18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

‘Fukjoepuberken!’: een vrolijke cocktail van Frank Pollet en Moniek Vermeulen

Juich kinderen en volwassenen: het nieuwste boek ‘Fukjoepuberken!’ van schrijversechtpaar Frank Pollet en Moniek Vermeulen uit Puivelde zal jullie weer vele uren leesplezier bezorgen met de lekker chaotische belevenissen van een klasje uit het eerste middelbaar …

‘Twee pubers zijn de hoofdpersonages, Frida is aan haar rolstoel gekluisterd en Dahlia kampt met het syndroom van Gilles de la Tourette. De twee pubers zetten, elk op hun eigen manier, geregeld de klas op stelten. Dahlia heeft tics. Ze roept geregeld ‘Foef!’ en ‘Fukjoepuberken!’ en maakt vreemde bewegingen. Frida vindt Relmuis, haar titularis, maar niks en neemt elke gelegenheid te baat om hem te koeioneren. De twee meisjes vinden elkaar en Dahlia vertrouwt Frida haar groot geheim toe. Een klasuitstap naar de Verbeke Foundation verloopt heel chaotisch. Wanneer Relmuis Frida’s rolstoel een rock-‘n-rollstoel noemt, vertrouwt ze Dahlia toe dat ze de presentatie die ze van hun uitstap moeten maken, in het honderd zal laten lopen. Dahlia vindt dat geen goed idee. Maar als ze Frida verraadt, zal die haar geheim misschien verklappen…’

Frank en Moniek zijn nooit voor één gat te vangen. ‘We creëerden een boek met veel ‘lagen’ zowel naar verhaal- als tekstlijnen. Onze personages communiceren via sms, klassieke dialogen, dagboekfragmenten, telefoongesprekken, er komen gedichten in het boek voor, het gaat over hedendaagse kunst… Op alle groene pagina’s ‘hoor’ je Mohammad tegen zijn cavia’s praten en op de blauwe pagina’s kan je in het hoofd van de titularis kijken.’ Kortom, een cocktail met een oneindig aantal smaken.

Frank en Moniek delen niet alleen lief en leed, ontfermen zich over twee ezels, vier kippen, twee cavia’s en twee katten, ze vinden het bijzonder fijn om samen boeken te schrijven. ‘Fukjoepuberken! is alweer ons zesde project samen. En ook dat hebben we zonder bloedvergieten tot een goed einde gebracht’, lacht Frank. ‘Om zo’n boek samen te schrijven, moeten we echt onze agenda’s op elkaar afstemmen. Tijdens zo’n schrijfproces zijn we dag en nacht met dat boek bezig, tijdens het eten, wanneer we ergens naartoe gaan en zelfs in de slaapkamer’, vult Moniek aan. ‘Waarom we samen schrijven? We zijn ervan overtuigd dat 1 plus 1 meer dan 2 is: ik neem de meer ‘gevoelige’ passages voor mijn rekening, terwijl Frank meer voor de humoristische noten zorgt.’ Het koppel maakte er een erezaak van om zich grondig te verdiepen in het Syndroom van Gilles de la Tourette om van Dahlia een geloofwaardig personage te maken. Hiervoor stonden Moniek en Frank geregeld in contact met componist Jan Swerts, wiens zoon een Touretter is.

Fukjoepuberken! (128 pagina’s) is uitgegeven bij Nanuq, Jurgen Walschot zorgde voor de vele illustraties en de vormgeving. De boekvoorstelling vindt plaats op zondag 5 maart om 11 uur bij Verbeke Foundation, Westakker, Kemzeke. Iedereen is welkom! Wel vooraf je komst even melden op fukjoepuberken@nanuq.be

GRATIS BOEKEN

We geven enkele exemplaren van Fukjoepuberken! Weg. Helemaal gratis en voor niets! Stuur voor 5 maart 2023 een mailtje naar bertverbeke@gazetvanstekene.be waarin je ons laat weten waarom je dit boek graag wil winnen. Uit de inzenders trekt een onschuldige hand de winnaars. Zij krijgen dan heel snel bericht. En een boek uiteraard. Succes!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in