17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Ruysscheveldekoor: zingen in een koor is groepswerk

Topsport, yoga van de stem, gezonde hobby, een warme groep vrienden: welkom bij het Ruysscheveldekoor uit Stekene. In 2019 leek de vereniging zijn laatste adem uit te blazen maar dat was gerekend zonder een groot aantal leden die absoluut verder willen gaan. Volhouders hebben het laatste woord: in 2024 viert het Ruysscheveldekoor zijn 45ste verjaardag.

Koffie met cake, ik tref het weer wanneer ik aanschuif voor een aangenaam gesprek met voorzitter Norbert Van den Abeele en bestuursleden Willem De Block, Louisa Polfliet en Godelieve De Block. Samen met Magda Konings en Ronny Polfliet vormen ze de huidige bestuursploeg. ‘U gaat toch niet vragen hoe oud we zijn?’

Eerst een korte duik in het verleden. ‘In 1979 legden twaalf enthousiaste mensen de basis voor wat later zou uitgroeien tot een volwaardig vierstemmig koor onder leiding van stichter en eerste dirigent Tony De Ruysscher. Ons ledenaantal groeide snel en we beleefden een bloeiperiode met succesvolle Wieneravonden in de Stekense Sporthal, optredens in eigen streek maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland. Achtereenvolgens dirigeerden Sebastiaan Van Steenbergen, Carlo Claes en Bert Peeters.’

‘Hoogtepunten waren er nog met de Cultuurprijs in 2009, het herdenkingsconcert in 2018 ‘Stekene in den grooten oorlog’ in samenwerking me de ‘Harmonie de ware vrienden’ en tot slot het concert rond het 40-jarig bestaan dat tevens het afscheid werd van Bert Peeters. Gelukkig vonden we met Dirk Vermeir snel een nieuwe professionele dirigent en konden we met een 30-tal leden op een nieuw elan verder gaan.’

De rol van de dirigent kan niet genoeg naar waarde geschat worden. ‘Wij zijn zeer te spreken over de aanpak van Dirk. Hij legt sterk de nadruk op stemoefeningen, de juiste manier van ademhalen, gebruik van het middenrif, de stand van de mond, zeg maar yoga van de stem. ‘Inhalare la voce’, ‘koepel’, ‘schouw’, ‘losse kin’ zijn enkele trefwoorden van hem om ons mooi en ontspannen te laten zingen. We voelen ons goed bij zijn manier van werken.’

Plezier

Wat maakt zingen in een koor zo speciaal? ‘Het geeft een gevoel van verbondenheid, het is goed voor je sociale contacten, het geeft energie, het schept vaak een band voor het leven,’ beamen Norbert, Willem, Louisa en Godelieve. Of nog enkele reacties: ‘Er ging een wereld voor mij open’, ‘Ik leerde mijn stem gebruiken’, ‘Ik stak veel op over muziekgeschiedenis’, ‘Ik leerde Italiaans en Pools’, ‘Na een repetitie ben ik weer totaal ontspannen’, ‘Voor mij is het topsport’.

Heruitvinden

Momenteel telt het Ruysscheveldekoor 30 leden (22 vrouwen en 8 mannen), verdeeld over sopraan-, alt-, tenor- en basstemmen. ‘Wij oefenen iedere donderdagavond, vroeger in het Gildenhuis, nu repeteren wij in het lokaal van de Harmonie. We kunnen er niet omheen dat er heel wat veranderd is de voorbije jaren. Voorheen luisterden we talrijke begrafenissen en huwelijksvieringen op, verzorgden aperitief-, kerst- en themaconcerten. Dat is bijna allemaal weggevallen, corona deed er ook al geen goed aan. Gevolg hiervan is dat we veel minder inkomsten hebben om onze onkosten te dekken. We moeten ons een beetje heruitvinden, de tering naar de nering zetten.’

Laagdrempelig

Zingen is plezant, zoveel is me wel duidelijk geworden. ‘Kan je een warme oproep doen naar nieuwe leden, vooral aan mannen hebben we een tekort. Iedereen die graag zingt is welkom, een muzikale opleiding is geen verplichting. We zijn een laagdrempelig koor, iedereen voelt zich hier snel thuis. We mikken wel op een vierstemming repertoire. Kom een keer langs op onze repetities en ervaar de sfeer van onze vriendengroep.’

Repetities vinden normaal plaats op donderdagavonden van 19u45 tot 22u00.

Info: www.ruysscheveldekoor.be/wb1/ en  www.facebook.cm/rvkstekene

Voor meer info: Norbert Van den Abeele, 0474 81 26 58 of norbert.vandenabeele@scarlet.be of bij één van de andere bestuursleden

Ruysscheveldekoor brengt “I’m gonna sing” op 10 juni 2023

Een eerste Gospel-Sprituals-concert onder leiding van dirigent Dirk Vermeir staat in de steigers. In samenwerking met de koren Hamuze en Gymel en soliste Kathleen Haderman brengt het Ruysscheveldekoor een programma in het brede spectrum van gospels en spirituals.

Kom genieten van de grote variatie in zangstijlen en ritmes binnen dit genre.

Locatie: Sint-Jacobuskerk Kemzeke

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings