19.7 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Kiekenhaag: met recht en reden de ‘Warmste wijk van Stekene’

Een zachte zomeravond eind juli, uw dienaar zit rond de tafel met zes gedreven vrijwilligers die het kerncomité vormen van Kiekenhaag VZW, in 2020 uitgeroepen tot de ‘Warmste wijk van Stekene’. Gezelligheid troef, wat hogerop vaart een ballon over. Dorstig weer, ik hoef er niet om te vragen: ‘Iets fris, een koffietje, een pintje of nog iets sterker?’

Zijn aangeschoven: Benjamin Martens, Stefan De Cock, Wim De Maeyer, Tom Goessens, Danny Vlaeminck en last but not least de ‘peetvader’ van Kiekenhaag VZW: Lucien Persoon. Ere wie ere toekomt: Kiekenhaag VZW telt een 20-tal leden, vol ideeën en enthousiasme.

Lucien Persoon vertelt nog eens graag hoe het allemaal begon, met veel uitweidingen, kronkels en zijstraatjes, mensen die ik zeker niet mag vergeten te vermelden, maar zoals het een gedegen journalist betaamt: de essentie telt. ‘In 1983 verkocht ik deur aan deur CM-loten. Een buurman maakte me er attent op dat een koppel uit de wijk hun gouden huwelijksjubileum zou vieren. Samen met mijn goede vriend en medewijkbewoner Frans Billiet trommelden we enkele vrijwilligers op om een groot wijkfeest en een stoet te organiseren. Het feest was een enorm succes. Kiekenhaag VZW was geboren.’

De hechte vriendengroep die hierdoor groeide vond het leuk om op regelmatige tijdstippen samen te komen om elkaar en de andere buurtbewoners beter te leren kennen. Door de jaren heen werden er steeds nieuwe evenementen georganiseerd en op dat moment raak ik het overzicht een beetje kwijt. Eén ding weet ik zeker: als Kiekenhaag VZW iets organiseert is het er boem op, van een jaarlijks Sinterklaasfeest, een paasfeest voor kinderen, praalwagens, kaartnamiddagen, eucharistievieringen, seniorennamiddagen, eetfestijnen, retrokoersen, wielerwedstrijden voor nieuwelingen en beloften tot de befaamde Kerststallentocht en Kiekenhaagkermis. ‘Onze Kerststallentocht is tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend. Er staan zowat 150 kerststallen in voortuinen of op de openbare weg. Aan elk huis in de wijk plaatsen we een drie meter hoge verlichte ster, na Driekoningen halen we ze opnieuw op. In ons ‘borrelkot’ praten bezoekers en wijkbewoners na tot in de vroege uurtjes.’

Intermezzo

Kort intermezzo: de Kiekenhaag tot waar strekt zich dat uit? Geen twijfel mogelijk: Kiekenhaag, Ketelaarsgras en Nachtegaalstraat. Wat niet betekent dat inwoners van andere wijken en straten niet welkom zouden zijn op de vele feesten, integendeel, steeds meer inwoners van Stekene en daarbuiten vinden de weg naar de Kiekenhaag. De kermis trekt jaarlijks meer dan 1.000 bezoekers, welke wijk kan dat nog zeggen?

Van Eddy Merckx tot Conny Neefs

Kiekenhaag VZW blijft niet in het verleden hangen en dat is meteen ook de kracht van het comité. ‘We organiseerden feesten met grote vedetten als Liliane St-Pierre, Conny Neefs, Stekense bands maar net zo goed verwelkomden wij Eddy Merckx en Herman Van Springel. Daar zijn we fier op maar we kijken tegelijkertijd vooruit. Tot voor enkele jaren geleden was het schuttersfestijn een onderdeel van de kermis, maar het aantal schutters liep drastisch terug. Tijd om nieuwe wegen in te slaan: tijdens de aanstaande kermis organiseren we voor het eerst een quiz in de feesttent op 30 september, zeker weten dat het succes wordt.’

Quote: ‘We blijven niet in het verleden hangen en dat is meteen ook de kracht van ons comité.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in