21.1 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Stefan Van Guyse wil mensen gelukkig maken

REGISSEUR, acteur, poppenspeler, leraar muzische vorming en Rots en Water trainer bij GBS Reynaerdijn, componist, dramadocent… Heerlijk om Kemzekenaar Stefan Van Guyse te interviewen. Super optimist, met een drive om jaloers op te zijn, inspirerend en zich kwetsbaar opstellend, af en toe over zijn grenzen maar vooral heel bevlogen. Uw dienaar mocht op audiëntie in zijn creatieve kamer met pianovleugel en uitzicht op de Action en de N403 Sint-Niklaas – Hulst.

‘Ik prijs me gelukkig, ik werk als freelancer en ben blij dat ik ‘mag gaan werken’. Ik doe wat ik graag doe, dat is iedere dag weer een cadeau. Tegelijkertijd loert er een valkuil: ik vind het vaak moeilijk om mijn grenzen te bewaken, een familiaal trekje. Dat mondde enkele jaren geleden uit in een burn-out. Zeer confronterend maar ook een signaal om mijn leven te overdenken: wat is belangrijk voor mij, hoe deel ik mijn tijd in, wat zijn de prioriteiten in mijn leven? Goed nieuws op dat vlak: ik heb een vakantie geboekt in Portugal, even weg en herbronnen, een weekje ontspanning.’

Professionalisme

‘Professionalisme vind ik geen vies woord. Integendeel, je moet telkens weer het beste van jezelf geven en andere mensen stimuleren om een topniveau te halen. Uiteraard is er een groot verschil tussen een amateur- en professioneel gezelschap en ik heb moeten leren om iedereen te ‘beoordelen’ op zijn eigen mogelijkheden. Vroeger had ik wel eens de neiging om snel commentaar te leveren, nu benader ik veel meer de positieve punten. Daardoor bevestig je mensen in hun waarde, dat nemen ze mee.’

Stefan benadert ook het belang van de ‘mindset’. ‘Een ongeschreven wet luidt dat de tweede voorstelling altijd de slechtste zal zijn. Immers, na de première valt er een druk weg, de focus is verdwenen. Je kan dat natuurlijk ook omdraaien: waarom zou de tweede voorstelling niet perfect kunnen verlopen? Alles draait om de mindset en als regisseur heb je daar een grote invloed op.’

Blijven bijleren

‘Blijven groeien is een must in ons vak. Ik trek er nog niet genoeg tijd voor uit maar als het even kan ga ik naar een voorstelling kijken, zien hoe collega’s het er van af brengen, iedere keer leer je weer bij. De afgelopen jaren heb ik ook een aantal bijscholingen en webinars gevolgd. Het is de enige manier om niet vast te roesten, je bent nooit ‘uitgeleerd’.’

‘Het Mysterie van Kemzeke’

Mocht er nog geen belletje rinkelen bij de naam Stefan Van Guyse. Stefan maakte, in 2017, het onvergetelijke theater- en filmspektakel ‘Het Mysterie van Kemzeke’ ter ere van het 900-jarig bestaan van zijn dorp. Een jaar later tekende hij ook voor de versie van de langspeelfilm die te zien was in de Siniscoop te Sint-Niklaas.

Stefan is artistiek leider, opleidingscoördinator, dramadocent en regisseur bij zijn zelf opgerichte Jeugdtheater Ondersteboven vzw (JTO) dat inmiddels 30 jaar bestaat. Stefan werkte voor Het Paleis, Music Hall, Studio 100, Uitgezonderd Theaterproducties, Figurentheater Tieret, Odisee Hogeschool en Toneelacademie Maastricht. Met de productie van ‘Lotje’ behaalde Stefan in 2012 de cultuurprijs van de stad Sint-Niklaas.

Op 1 april ging DE PASSIE in première in Siniscoop, de film over het lijdensverhaal van Jezus. Diezelfde dag ging ook de nieuwe Piet Piraatshow (Studio 100) in Puurs in première. Beide producties werden geregisseerd door Stefan.

Momenteel is Stefan vooral bezig met componeren voor ‘de R – de musical’, een massa-event dat in september op de site van SVK in Sint-Niklaas staat geprogrammeerd.

Quote: ‘Professionalisme vind ik geen vies woord. Integendeel, je moet telkens weer het beste van jezelf geven en andere mensen stimuleren om een topniveau te halen.’

Stefan Van Guyse

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in