12.3 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Gegidste wandeling ‘Historisch Stekene’: van het ‘kakhuis’ naar de Geleiwegel

HET boek ‘Historisch Stekene’ – een uitgave van de Heemkundige Kring D’Euzie – kende een ongewoon succes. Om het Stekens erfgoed onder de aandacht te brengen organiseert de Kring nu een gegidste wandeling waarin de geschiedenis en andere wetenswaardigheden van waardevolle monumenten van Stekene aan bod komen. Ik kan u nu al verklappen: de rondleiding van circa anderhalf uur is een aanrader!

Uw dienaar stond op zondag 18 maart om klokslag 9u29 klaar aan het gemeentehuis van Stekene met nog 75 andere deelnemers. Drie ervaren gidsen en kenners van historisch Stekene – Tony De Wilde, Linda Schelfhout en Jackie Thiron – verdeelden het bonte gezelschap in drie groepen, ik sloot aan bij Jackie. Er valt veel te vertellen over historisch Stekene blijkt uit zijn verhaal. Sporadisch wist ik wel al één en ander maar nog vaker verraste onze gids me toch. Zo blijkt de bekroning van het oorlogsmonument – beter bekend als ‘De Engel’ – vervaardigd uit carrara marmer. Het huidige gemeentehuis uit 1884 is al het vierde gemeentehuis dat Stekene rijk is. Een aantal keren was er sprake van een ondeugdelijke bouwconstructie en bleek de levensduur eerder beperkt.

Schaars erfgoed

Hoewel de markt en omgeving als geklasseerd dorpsgezicht beschreven staat, betreurt gids Jackie het beperkt aantal overgebleven erfgoedgebouwen met onder meer een verwijzing naar Huis Tack dat plaatsmaakte voor een parking. De ‘oude’ pastorie is dan wel overeind gebleven zij het dan als de culinaire tempel van Stekene. Jackie weet nog te vermelden dat het gebouw een scheefgezakte voorgevel heeft en vertelt bij wijze van anekdote dat één van de pastoors er sliep in een bed op wieltjes.

De Boerenkrijg speelde een prominente rol in Stekene: een groot schilderij in de traphal van het gemeentehuis, het beeld van de knielende vrouw met fontein op de markt, de Academie Amelberga en café Brigand – als geboortehuis van Amelberga – verwijzen naar die periode. Eén van de fraaiste huizen van de gemeente, in de Polenlaan, behoorde toe aan textielfabrikanten, de familie Van Eerdenburg. De voorbije jaren werden de bewoners van het art-deco huis bekroond als de ‘mooiste gevel’ van Stekene. Jackie weet te vertellen dat het weggetje naast het huis bekend stond als de ‘Geleiwegel’, een verwijzing naar de lage lonen die de arbeiders kregen en waardoor ze zich alleen maar gelei op hun boterham konden permitteren.

Onderweg staat onze gids ook stil bij het industriële verleden, Stekene was over heel Vlaanderen bekend om zijn steenbakkerijen. In 1223 schonk Johanna Van Vlaanderen twee bunders grond aan de abdij van Boudeloo om er stenen te maken.

Graanexport

Kent u het verhaal van het ‘kakhuis’? De huidige Kerkstraat was lange tijd niet meer dan een eenvoudige wegel. Toen de gemeente een verbinding wilde maken naar de buitenwijken van Stekene moesten vier bescheiden huisjes wijken. Omdat van stromend water nog geen sprake was had de verhuurder er niet beter op gevonden om een ‘kakhuis’ in de wegel te installeren. De gemeente werd in eerste instantie teruggefloten bij de rechtbank omdat er kon worden aangetoond dat het ‘kakhuis’ een onontbeerlijke voorziening was maar in tweede aanleg werd het gebouwtje toch afgebroken.

Wat heb ik nog onthouden: de toren van de kerk van Kemzeke is hoger dan die van Stekene, de schandpaal op de markt is één van de 34 nog bewaarde schandpalen in Oost-Vlaanderen. Hij werd gebruikt om mensen te schande te zetten die zich bij wijze van voorbeeld als ‘varkens’ gedroegen. In de Stadionstraat werden rondjes gereden op de wielervelodroom, de markt van Stekene was vroeger maar half zo groot als nu omdat het kerkhof rondom de kerk gelegen. Tenslotte: onze gemeente stond niet alleen bekend om zijn kwalitatief hoogstaande stenen, Stekene was ook een exporteur van graan dat via de Stekense vaart zijn weg vond naar Gent en de rest van Vlaanderen.

Het leukste aan een wandeling is vaak om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ontmoette twee vrouwen die respectievelijk uit Eeklo en Hamme afkomstig zijn en het zeer naar de zin hebben in Stekene (in de volgende afleveringen van de Gazet komen ze aan bod in de rubriek: ‘Inwijkeling in Stekene’.) Ze waren in ieder geval onder de indruk van de gegidste wandeling, een uitnodiging om Stekene nog beter te leren kennen.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings