13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Scouts Thomas Klein-Sinaai: scout ben je voor het leven

WIE dacht dat jeugdverenigingen hun beste tijd hebben gehad moet op zondagnamiddag maar eens langs gaan bij Scouts Thomas Klein-Sinaai. Jongens en meisjes uit Stekene, Moerbeke, Belsele maar ook uit Nederland leven er zich uit met vlottentochten, ‘recht door alles trekking’, ‘appel-en-ei’ en klassiekers als ‘Dikke Bertha’ en ‘Platte Truus’. Scouts Thomas is ongekend populair, in vier jaar steeg het ledenaantal van 153 naar 242…

Op een zonnige zaterdagmorgen heeft uw dienaar een afspraak in het ‘iconische’ stationsgebouw van Klein-Sinaai langs de voormalige lijn 77, vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Het gebouw met 4 lokalen voor de leden en één leidingslokaal is nog steeds eigendom van de NMBS, de scouts huren het voor een klein bedrag. Drie ‘leiders’ – ‘leergierige phoca’ Warre De Vleeschauwer, ‘bedachtzame bever’ Jonas Van Damme en ‘gezellige flamingo’ Douwe Decaluwe – vertellen honderduit over hun passie.

Van kapoenen tot vzw

‘In 2024 bestaan we 50 jaar, dat zullen we zeker uitgebreid vieren. We zijn een ‘gemengde’ groep met jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 18 jaar, het lidgeld bedraagt 45 euro op jaarbasis. De allerjongsten starten bij de kapoenen, schuiven daarna door naar de welpen en later naar de wolven. Vervolgens maken ze deel uit van de jong-givers, nadien de givers en daarna behoren ze tot ‘jin’, de oudste tak binnen de scouts.’

Daarmee houdt het niet op want heel wat leden stromen nadien door tot de leiding. ‘Wij tellen momenteel 26 ‘leidinggevenden’. Tenslotte kennen wij ook de ‘SIS’ (Service in Scouting). De SIS bestaat uit oud-leiding die zich wegens studie of andere bezigheden niet meer elke week met de scouts kunnen bezighouden maar in geval van nood willen inspringen. Voorts hebben we nog een vzw die volledig uit oud-leiding bestaat en die op de achtergrond de werking ondersteunt.’

Engagement en verantwoordelijkheid

‘Eenmaal scout laat de microbe je nooit meer los. Scouting is meer dan leuke en spannende activiteiten, het is vooral een plek waar je jezelf en anderen leert kennen, je wordt er uitgedaagd om je persoonlijk te ontwikkelen. Het succes van Scouts Thomas heeft te maken met de positieve sfeer en openheid, niemand wordt hier uitgesloten, iedereen kan zichzelf zijn. Naast de wekelijkse zondagactiviteiten organiseren wij jaarlijks zomerkampen zowel in binnen- als buitenland, altijd een hoogtepunt waar iedereen naar uitkijkt.’

Ook de verbinding met Klein-Sinaai is voor de scouts van belang. ‘We maken deel uit van de gemeenschap en daarom geven wij graag iets terug. Zo organiseren we een ‘zomerbar’ gedurende 3 weekends, naast ook een nieuwjaarsreceptie waarbij iedereen welkom is. Om geld in het laatje te brengen staat er ieder jaar een barbecue op het programma, is er een bloemenactie, wij brengen ontbijtmanden aan huis en organiseren een spaghetti-avond.’

Op zoek naar een duurzame locatie

De scouts hebben (nog) geen zekerheid dat hun lokaal in eigen beheer zal blijven. ‘Ondertussen richtten we wel een vzw op en samen met de oud-leiding steken we de handen uit de mouwen om het lokaal te onderhouden, te renoveren en te laten voldoen aan alle regelgeving op het vlak van brand, met financiële steun van de gemeente Stekene. We voelen ons helemaal thuis op onze huidige locatie maar beseffen ook dat we stilaan op onze limieten botsen. Veel meer leden kunnen we eigenlijk niet opvangen. Het is onzeker wat de toekomst op dat vlak zal brengen, het vinden van een nieuwe, duurzame locatie is geen evidentie. We willen bovendien liefst in Klein-Sinaai blijven. Met de hulp van betrokken ouders en de oud-leiding hopen we een definitieve oplossing te vinden.’

KADER: van de ‘verstrooide gibbon’ tot de ‘rusteloze stekelstaartzwaluw’

Bij Scouts Thomas hebben ze zo hun eigen jargon. Wanneer iemand Gids of Verkenner wordt krijgt hij/zij een eigen totem. Een totem is de naam van een dier met dezelfde eigenschappen als de scout, een totemisatie is één van de belangrijkste rituelen binnen de scouting. De grappigste totems worden gekozen: ‘hevige koekoek’, ‘opvliegende rob’, ‘populaire chinchilla’ of ‘dromerige strandloper’….

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings