13.1 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Kemzeke beschikt opnieuw over een spoorwegstation

TOT 1974 beschikte Kemzeke over een spoorwegstation langs de voormalige lijn 77 tussen Zelzate en Sint-Gillis-Waas. Op een boogscheut hier vandaan, in de Peter Benoitlaan, realiseerde Eric Pince (65) een jongensdroom: een wonderlijke treinbaan met 6 sporen compleet met locomotieven en ingebouwde speakers en ventilatoren, ingekleed in een decor van de vier seizoenen, met een kantoor en een loods, en seinpalen in rood, wit, groen en geel.

‘Ik was altijd al bezig met modelbouw. In de jaren zestig maakte ik vliegtuigjes van Airfix van bij Bergé in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Maar eigenlijk was ik toen reeds gebeten door het ‘treinvirus’. Mijn eerste set was een Trix Express locomotiefje met 3 wagons gekregen voor mijn eerste communie. Mijn pa bezorgde me een spaanderplaat, maakte er een ovaal op, aansluiten en rijden maar.’

Op hun huwelijksreis naar Oostenrijk ontdekte Eric een loods met een volledig afgewerkte baan met Duitse en Oostenrijkse modellen. ‘Toen is de vonk echt overgesprongen maar ik durfde daar niets over zeggen tegen mijn vrouw Christel: stel je voor net getrouwd en een echtgenoot die met treintjes speelt? Enfin, het duurde nog 10 jaar vooraleer ik op het idee kwam om zelf een treinbaan te maken. Toen één van onze dochters het huis uitging kwam er een kamer vrij en kon ik aan de slag.’

Computer met 14.000 commando’s

Een treinbaan bouwen doe je niet zomaar: welk formaat, welke modellen, de mogelijkheden zijn oneindig. ‘Er komt heel wat bij kijken: messing onderdelen aankopen en nadien verbouwen, verfraaien van de draaistellen, cabines schilderen en voorzien van personeel, LED plaatsen in de locomotieven, pinklichten op de daken. Iedere locomotief is anders, het zijn allemaal unieke exemplaren. Het rollend materiaal – in totaal gaat het om 32 kleine en 22 grote locomotieven – ziet er levensecht uit, vaak ‘vervuild’ met graffiti. Alles wordt aangestuurd door een decoder en een computer met 14.000 commando’s.’

Eric is een ‘pietje precies’, alles moet kloppen. ‘De aankleding van de spoorbaan staat in het teken van de vier seizoenen. We starten in de lente/zomer, een kort stukje herfst en gaan zo naar het wit van de sneeuwval. In één van de bochten van het parcours bouwde ik een taverne met een terras en een disco versie van de LED lichten in het gebouw.’

Met het afwerken van een wagon is Eric al gauw 80 uur zoet. ‘Ik steek er enorm veel tijd in. In een volgende stap wil ik de baan voorzien van mensen, zowel staand, zittend als wandelend, allemaal zelf beschilderd, een mooi werkje van lange adem en zeker rustgevend. Soms vind mijn vrouw dat ik wat te nauw steek en het niet te ernstig moet opnemen. Het is een hobby zegt ze dan en wie ben ik om haar tegen te spreken?’

Quote: ‘In één van de bochten van het parcours bouwde ik een taverne met een terras en een disco versie van de LED lichten in het gebouw.’

Op afspraak is een bezoek mogelijk, via een bericht naar ericpince@skynet.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in