17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Kiekenhaag: met recht en reden de ‘Warmste wijk van Stekene’

Een zachte zomeravond eind juli, uw dienaar zit rond de tafel met zes gedreven vrijwilligers die het kerncomité vormen van Kiekenhaag VZW, in 2020 uitgeroepen tot de ‘Warmste wijk van Stekene’. Gezelligheid troef, wat hogerop vaart een ballon over. Dorstig weer, ik hoef er niet om te vragen: ‘Iets fris, een koffietje, een pintje of nog iets sterker?’

Zijn aangeschoven: Benjamin Martens, Stefan De Cock, Wim De Maeyer, Tom Goessens, Danny Vlaeminck en last but not least de ‘peetvader’ van Kiekenhaag VZW: Lucien Persoon. Ere wie ere toekomt: Kiekenhaag VZW telt een 20-tal leden, vol ideeën en enthousiasme.

Lucien Persoon vertelt nog eens graag hoe het allemaal begon, met veel uitweidingen, kronkels en zijstraatjes, mensen die ik zeker niet mag vergeten te vermelden, maar zoals het een gedegen journalist betaamt: de essentie telt. ‘In 1983 verkocht ik deur aan deur CM-loten. Een buurman maakte me er attent op dat een koppel uit de wijk hun gouden huwelijksjubileum zou vieren. Samen met mijn goede vriend en medewijkbewoner Frans Billiet trommelden we enkele vrijwilligers op om een groot wijkfeest en een stoet te organiseren. Het feest was een enorm succes. Kiekenhaag VZW was geboren.’

De hechte vriendengroep die hierdoor groeide vond het leuk om op regelmatige tijdstippen samen te komen om elkaar en de andere buurtbewoners beter te leren kennen. Door de jaren heen werden er steeds nieuwe evenementen georganiseerd en op dat moment raak ik het overzicht een beetje kwijt. Eén ding weet ik zeker: als Kiekenhaag VZW iets organiseert is het er boem op, van een jaarlijks Sinterklaasfeest, een paasfeest voor kinderen, praalwagens, kaartnamiddagen, eucharistievieringen, seniorennamiddagen, eetfestijnen, retrokoersen, wielerwedstrijden voor nieuwelingen en beloften tot de befaamde Kerststallentocht en Kiekenhaagkermis. ‘Onze Kerststallentocht is tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend. Er staan zowat 150 kerststallen in voortuinen of op de openbare weg. Aan elk huis in de wijk plaatsen we een drie meter hoge verlichte ster, na Driekoningen halen we ze opnieuw op. In ons ‘borrelkot’ praten bezoekers en wijkbewoners na tot in de vroege uurtjes.’

Intermezzo

Kort intermezzo: de Kiekenhaag tot waar strekt zich dat uit? Geen twijfel mogelijk: Kiekenhaag, Ketelaarsgras en Nachtegaalstraat. Wat niet betekent dat inwoners van andere wijken en straten niet welkom zouden zijn op de vele feesten, integendeel, steeds meer inwoners van Stekene en daarbuiten vinden de weg naar de Kiekenhaag. De kermis trekt jaarlijks meer dan 1.000 bezoekers, welke wijk kan dat nog zeggen?

Van Eddy Merckx tot Conny Neefs

Kiekenhaag VZW blijft niet in het verleden hangen en dat is meteen ook de kracht van het comité. ‘We organiseerden feesten met grote vedetten als Liliane St-Pierre, Conny Neefs, Stekense bands maar net zo goed verwelkomden wij Eddy Merckx en Herman Van Springel. Daar zijn we fier op maar we kijken tegelijkertijd vooruit. Tot voor enkele jaren geleden was het schuttersfestijn een onderdeel van de kermis, maar het aantal schutters liep drastisch terug. Tijd om nieuwe wegen in te slaan: tijdens de aanstaande kermis organiseren we voor het eerst een quiz in de feesttent op 30 september, zeker weten dat het succes wordt.’

Quote: ‘We blijven niet in het verleden hangen en dat is meteen ook de kracht van ons comité.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings