16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Jeugdtheater MIN-1 start een nieuw creatief jaar

FOTO: Jeugdtheater MIN-1

Op 22 januari 2023 vond de nieuwjaarsreceptie van het Jeugdtheater Min-1 uit Kemzeke plaats. Voorzitster Sofie Baert was onze afspraak enigszins uit het oog verloren, maar helemaal te begrijpen. Het plotse overlijden van Nele Vyt, dochter, zus, vriendin, medespeelster en nog zoveel meer greep iedereen aan. Namens de ganse redactie van GVS betuigen we onze oprechte deelneming aan haar familie en vrienden.

Plaats van gesprek: een gezellig aangeklede kelder, een eigen plekje met een multifunctionele invulling voor het omkleden, grimeren, een drankje in het eigen Cultuurcafeetje. ‘Jeugdtheater MIN-1 bestaat sinds begin 2015,’ vertelt Sofie. ‘In 2017 brachten jongens en meisjes tussen 8 en 18 jaar een eerste voorstelling: Kulderzipken naar de reeks van Hugo Matthysen. Die eerste worp gaf hen natuurlijk een welverdiende voldoening.’  

Een duurzame vriendenkring die samen op avontuur gaan

‘We hebben altijd een lange instudeertijd, beginnen te repeteren in september en in maart volgt de voorstelling. Soms valt iemand tussentijds af, dan moeten we een vervanger zoeken. Een wisselspeler heeft uiteraard de nodige tijd om zich in te studeren. Bij de groep 15 /16-jarigen is er soms een verandering in de interesses waardoor iemand midden van de repetities afhaakt. Gelukkig engageren de meeste zich tot het einde van de productie en blijven ze graag meewerken aan de volgende. Zo ontstaat er een hechte vriendengroep. Dit is tevens één van hun sterke kanten, ze vormen een team. Om het gezelschap samen te houden organiseren we ook uitstappen. Zo bezoeken we andere realisaties om samen te genieten en te leren.’

Komt het echt in de Gazet van Stekene? Ja!

De aanwezige kinderen willen maar wat graag hun zegje doen. Komt het echt in de Gazet Van Stekene? Ja! Bij sommigen is er sprake van plankenkoorts, doorgaans heeft Anne-Karlijn daar weinig last van, behalve op de première van het elfensprookje Hiwen, dan had ze veel stress. De ideale tip is dan, goed op de ademhaling te letten en tevens even aan iets anders te denken. Eens op het podium valt de spanning weg.

Al kan een blooper hier of daar wel extra op de lachspieren werken. Zo vertelt Frauke dat de elfenvleugels van Nette in elkaar bleven haken. Voor Jef D’hamers is het belangrijk dat ze veel lachen en plezier beleven tijdens de reprise. Hierbij denkt Jentske-Lien terug aan de rekker gevechten die ze backstage hielden.  

Grootse dromen en animo

Seppe Cornu heeft ambities om bij studio 100 te gaan spelen. Terwijl Tijmen opkijkt naar acteur Dwayne Johnson en droomt van een leven als filmspeler. Een bestaan als actrice spreekt ook Linde Van Doorsselaer erg aan, het triggert haar om tot ‘s avonds een tekst in te lezen. Rein ziet deze periode eerder als een voorbode naar meer. Flor zou graag ruimte voor inspraak krijgen, terwijl Elise aan haar articulatie werkt.

Sofie Baert wil vooral graag de speelmicrobe doorgeven, iets waar ze wonderwel in slaagt. Haar ambities zijn ook om de groep nog uit te breiden, maar wel het eigen ‘dorpsgevoel’ te behouden. Een opvoering op locatie en/of samenspelen met een bekend acteur is een toekomstdroom. Blijven schrijven en fantaseren in een eigen verhaal, emoties overbrengen, ze houdt ervan. Nette Verstraeten houdt het liever bij een acteerprestatie, zelf vastleggen van een verhaallijn ziet ze niet zitten. Zo heeft iedereen in de groep zijn talenten en plaats gevonden. Ze vullen elkaar aan. Het jeugdcomité werkt naarstig mee, zonder hen zouden ze dit alles niet kunnen realiseren.

De ideale toehoorders versus toekomstige leden

Op de vraag wie ze graag eens in het publiek zouden zien zitten, kiest Briek voor zijn eigen familie. Omdat ze hem steunen en altijd komen kijken. Meer dan 500 toeschouwers mochten ze in de parochiezaal verwelkomen, tijdens hun zelfbedachte productie Hiwen. Hier verdienden ze dan ook de 36ste Cultuurprijs van Stekene mee. Onder de vleugels van ‘t Kelderken gebeurt een mooi creatief proces van inleving en nieuwe producties doorlezen.

Behoor je tot de leeftijdscategorie en wil je uit je comfortzone komen? Hou dan zeker de open oproepen in het oog op de social media van Jeugdtheater MIN-1. Misschien mag jij wel auditie komen doen!   

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings