18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Bullshit & Gedaas!:een jeugddichtbundel waar iedereen plezier aan beleeft

Fietsend op de bonkige kasseistroken van de Waterstraat hoor ik het iaën van twee ezels. Het vrolijke gebalk is afkomstig van Victor en Henri, de 14-jarige ezels van Frank Pollet uit het Palingsgat in Puivelde, randje Stekene. De veelvoudig bekroonde jeugdauteur-dichter-duizendpoot en illustratrice Gitte Vancoillie verblijdden de wereld met een wonderlijke dichtbundel waar het schrijf- en tekenplezier van afspat. Bovendien bevat zowat elke bladzijde een extraatje in de vorm van een QR-code die leidt naar liedjes, video’s, gedichten en ander fraais. Als je mij / je aapje noemt, / voel ik je / evenaar.

Met een Chardonnay uit 2019 binnen handbereik vertellen Frank en Gitte over de ‘bevalling’ van Bullshit & Gedaas!. ‘Wij kennen elkaar al langer, werkten vaker samen, maar toch is ieder project weer een nieuw avontuur. Vanwege corona verliep het meeste contact digitaal. Eerst waren er de gedichten, nadien volgden de tekeningen. De pandemie drukte zijn stempel, dat vertaalde zich ook in aanvankelijk wat sombere illustraties. Maar goed, je kan niet op commando tekenen, jouw stemming is sowieso van invloed’, zegt Gitte. Frank beaamt: ‘Het was een moeilijk begin. De tekeningen gingen even de lade in en die ‘truc’ werkte wonderwel. Eens terug op dreef was er geen houden aan, tekst en illustraties vloeiden in mekaar over, we zijn zeer content over het resultaat.’

Flaporen, puistjes en kusmethodes

Bullshit & Gedaas! – bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar maar net zo goed toegankelijk voor 80-plussers – gaat over het mensdom en het dierenrijk, maar vooral ook over verliefdheid, eigenwaarde, herkenning, puberen, grimassen in de spiegel, het hemelste meisje van de klas, flaporen, puistjes en hoogbegaafdheid. De bundel neemt je ook mee op een ruimtereis samen met Aleksei Ledovskiki, wellicht de allereerste mens die in een raket stapte en de ruimte in werd geschoten, en met Laika, het ongelukkige Russische hondje dat bij zijn ruimtevlucht het leven liet. Bullshit & Gedaas! garandeert uren lees-, kijk- en luisterplezier. De QR-code van één gedicht openbaart een aantal ‘kusmethodes’ en hoe je kan oefenen met fruit…

Bullshit & Gedaas! is verkrijgbaar bij elke boekhandel die zichzelf zo wil noemen. Het boek is uitgegeven door Nanuq in Gent en kost 24,95 euro.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in