15.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Jozef en Liliane onderhouden één van de talrijke kapelletjes in Stekene

HERINNERINGEN aan een zelfs niet zo ver Vlaams verleden zou je ze kunnen noemen. De vele kapelletjes en Mariabeelden die onze gemeente rijk is dreigen stilaan vergeten te worden. Om dat te voorkomen zijn er tal van initiatieven lopende. Gazet van Stekene pikte er eentje uit.

Heemkring d’Euzie heeft dertig kapelletjes beschreven en in een veertig kilometer lange fietsroute gegoten. De brochure ‘van kapel naar kapel in Stekene, 40 km fietsen in de Helenaparochie’ is verkrijgbaar op de ‘Gemeentelijke Dienst voor Toerisme’ naast het gemeentehuis. De uitgave bevat naast een foto ook een korte beschrijving van de bouwwerkjes. De archieven van de verschillende parochies werden geraadpleegd, waarbij de OLV Onbevlekt Ontvangen van Klein-Sinaai de kroon spant. Hier vind je de meeste kapelletjes en aan deze parochiekerk start en eindigt ook de fietstocht.

Vrijwilligers

Naast de inspanningen van de heemkring en de gemeente is ook de inzet van vrijwilligers een absolute meerwaarde. Wij gingen praten met Jozef en Liliane Van Guyse-Broeckaert. Zij onderhouden een kapelletje op Drieschouwen, pal op de grens met Sint-Gillis-Waas. Een plaats waar de fietstocht niet passeert. Er was wat overtuigingskracht nodig om hun verhaal te horen want Jozef en Liliane hadden net zo graag hun inspanningen in alle discretie voortgezet. ‘Uit devotie voor Maria en omdat we gewoon graag die kapelletjes zien’, zegt Liliane. ‘We zijn niet alleen, er zijn nog particulieren die zich daarvoor inzetten maar de gemeente draagt ook zeker haar steentje bij en steunt ons waar nodig.’ Jozef relativeert één en ander. ‘Af en toe moet er eens iets gebeuren, het houten huisje waarin het Mariabeeld staat was versleten en het beeld zelf was ook niet meer in de beste toestand meer en dat hebben we dus een beetje gerestaureerd. Voor het overige schilder ik de bank ieder jaar wel een keer maar dat is met veel plezier vrijwilligerswerk voor het goede doel’.

Bloemen en kaarsen

‘Afhankelijk van de weersomstandigheden zetten we twee tot vier keer per jaar nieuwe bloemetjes in het perkje. Met de winter op komst hebben we nu de wintervaste heidebloem aangeplant. Zo’n bloemetje fleurt alles op, die moeten er toch altijd gezond en fris uitzien’, zegt Liliane zichtbaar genietend. ‘Maar we doen dat niet enkel hier, ook bij de twistkapelletjes zetten we wel eens een bloemetje en een noveenkaars. Als aanbidding van Maria maar in deze tijden zeker ook voor het behoud van de vrede.’

Vandalisme

‘Het gebeurt wel eens dat er wat beschadigd wordt maar echt vandalisme zou ik het zeker niet noemen. Er wordt soms wel wat afval gedumpt, onlangs nog een aantal bakstenen maar die waren snel opgeruimd. We onderhouden de kapel nu al enkele jaren en we blijven dat ook doen zolang we kunnen, ik hoop dat ooit iemand ons werk voortzet.’

Quote: ’Wij doen het uit devotie voor Maria en omdat we graag kapelletjes zien.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in