17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

H. Kruiskerk Stekene staat voor uitdagingen

NA het kerkenbeleidsplan uit 2017 ontvouwde de kerkfabriek van Stekene onlangs een beheersvisie voor de H. Kruiskerk. ‘We staan voor enorme uitdagingen. Het voortbestaan van de kerk en de activiteiten die er plaatsvinden, willen we via beheersmaatregelen waarborgen. Door de complexiteit en de grootte van het gebouw is dit geen simpele oefening,’ vertelt Gert Laekeman, voorzitter kerkfabriek Heilig Kruis Stekene.

Aan de H. Kruiskerk vinden er momenteel dakwerken plaats. ‘In het verleden werden reeds omvangrijke werken uitgevoerd om de kerk te behouden. Eigenlijk is dit ‘achterstallig’ onderhoud waarvoor al langer budgetten waren beloofd. Vlaams minister Diependaele heeft er in 2022 voor gezorgd dat het bedrag van circa 600.000 euro vrijkwam. Met de dakwerken is de reeks van grote werken ongeveer voltrokken. Naast herstel van de leien op het dak, dakkapellen en dakgoten zullen er ook werken plaatsvinden aan de gewelven en in de kelder.’

Voor de instandhouding van de H. Kruiskerk moet er rekening gehouden worden met talrijke factoren zoals de aard van het materiaal, het gebruik, de mogelijke tegenslagen als blikseminslagen, brand, vandalisme. ‘De beheersmaatregelen zorgen ervoor dat de levensduur vergroot kan worden door geregelde inspectie en reparatie van voegwerk. Van natuurlijke leien is de levensduur beperkt, vervanging in de toekomst is niet te vermijden.’

‘Het beheersplan – dat een periode van 24 jaar omvat – beschrijft de kerk als gebouw en als bewaarplaats van objecten die deel uitmaken of ooit deel hebben uitgemaakt van de plaatselijke mensengemeenschap. In onze visie is het een noodzaak om dit gebouw en haar collectie te bewaren ten behoeve van de huidige burgers en eventuele bezoekers. Daarin ligt voor ons de uiteindelijke verantwoording van te nemen maatregelen.’

Van eredienst naar museale functie

De hoofddoelstelling is om de kerk open te houden voor de eredienst waaronder de zondagviering, begrafenissen, huwelijken, dopen, schoolvieringen en wijkmissen. ‘Daarnaast willen we de museale functie van de kerk versterken voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in religieuze kunst. We zullen onze installaties wel moeten aanpassen wat betreft de minimumtemperatuur en de regeling van de relatieve vochtigheid. Tenslotte willen we als nevendoelstelling ook inzetten op tentoonstellingen en concerten. Tentoonstellingen moeten niet beperkt blijven tot religieuze onderwerpen. Naast de heemkundige kring d’Euzie kunnen ook andere heemkundige kringen en organisaties worden uitgenodigd.’

Gert Laekeman beseft de uitdaging om de H. Kruiskerk nog meer open te stellen voor bezoekers en externe gebruikers. ‘Het is onze taak om op een verantwoorde wijze met gemeenschapsgeld om te gaan. Wij willen er ook mee aan de slag, maar eerst wensen wij de kerk volledig bouwtechnisch in orde te brengen tegen begin 2024. Daarna zullen we initiatieven nemen om het gebruik en de invulling van de H. Kruiskerk mogelijks te verbreden.’

KADER: voorbije en toekomstige werken

In het verleden werd reeds veel geïnvesteerd in de restauratie en het onderhoud van de H. Kruiskerk in Stekene. Een beknopte samenvatting: herstellingen en onderhoudswerken in 1986; vernieuwen van de elektrische installatie in 1992; vernieuwen verwarmingsinstallatie in 1992; restauratie buitengevels en ramen in 1997; schilderwerken in 2000; voorafname op restauratie van de torenkap en de dakkappelen op de toren in 2019; noodherstelling daken in 2020.

Het beheersplan beschrijft de werken die nog nodig zullen zijn binnen een termijn van 24 jaar: onderhoud omhulling, daken, buitenmuren; eventuele vervanging van leiden daken en toebehoren; schilderwerken aan het interieur; restauratie van houten elementen als biechtstoelen en banken; opfrissen van de altaren; verwijderen van de lambrisering in Eterniet en onderzoek naar alternatieven; vervangen van de huidige verwarmingsinstallatie en onderzoek naar alternatieven; verbetering en eventuele uitbreidingen van de elektrische installatie; eventuele werken aan het orgel.   

Quote:We staan voor enorme uitdagingen. Het voortbestaan van de kerk en de activiteiten die er plaatsvinden, willen we via beheersmaatregelen waarborgen.’

Gert Laekeman

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings