17.9 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

Scouts Thomas Klein-Sinaai: scout ben je voor het leven

WIE dacht dat jeugdverenigingen hun beste tijd hebben gehad moet op zondagnamiddag maar eens langs gaan bij Scouts Thomas Klein-Sinaai. Jongens en meisjes uit Stekene, Moerbeke, Belsele maar ook uit Nederland leven er zich uit met vlottentochten, ‘recht door alles trekking’, ‘appel-en-ei’ en klassiekers als ‘Dikke Bertha’ en ‘Platte Truus’. Scouts Thomas is ongekend populair, in vier jaar steeg het ledenaantal van 153 naar 242…

Op een zonnige zaterdagmorgen heeft uw dienaar een afspraak in het ‘iconische’ stationsgebouw van Klein-Sinaai langs de voormalige lijn 77, vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Het gebouw met 4 lokalen voor de leden en één leidingslokaal is nog steeds eigendom van de NMBS, de scouts huren het voor een klein bedrag. Drie ‘leiders’ – ‘leergierige phoca’ Warre De Vleeschauwer, ‘bedachtzame bever’ Jonas Van Damme en ‘gezellige flamingo’ Douwe Decaluwe – vertellen honderduit over hun passie.

Van kapoenen tot vzw

‘In 2024 bestaan we 50 jaar, dat zullen we zeker uitgebreid vieren. We zijn een ‘gemengde’ groep met jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 18 jaar, het lidgeld bedraagt 45 euro op jaarbasis. De allerjongsten starten bij de kapoenen, schuiven daarna door naar de welpen en later naar de wolven. Vervolgens maken ze deel uit van de jong-givers, nadien de givers en daarna behoren ze tot ‘jin’, de oudste tak binnen de scouts.’

Daarmee houdt het niet op want heel wat leden stromen nadien door tot de leiding. ‘Wij tellen momenteel 26 ‘leidinggevenden’. Tenslotte kennen wij ook de ‘SIS’ (Service in Scouting). De SIS bestaat uit oud-leiding die zich wegens studie of andere bezigheden niet meer elke week met de scouts kunnen bezighouden maar in geval van nood willen inspringen. Voorts hebben we nog een vzw die volledig uit oud-leiding bestaat en die op de achtergrond de werking ondersteunt.’

Engagement en verantwoordelijkheid

‘Eenmaal scout laat de microbe je nooit meer los. Scouting is meer dan leuke en spannende activiteiten, het is vooral een plek waar je jezelf en anderen leert kennen, je wordt er uitgedaagd om je persoonlijk te ontwikkelen. Het succes van Scouts Thomas heeft te maken met de positieve sfeer en openheid, niemand wordt hier uitgesloten, iedereen kan zichzelf zijn. Naast de wekelijkse zondagactiviteiten organiseren wij jaarlijks zomerkampen zowel in binnen- als buitenland, altijd een hoogtepunt waar iedereen naar uitkijkt.’

Ook de verbinding met Klein-Sinaai is voor de scouts van belang. ‘We maken deel uit van de gemeenschap en daarom geven wij graag iets terug. Zo organiseren we een ‘zomerbar’ gedurende 3 weekends, naast ook een nieuwjaarsreceptie waarbij iedereen welkom is. Om geld in het laatje te brengen staat er ieder jaar een barbecue op het programma, is er een bloemenactie, wij brengen ontbijtmanden aan huis en organiseren een spaghetti-avond.’

Op zoek naar een duurzame locatie

De scouts hebben (nog) geen zekerheid dat hun lokaal in eigen beheer zal blijven. ‘Ondertussen richtten we wel een vzw op en samen met de oud-leiding steken we de handen uit de mouwen om het lokaal te onderhouden, te renoveren en te laten voldoen aan alle regelgeving op het vlak van brand, met financiële steun van de gemeente Stekene. We voelen ons helemaal thuis op onze huidige locatie maar beseffen ook dat we stilaan op onze limieten botsen. Veel meer leden kunnen we eigenlijk niet opvangen. Het is onzeker wat de toekomst op dat vlak zal brengen, het vinden van een nieuwe, duurzame locatie is geen evidentie. We willen bovendien liefst in Klein-Sinaai blijven. Met de hulp van betrokken ouders en de oud-leiding hopen we een definitieve oplossing te vinden.’

KADER: van de ‘verstrooide gibbon’ tot de ‘rusteloze stekelstaartzwaluw’

Bij Scouts Thomas hebben ze zo hun eigen jargon. Wanneer iemand Gids of Verkenner wordt krijgt hij/zij een eigen totem. Een totem is de naam van een dier met dezelfde eigenschappen als de scout, een totemisatie is één van de belangrijkste rituelen binnen de scouting. De grappigste totems worden gekozen: ‘hevige koekoek’, ‘opvliegende rob’, ‘populaire chinchilla’ of ‘dromerige strandloper’….

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in