16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Jozef en Liliane onderhouden één van de talrijke kapelletjes in Stekene

HERINNERINGEN aan een zelfs niet zo ver Vlaams verleden zou je ze kunnen noemen. De vele kapelletjes en Mariabeelden die onze gemeente rijk is dreigen stilaan vergeten te worden. Om dat te voorkomen zijn er tal van initiatieven lopende. Gazet van Stekene pikte er eentje uit.

Heemkring d’Euzie heeft dertig kapelletjes beschreven en in een veertig kilometer lange fietsroute gegoten. De brochure ‘van kapel naar kapel in Stekene, 40 km fietsen in de Helenaparochie’ is verkrijgbaar op de ‘Gemeentelijke Dienst voor Toerisme’ naast het gemeentehuis. De uitgave bevat naast een foto ook een korte beschrijving van de bouwwerkjes. De archieven van de verschillende parochies werden geraadpleegd, waarbij de OLV Onbevlekt Ontvangen van Klein-Sinaai de kroon spant. Hier vind je de meeste kapelletjes en aan deze parochiekerk start en eindigt ook de fietstocht.

Vrijwilligers

Naast de inspanningen van de heemkring en de gemeente is ook de inzet van vrijwilligers een absolute meerwaarde. Wij gingen praten met Jozef en Liliane Van Guyse-Broeckaert. Zij onderhouden een kapelletje op Drieschouwen, pal op de grens met Sint-Gillis-Waas. Een plaats waar de fietstocht niet passeert. Er was wat overtuigingskracht nodig om hun verhaal te horen want Jozef en Liliane hadden net zo graag hun inspanningen in alle discretie voortgezet. ‘Uit devotie voor Maria en omdat we gewoon graag die kapelletjes zien’, zegt Liliane. ‘We zijn niet alleen, er zijn nog particulieren die zich daarvoor inzetten maar de gemeente draagt ook zeker haar steentje bij en steunt ons waar nodig.’ Jozef relativeert één en ander. ‘Af en toe moet er eens iets gebeuren, het houten huisje waarin het Mariabeeld staat was versleten en het beeld zelf was ook niet meer in de beste toestand meer en dat hebben we dus een beetje gerestaureerd. Voor het overige schilder ik de bank ieder jaar wel een keer maar dat is met veel plezier vrijwilligerswerk voor het goede doel’.

Bloemen en kaarsen

‘Afhankelijk van de weersomstandigheden zetten we twee tot vier keer per jaar nieuwe bloemetjes in het perkje. Met de winter op komst hebben we nu de wintervaste heidebloem aangeplant. Zo’n bloemetje fleurt alles op, die moeten er toch altijd gezond en fris uitzien’, zegt Liliane zichtbaar genietend. ‘Maar we doen dat niet enkel hier, ook bij de twistkapelletjes zetten we wel eens een bloemetje en een noveenkaars. Als aanbidding van Maria maar in deze tijden zeker ook voor het behoud van de vrede.’

Vandalisme

‘Het gebeurt wel eens dat er wat beschadigd wordt maar echt vandalisme zou ik het zeker niet noemen. Er wordt soms wel wat afval gedumpt, onlangs nog een aantal bakstenen maar die waren snel opgeruimd. We onderhouden de kapel nu al enkele jaren en we blijven dat ook doen zolang we kunnen, ik hoop dat ooit iemand ons werk voortzet.’

Quote: ’Wij doen het uit devotie voor Maria en omdat we graag kapelletjes zien.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings