitgeschreven, het vuur brandt nog hevig. De Waaslandse Wolf leeft! 

robbaetens.be

Quote: ‘Een persoonlijke band opbouwen met je uitgever is noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. Er moet wederzijds vertrouwen zijn.

Rob Baetens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings