18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Jeugdtheater MIN-1 start een nieuw creatief jaar

FOTO: Jeugdtheater MIN-1

Op 22 januari 2023 vond de nieuwjaarsreceptie van het Jeugdtheater Min-1 uit Kemzeke plaats. Voorzitster Sofie Baert was onze afspraak enigszins uit het oog verloren, maar helemaal te begrijpen. Het plotse overlijden van Nele Vyt, dochter, zus, vriendin, medespeelster en nog zoveel meer greep iedereen aan. Namens de ganse redactie van GVS betuigen we onze oprechte deelneming aan haar familie en vrienden.

Plaats van gesprek: een gezellig aangeklede kelder, een eigen plekje met een multifunctionele invulling voor het omkleden, grimeren, een drankje in het eigen Cultuurcafeetje. ‘Jeugdtheater MIN-1 bestaat sinds begin 2015,’ vertelt Sofie. ‘In 2017 brachten jongens en meisjes tussen 8 en 18 jaar een eerste voorstelling: Kulderzipken naar de reeks van Hugo Matthysen. Die eerste worp gaf hen natuurlijk een welverdiende voldoening.’  

Een duurzame vriendenkring die samen op avontuur gaan

‘We hebben altijd een lange instudeertijd, beginnen te repeteren in september en in maart volgt de voorstelling. Soms valt iemand tussentijds af, dan moeten we een vervanger zoeken. Een wisselspeler heeft uiteraard de nodige tijd om zich in te studeren. Bij de groep 15 /16-jarigen is er soms een verandering in de interesses waardoor iemand midden van de repetities afhaakt. Gelukkig engageren de meeste zich tot het einde van de productie en blijven ze graag meewerken aan de volgende. Zo ontstaat er een hechte vriendengroep. Dit is tevens één van hun sterke kanten, ze vormen een team. Om het gezelschap samen te houden organiseren we ook uitstappen. Zo bezoeken we andere realisaties om samen te genieten en te leren.’

Komt het echt in de Gazet van Stekene? Ja!

De aanwezige kinderen willen maar wat graag hun zegje doen. Komt het echt in de Gazet Van Stekene? Ja! Bij sommigen is er sprake van plankenkoorts, doorgaans heeft Anne-Karlijn daar weinig last van, behalve op de première van het elfensprookje Hiwen, dan had ze veel stress. De ideale tip is dan, goed op de ademhaling te letten en tevens even aan iets anders te denken. Eens op het podium valt de spanning weg.

Al kan een blooper hier of daar wel extra op de lachspieren werken. Zo vertelt Frauke dat de elfenvleugels van Nette in elkaar bleven haken. Voor Jef D’hamers is het belangrijk dat ze veel lachen en plezier beleven tijdens de reprise. Hierbij denkt Jentske-Lien terug aan de rekker gevechten die ze backstage hielden.  

Grootse dromen en animo

Seppe Cornu heeft ambities om bij studio 100 te gaan spelen. Terwijl Tijmen opkijkt naar acteur Dwayne Johnson en droomt van een leven als filmspeler. Een bestaan als actrice spreekt ook Linde Van Doorsselaer erg aan, het triggert haar om tot ‘s avonds een tekst in te lezen. Rein ziet deze periode eerder als een voorbode naar meer. Flor zou graag ruimte voor inspraak krijgen, terwijl Elise aan haar articulatie werkt.

Sofie Baert wil vooral graag de speelmicrobe doorgeven, iets waar ze wonderwel in slaagt. Haar ambities zijn ook om de groep nog uit te breiden, maar wel het eigen ‘dorpsgevoel’ te behouden. Een opvoering op locatie en/of samenspelen met een bekend acteur is een toekomstdroom. Blijven schrijven en fantaseren in een eigen verhaal, emoties overbrengen, ze houdt ervan. Nette Verstraeten houdt het liever bij een acteerprestatie, zelf vastleggen van een verhaallijn ziet ze niet zitten. Zo heeft iedereen in de groep zijn talenten en plaats gevonden. Ze vullen elkaar aan. Het jeugdcomité werkt naarstig mee, zonder hen zouden ze dit alles niet kunnen realiseren.

De ideale toehoorders versus toekomstige leden

Op de vraag wie ze graag eens in het publiek zouden zien zitten, kiest Briek voor zijn eigen familie. Omdat ze hem steunen en altijd komen kijken. Meer dan 500 toeschouwers mochten ze in de parochiezaal verwelkomen, tijdens hun zelfbedachte productie Hiwen. Hier verdienden ze dan ook de 36ste Cultuurprijs van Stekene mee. Onder de vleugels van ‘t Kelderken gebeurt een mooi creatief proces van inleving en nieuwe producties doorlezen.

Behoor je tot de leeftijdscategorie en wil je uit je comfortzone komen? Hou dan zeker de open oproepen in het oog op de social media van Jeugdtheater MIN-1. Misschien mag jij wel auditie komen doen!   

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in