16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

‘Fukjoepuberken!’: een vrolijke cocktail van Frank Pollet en Moniek Vermeulen

Juich kinderen en volwassenen: het nieuwste boek ‘Fukjoepuberken!’ van schrijversechtpaar Frank Pollet en Moniek Vermeulen uit Puivelde zal jullie weer vele uren leesplezier bezorgen met de lekker chaotische belevenissen van een klasje uit het eerste middelbaar …

‘Twee pubers zijn de hoofdpersonages, Frida is aan haar rolstoel gekluisterd en Dahlia kampt met het syndroom van Gilles de la Tourette. De twee pubers zetten, elk op hun eigen manier, geregeld de klas op stelten. Dahlia heeft tics. Ze roept geregeld ‘Foef!’ en ‘Fukjoepuberken!’ en maakt vreemde bewegingen. Frida vindt Relmuis, haar titularis, maar niks en neemt elke gelegenheid te baat om hem te koeioneren. De twee meisjes vinden elkaar en Dahlia vertrouwt Frida haar groot geheim toe. Een klasuitstap naar de Verbeke Foundation verloopt heel chaotisch. Wanneer Relmuis Frida’s rolstoel een rock-‘n-rollstoel noemt, vertrouwt ze Dahlia toe dat ze de presentatie die ze van hun uitstap moeten maken, in het honderd zal laten lopen. Dahlia vindt dat geen goed idee. Maar als ze Frida verraadt, zal die haar geheim misschien verklappen…’

Frank en Moniek zijn nooit voor één gat te vangen. ‘We creëerden een boek met veel ‘lagen’ zowel naar verhaal- als tekstlijnen. Onze personages communiceren via sms, klassieke dialogen, dagboekfragmenten, telefoongesprekken, er komen gedichten in het boek voor, het gaat over hedendaagse kunst… Op alle groene pagina’s ‘hoor’ je Mohammad tegen zijn cavia’s praten en op de blauwe pagina’s kan je in het hoofd van de titularis kijken.’ Kortom, een cocktail met een oneindig aantal smaken.

Frank en Moniek delen niet alleen lief en leed, ontfermen zich over twee ezels, vier kippen, twee cavia’s en twee katten, ze vinden het bijzonder fijn om samen boeken te schrijven. ‘Fukjoepuberken! is alweer ons zesde project samen. En ook dat hebben we zonder bloedvergieten tot een goed einde gebracht’, lacht Frank. ‘Om zo’n boek samen te schrijven, moeten we echt onze agenda’s op elkaar afstemmen. Tijdens zo’n schrijfproces zijn we dag en nacht met dat boek bezig, tijdens het eten, wanneer we ergens naartoe gaan en zelfs in de slaapkamer’, vult Moniek aan. ‘Waarom we samen schrijven? We zijn ervan overtuigd dat 1 plus 1 meer dan 2 is: ik neem de meer ‘gevoelige’ passages voor mijn rekening, terwijl Frank meer voor de humoristische noten zorgt.’ Het koppel maakte er een erezaak van om zich grondig te verdiepen in het Syndroom van Gilles de la Tourette om van Dahlia een geloofwaardig personage te maken. Hiervoor stonden Moniek en Frank geregeld in contact met componist Jan Swerts, wiens zoon een Touretter is.

Fukjoepuberken! (128 pagina’s) is uitgegeven bij Nanuq, Jurgen Walschot zorgde voor de vele illustraties en de vormgeving. De boekvoorstelling vindt plaats op zondag 5 maart om 11 uur bij Verbeke Foundation, Westakker, Kemzeke. Iedereen is welkom! Wel vooraf je komst even melden op fukjoepuberken@nanuq.be

GRATIS BOEKEN

We geven enkele exemplaren van Fukjoepuberken! Weg. Helemaal gratis en voor niets! Stuur voor 5 maart 2023 een mailtje naar bertverbeke@gazetvanstekene.be waarin je ons laat weten waarom je dit boek graag wil winnen. Uit de inzenders trekt een onschuldige hand de winnaars. Zij krijgen dan heel snel bericht. En een boek uiteraard. Succes!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings