15.4 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Luc & Vanessa Samson genieten in Andalusië

Oud-Kemzekenaar Luc Samson en zijn vrouw Vanessa vertrokken in oktober 2020 naar het zuiden van Spanje. Eerst huurden ze een huisje in Ronda, in juni 2021 kochten ze een huis in Comares op het platteland, wat ze in Spanje ‘el campo’ noemen.

‘Andalusië had altijd al een speciaal plekje in ons hart. De historiek van steden als Sevilla, Cordoba en Granada trok ons geweldig aan, samen met het landschap van heuvels en bergen en de zon natuurlijk. We vonden ons plekje in de Axarquia boven Velez-Malaga en Torre del Mar aan de Costa del Sol, in de vallei van de Rio de la Cueva. Afgelegen, rustig tussen avocado- en mangoplantages, tussen olijf- en amandelbomen.’

Eén keer per week ‘de berg’ af

‘We hebben geen directe buren, onze dichtste buur is het vakantiehuis van een Deen vijfhonderd meter verderop. We zijn wellicht wat meer eenzaten geworden, het drukke verenigingsleven, vrienden- en familiebezoeken hebben we niet meer. We komen een keer per week ‘onze berg’ af voor inkopen in de grote stad en spreken soms af met enkele internationale koppels om te gaan wandelen. Het dagelijkse nieuws komt niet meer zo door, de afstand is letterlijk en figuurlijk wat groter. Negatieve nieuwsberichten worden onmiddellijk wat genuanceerd omdat je buiten kunt kijken en de prachtige natuur ziet onder een zon in een blauwe hemel, ook in de winter.’

Tijd voor een gesprekje over het weer

‘We volgen minder commentaren op de sociale media en dat geeft meer rust. De druk van oorlog, hoge energietarieven of politieke onmacht op de mensen van het platteland is kleiner. De boer heeft tijd voor een gesprekje over het weer, hij deelt avocado’s, olijven en mango’s met ons. De buurvrouw brengt ons een stukje gebak of een lokale lekkernij. We worden uitgenodigd voor een verjaardag met heel eenvoudige dingen, chocolademelk en een stukje cake, met zijn allen rond de tafel en samen lachen. Dat is het leven in een klein gehuchtje.’

‘We spreken allebei redelijk goed Spaans, we volgden taalcursussen op een drie jaar durende wereldreis. Maar we krijgen nog te weinig gelegenheid om Spaans te praten. De activiteiten in het dorp zoals padel of zumba worden meestal bevolkt door een gezelschap van Engelsen, Nederlanders en Scandinaviërs.’

Duizend klusjes op de planning

‘We werken veel in de tuin, hebben recent nog verbouwd en dus staan er nog duizend klusjes op de planning. Maar de tijd is onze bondgenoot en wat vandaag niet kan, krijgt morgen een kans. ‘Mañana’ is nog steeds van toepassing, gezien door een Spaanse zonnebril.’

Stekene blijft in het hart

Luc was een graag geziene gast als regisseur bij toneelgezelschap ’t Kelderken in Kemzeke. ‘Toneel staat niet meer op de agenda, wel volg ik via de sociale media nog wat zich in Stekene afspeelt en hoe het er aan toe gaat bij ’t Kelderken. Stekene blijft in mijn hart ook al ben ik er al een tijdje weg. Veel mooie herinneringen, leuke mensen en de organisatie van heel wat geslaagde evenementen in het verenigingsleven. Ik schrijf ook opnieuw, eind 2021 publiceerde ik mijn eerste roman ‘Het uur van de lever’ (nog te bestellen op Boekscout.nl) en misschien zit er nog wel een tweede boek aan te komen.’

Leven in Spanje is een droom

‘Leven in Spanje is toch wel een beetje een droom. Natuurlijk is er de status van de gepensioneerde, je wordt betaald om niks te doen, geen verplichtingen, enkel leuke dingen. Een citytrip, stadsbezoeken, interessante musea, terrasjes doen, een wijntje met een tapa, genieten van de vele uren zon en de zeelucht. Wat wil een mens nog meer. De grootste aanpassing was het onthaasten, dat moesten we echt leren. Ook geduldig zijn is een leerproces zowel op administratief vlak, als bij een aankoop of de bediening in een restaurant.’

Wanneer gaat het nog eens goed regenen?

‘Soms denken we wel eens dat we een beetje terug in de tijd zijn gekatapulteerd. Het leven op ‘el campo’ is misschien wel het leven uit de jaren zestig en zeventig in Vlaanderen, met het moderne comfort van nu. Maar de mensen stralen rust uit en stress ligt nog niet op de loer of het moet de zorg om water zijn. Wanneer gaat het nog eens goed regenen en lang genoeg om de stuwmeren en de watertanks te vullen? Verder is aanpassen aan het goeie leven de belangrijkste doelstelling. De moestuin, bloemen en planten en het feit dat niks hier plat is om te wandelen, houdt ons gezond.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings