16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Zondag 21 mei: Dichters thuis in Puivelde

NIET heel veel mensen kopen poëziebundels. Maar velen willen wel een gedicht op een geboorte-, huwelijks- of overlijdensbericht. Poëzie dichter bij de mensen brengen, dat is een van de bedoelingen van Dichters thuis in Puivelde. En wat heeft dat met Stekene te maken?

Puiveldenaar Frank Pollet, zelf jeugdauteur, journalist en dichter, werd zestien jaar geleden uitgenodigd om voor te lezen bij Dichter aan Huis, een dubbelfestival in Den Haag en Gent. Dichters lazen er op vaste tijdstippen voor in een woonkamer; het publiek verplaatste zich. Met dat idee trok Pollet in 2011 naar Dirk van Driessche, toen directeur van Cultuurcentrum Sint-Niklaas. De twee besloten Dichters thuis in Puivelde te starten, als een soort pastorale versie van de lezingenreeks Poëzie op Zondagmorgen.

Namen noemen

Inmiddels is het kleine poëziefestivalletje Dichters thuis in Puivelde aan zijn 7de editie toe. Heel wat bekende namen hebben voorgelezen in Puiveldse woonkamers. Charles Ducal, Stijn Vranken, Luuk Gruwez, Ruth Lasters, Maarten Inghels, Miriam Van hee, Peter Verhelst, Joke Van Leeuwen en Maud Vanhauwaert, om er maar enkelen te noemen. Maar curator Frank Pollet programmeert ook elke keer dichters uit eigen streek: Norbert de Beule, Jana Arns, Dirk van Bastelaere en de betreurde dichters Piet Brak en Bart Plouvier. Kenners merken de namen op van de Dichter des Vaderlands, en van meerdere stadsdichters van Antwerpen. Kortom, schoon volk, daar in Puivelde.

Geld

Frank Pollet glimlacht wanneer we hem vragen of hij dit allemaal uit eigen zak betaalt. ‘Nee, toch niet. Ik cureer enkel, en ik ben bijzonder dankbaar dat de Bibliotheek en het CC van Sint-Niklaas de financiers van dit project zijn. Want met de 7 euro inkom die we vragen, spring je natuurlijk niet ver. Voor dat geld krijgen de poëzieliefhebbers een plannetje, zodat ze weten wie waar voorleest, en is er een receptie achteraf. Dat kost allemaal geld.’

Programma 2023

Het programma voor dit jaar ziet er alvast veelbelovend uit. Frank Pollet knikt: ‘We hebben niet aan het concept gemorreld: op zondag 21 mei lezen 5 dichters voor in 5 woonkamers op drie tijdstippen: om 14, 15 en 16 uur. En om 17 uur is er een gezamenlijk slotmoment in de Sint-Jobkerk, met poëzie en muziek. In de woonkamers lezen drie vrouwelijke en twee mannelijke dichters voor. Er is vooreerst Herlinda Vekemans die met haar vijfde bundel Appelblauwzeegroen een klein meesterwerk heeft gepubliceerd. Haar vriend, Alain Delmotte, is eveneens van de partij. Die bouwt aan een heel eigenzinnig oeuvre rond een fictief personage Warhoofd. Femke Vindevogel is bekend van haar roman Confituurwijk, maar ze is ook als dichteres bezig aan intrigerend werk. Mijn vriend Paul Rigolle timmert al veel jaren aan zijn veel te onbekende oeuvre waarin kunst en koers een grote plaats innemen. En dubbeltalent Lies Van Gasse uit Sint-Niklaas hoef ik eigenlijk niet meer voor te stellen.’

We willen ook graag weten wie om 17 uur in de kerk het festival afsluit. ‘We hebben een heel grote naam weten te strikken: Ingmar Heytze, een Nederlandse dichter die ooit stadsdichter van Utrecht is geweest. Een man die de kunst verstaat om verstaanbare, maar zeker geen gratuite poëzie te schrijven. En hij krijgt muzikale steun van Pauwel, de artiestennaam van Pauwel de Meyer, singer-songwriter uit, jawel, Puivelde!’

Vreemdgaan

Er is ook een Stekense connectie. ‘Ja, we gaan vreemd’, lacht Frank Pollet. Vier van de vijf woonkamers waar dichters voorlezen, bevinden zich in Puivelde. Voor de vijfde zal het publiek zich op Stekens grondgebied begeven. Bij bloemenplukweide Pluk je Dag, Kwakkelstraat 108. Of Nele De Bock die dag haar woonkamer, veranda of pipowagen opent, of de dichter in haar tuin voorleest, dat zien we dan wel. En wie daar zal voorlezen, houden we nog even geheim.’

dichtersthuisinpuivelde.weebly.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings