20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Polken Comité actiever dan ooit en opvolging is verzekerd

In 1979 – een eeuwigheid geleden – ontstond het Polken Comité. In de loop der jaren organiseerden ze talloze activiteiten en van ophouden is absoluut nog geen sprake. Met een blond en bruin biertje van de Polkense brouwerij 4KNT komen de tongen los bij de aangeschoven bestuursleden. Naast stichter/erevoorzitter Wilfried Van Hooste en huidig voorzitter Astère Vercauteren zitten ook leden Wilfried De Cock, Etienne Vervaet en Roger Vervaet mee aan tafel.

‘Voor de goede orde: ons ‘werkingsgebied’ omvat Polken, Pollaenstraat, Achterstraat en Wittingstraat. Maar vanzelfsprekend is iedereen altijd welkom op onze activiteiten. We zijn geen vzw, maar wel een erkende vereniging bij de gemeente Stekene.’

43 jaar geleden op Paaszondag stond de eerste Polkenkermis op het programma. ‘Het was prachtig weer, er kwam een massa volk op af, we waren meteen goed gelanceerd. Naast een mis vermeldde het feestmenu volksspelen, een schieting en een gaaibollenwedstrijd. De omzet bedroeg 19.000 Belgische frank, in die tijd een behoorlijk resultaat. Op de coronajaren na is Polkenkermis altijd doorgegaan, verspreid over drie dagen. Onder meer Willy Sommers en de Strangers waren ooit de hoofdacts op het podium. Alles vindt steeds plaats op het feestterrein bij Jurgen Van Hooste.’

Cyclocross en mountainbike

‘Sportevenementen lopen als een rode draad doorheen onze activiteiten. Op kerstdag in 1980 organiseerden we onze eerste cyclocross – in samenwerking met Nering door Sport – voor de B-, C- en D-categorie. Ook dat was weer een schot in de roos. In 1998 kwam er helaas een einde aan omdat we onze wedstrijd moesten ‘afgeven’ aan de Superprestige cyclocross in Zingem.’

Niet getreurd, twee jaar later kwam het comité alweer met een nieuw sportevenement op de proppen. ‘In 2000 stond onze eerste mountainbikewedstrijd op het programma, een wedstrijd die ook nu nog steeds doorgaat als onderdeel van de ‘Ronde van het Waasland’. Het eerste jaar startten er 60 deelnemers maar daarna was de trein definitief vertrokken. Op het hoogtepunt telden we meer dan 1300 deelnemers, nu zitten we rond de 1000 vertrekkers. Er komt heel wat bij kijken, we hebben op zo’n mountainbiketocht alleen al 50 seingevers nodig. Op 18 december 2022 staat een nieuwe mountainbiketocht gepland.’

Van kerstboomverbranding tot de Sint in de Polken

Om het beeld compleet te maken: het Polken Comté installeert ook nog elk jaar een 18 meter hoge verlichte metalen kerstboom met ster, en organiseerde tot 2020 een kerstboomverbranding. Verder is er de jaarlijkse Sinterklaas-ronde. De Sint en zijn Pieten delen daarbij verrassingspakketjes uit aan meer dan 60 gezinnen en alleenstaanden. En bij een jubileum worden er ‘kanonschoten’ gelost. ‘Sommige activiteiten bouwden we dan weer af. Polkenreizen naar onder meer Amsterdam en de Champagnestreek behoorden ooit tot ons aanbod. De tijden veranderen en als comité moet je mee evolueren.’

Verjonging zorgt voor continuïteit

Naast een ‘kern’ van een 18-tal bestuursleden kan het Polken Comité steeds een beroep doen op heel wat occasionele medewerkers. ‘We hebben de verschillende activiteiten opgedeeld in aantal ‘aparte’ groepjes, die op hun beurt overleggen met het bestuur. Terwijl de meeste verenigingen kampen met ‘vergrijzing’ van het bestuur of moeite hebben om nieuwe medewerkers te vinden, stelt dit probleem zich niet bij ons. Al wat jaren terug boden zich nieuwe, jongere medewerkers aan. Zij zijn nog steeds actief maar ook hun kinderen maken inmiddels deel uit van het Comité, dat zorgt voor een doorstroming en continuïteit. De opvolging is verzekerd.’

Quote: ‘Terwijl de meeste verenigingen kampen met ‘vergrijzing’ van het bestuur, hebben wij voldoende jongere medewerkers die de continuïteit garanderen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings