13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Kemzeke beschikt opnieuw over een spoorwegstation

TOT 1974 beschikte Kemzeke over een spoorwegstation langs de voormalige lijn 77 tussen Zelzate en Sint-Gillis-Waas. Op een boogscheut hier vandaan, in de Peter Benoitlaan, realiseerde Eric Pince (65) een jongensdroom: een wonderlijke treinbaan met 6 sporen compleet met locomotieven en ingebouwde speakers en ventilatoren, ingekleed in een decor van de vier seizoenen, met een kantoor en een loods, en seinpalen in rood, wit, groen en geel.

‘Ik was altijd al bezig met modelbouw. In de jaren zestig maakte ik vliegtuigjes van Airfix van bij Bergé in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Maar eigenlijk was ik toen reeds gebeten door het ‘treinvirus’. Mijn eerste set was een Trix Express locomotiefje met 3 wagons gekregen voor mijn eerste communie. Mijn pa bezorgde me een spaanderplaat, maakte er een ovaal op, aansluiten en rijden maar.’

Op hun huwelijksreis naar Oostenrijk ontdekte Eric een loods met een volledig afgewerkte baan met Duitse en Oostenrijkse modellen. ‘Toen is de vonk echt overgesprongen maar ik durfde daar niets over zeggen tegen mijn vrouw Christel: stel je voor net getrouwd en een echtgenoot die met treintjes speelt? Enfin, het duurde nog 10 jaar vooraleer ik op het idee kwam om zelf een treinbaan te maken. Toen één van onze dochters het huis uitging kwam er een kamer vrij en kon ik aan de slag.’

Computer met 14.000 commando’s

Een treinbaan bouwen doe je niet zomaar: welk formaat, welke modellen, de mogelijkheden zijn oneindig. ‘Er komt heel wat bij kijken: messing onderdelen aankopen en nadien verbouwen, verfraaien van de draaistellen, cabines schilderen en voorzien van personeel, LED plaatsen in de locomotieven, pinklichten op de daken. Iedere locomotief is anders, het zijn allemaal unieke exemplaren. Het rollend materiaal – in totaal gaat het om 32 kleine en 22 grote locomotieven – ziet er levensecht uit, vaak ‘vervuild’ met graffiti. Alles wordt aangestuurd door een decoder en een computer met 14.000 commando’s.’

Eric is een ‘pietje precies’, alles moet kloppen. ‘De aankleding van de spoorbaan staat in het teken van de vier seizoenen. We starten in de lente/zomer, een kort stukje herfst en gaan zo naar het wit van de sneeuwval. In één van de bochten van het parcours bouwde ik een taverne met een terras en een disco versie van de LED lichten in het gebouw.’

Met het afwerken van een wagon is Eric al gauw 80 uur zoet. ‘Ik steek er enorm veel tijd in. In een volgende stap wil ik de baan voorzien van mensen, zowel staand, zittend als wandelend, allemaal zelf beschilderd, een mooi werkje van lange adem en zeker rustgevend. Soms vind mijn vrouw dat ik wat te nauw steek en het niet te ernstig moet opnemen. Het is een hobby zegt ze dan en wie ben ik om haar tegen te spreken?’

Quote: ‘In één van de bochten van het parcours bouwde ik een taverne met een terras en een disco versie van de LED lichten in het gebouw.’

Op afspraak is een bezoek mogelijk, via een bericht naar ericpince@skynet.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings