20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Privé legermuseum met een vredesboodschap

Fietsend vanuit Stekene naar Koewacht merkte ik onlangs ter hoogte van Nieuwdorp een garagepoort op met twee geschilderde soldatensilhouetten. Vanuit mijn gezonde journalistieke nieuwsgierigheid klopte ik aan en werd allervriendelijkst ontvangen door Frank Dullaert (65) en zijn echtgenote. ‘Ik verzamel militaire voorwerpen, maar wil vooral een boodschap van vrede uitdragen.’

‘De verzamelmicrobe heeft me al langer te pakken, twaalf jaar geleden kocht ik een Amerikaanse legerjeep in Nederland. Hij stond op een boerderij en was nog in betrekkelijk goede staat. Ik knapte hem verder op en verkreeg de nodige inschrijfdocumenten. Op die manier kan er mee op de weg rijden naar evenementen of rommelmarkten. Binnenkort vinden de D-Day feesten plaats in Terneuzen inclusief een rondrit met een 30-tal legervoertuigen. Ik kom graag op dergelijke bijeenkomsten, ik ontmoet er gelijkgestemden, kan er mijn verhaal kwijt.’

De legerjeep was de start van een indrukwekkende verzameling. In zijn garage richtte Frank een klein museum in vol militaire voorwerpen uit de tweede wereldoorlog: vesten, helmen, gordels, munitie,… ‘Het begint een beetje uit te puilen. Niettemin ben ik toch nog vrij selectief bij het aankopen via het internet, beurzen of rommelmarkten. Er is ontzettend veel op de markt, je kunt je eraan blauw betalen en dat wil ik niet. Ik tracht steeds authentieke voorwerpen aan te schaffen.’

Twee agenten op bezoek…

Op aanvraag staat het museum van Frank open voor bezoekers. ‘Vaak zien we fietsers of wandelaars aarzelen of ze al dan niet zullen binnenkomen. Iedereen is van harte welkom, een overrompeling wordt het nooit. We hadden recent een moeder met haar tienjarige zoon op bezoek. De jongen was zo gefascineerd dat hij daarna nog een keer langskwam, hij vond het fantastisch om een helm op te zetten. Wij hadden ook eens twee agenten over de vloer, wij dachten dat we een bekeuring zouden krijgen of nog erger. Maar niets was minder waar, de agenten waren zeer geïnteresseerd in onze verzameling, tot mijn grote opluchting.’

Naast zijn ‘buitenmuseum’ beschikt Frank nog over een ‘hobbykamer’ met een gigantische modelbouwverzameling aan vliegtuigjes, jeeps, tanks en legerwagens. ‘Af en toe trek ik er ook op uit met een metaaldetector op zoek naar restanten op akkers of weiden. In de Heistraat is er ooit een militair vliegtuig neergestort maar ik vond er enkel nog wat kleine onderdelen. De meeste zoektochten leveren vooral veel blik of oude muntjes op.’

Oorlogen zijn zinloos

Frank en zijn vrouw zijn vaste bezoekers van militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten. ‘Wij gaan regelmatig naar oorlogsmusea in Normandië rond W.O. II en de Westhoek rond W.O. I. Vorig jaar waren we een week in Ieper. Iedere avond luisterden wij naar de Last Post aan de Menenpoort, telkens weer een indrukwekkend moment. Het deed ons voor de zoveelste keer beseffen dat oorlogen zinloos zijn. De wereldoorlogen en al het leed mogen we nooit vergeten worden, dat wil ik uitdragen met mijn verzameling.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings